Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Μια χελώνα το Δεκαπενταύγουστο


ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΜΗΤΣΟΥ
Η ΑΥΓΗ: 15/08/2012
Οι χελώνες ζούνε, λένε, διακόσια και τριακόσια χρόνια. Αυτό της δίνει μιαν αγέρωχη βεβαιότητα. Μιαν έπαρση
Είμαι στην αυλή του σπιτιού μου, στο χωριό.
Πίνω τον πρωινό καφέ. Δίπλα μου, στον κήπο, το χορτάρι θέριεψε. Έφτασε τους πενήντα πόντους ύψος. Πρέπει να βρω κάποιον να το κουρέψει. Αλλά πού να τον πετύχω σήμερα, δεκαπέντε Αυγούστου, της Παναγίας, μέρα μεγάλης γιορτής και χαράς;
Δεν είναι όμως η χαρά. Κάτι άλλο έρχεται.
Απίθανος θόρυβος ακούγεται πίσω μου. Ωσάν κάποιο μεγάλο ζωντανό να πλησιάζει έρποντας. Εάν είναι φίδι, θα πρέπει να είναι τεράστιο, βόας. Τέτοιο είδος δεν έχει στα μέρη μας. Ησυχάζω. Αλλά τότε τι διάολος είναι;
Είναι μια μεγάλη χελώνα. Βγαίνει μέσα από τα πυκνά χόρτα, αναδύεται και με θράσος σκαρφαλώνει στην πλακόστρωτη λόντζια. Στέκεται απέναντί μου και με κοιτάζει. Σαν να θέλει να λογαριαστεί μαζί μου. Να λύσει κάποια παλιά παρεξήγηση μεταξύ μας.

Δεκαπενταύγουστος



Της ΗΡΩΣ ΝΙΚΟΠΟΥΛΟΥ
 Η ΑΥΓΗ: 15/08/2012

«Ωχ, η πιατέλα! Εύη, Εύη, πρόσεχε, το τελευταίο σκαλί είναι πιο χαμηλό».
Ακολούθησαν απανωτοί κρότοι, γυαλικά που θρυψαλιάστηκαν, μαχαιροπίρουνα κροτάλισαν στιγμιαία στις πλάκες Καρύστου του κήπου, μια παρατεταμένη στριγγλιά και απ' το βάθος μια μισοπνιγμένη χριστοπαναγία.
Η Εύη χάμω ανάσκελα, στηριγμένη στους αγκώνες, ξέμεινε να κοιτά τριγύρω της τα σκορπισμένα μεζεδάκια, λουκάνικα Φραγκφούρτης, Μετσοβίτικο καπνιστό, Μπλέ τυρί που το πλασάριζαν στους καλεσμένους για ροκφόρ, αγγουράκια και παστές σαρδέλλες. Το φουστάνι της είχε μαζευτεί ψηλά στα πόδια και αποκάλυπτε το ροδακινί της εσώρουχο. Ο Λεωνίδας έτρεξε και τη σήκωσε τρομοκρατημένος.

Φύση, Μητέρα, Παναγία


TOY ΚΩΣΤΑ ΧΑΤΖΗΑΝΤΩΝΙΟΥ
Όψεις της μητρικής λατρείας στο έργο του Άγγελου Σικελιανού
Σε καιρούς κοινωνικής εξάρθρωσης, όταν ο άνθρωπος νοσταλγεί ακόμη πιο πολύ τη μυθική χαμένη του ενότητα, η αληθινή ποίηση έρχεται όχι απλώς να παρηγορήσει, αλλά να διατυπώσει τον λόγο που θα ανοίξει τον δρόμο προς τη νέα κοινή συνείδηση. Τη συνείδηση αυτή αναζητά κι ο θρυμματισμένος άνθρωπος της εποχής μας, αρκετά καχύποπτος πια για τον επιστημονικό θετικισμό στον οποίο αναθέσαμε κάποτε την υπόθεση της Αλήθειας, καταφρονώντας πολύ εύκολα το βίωμα του λαού μας και τις μορφές που με ένταση το κοινοτικό μας Σώμα λάτρεψε. Δεν ήταν βέβαια άδικη αυτή η στάση. Καπηλεία, εκμετάλλευση και ταρτουφισμός διέστρεφαν συχνά το βίωμα τούτο. Μα όποτε υπήρξαν στιβαρές πνευματικές προσωπικότητες, φωτίστηκε πλέρια η αλήθεια αυτού του βιώματος. Μια τέτοια προσωπικότητα ήταν ο Άγγελος Σικελιανός, που με την πορεία της ψυχής του προς την κατάκτηση της ενιαίας και μείζονος συνείδησης της Ζωής (βλέπε τον Πρόλογο του Λυρικού Βίου) μας υπενθύμισε πως η ποίηση μπορεί, ως αναζωπύρωση πανάρχαιων θρησκευτικών μύθων, να αποτελέσει τη «βασιλική οδό» προς εκείνη την εποπτεία που ενώνει τέχνη και ζωή στην υπόθεση της απελευθέρωσης του ανθρώπου.

Για την εικόνα του αόρατου


ΤΟΥ ΜΑΝΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗ
Η ΑΥΓΗ: 15/08/2012
Ο Δεκαπενταύγουστος ενός Κρητικού παραλοϊσμένου

Η ποίηση είναι εκείνος ο εαυτός μας που δεν κοιμάται ποτέ...
Γ. Σαραντάρης

«...Εσύ πήγαινες μπροστά κι εγώ σε ακολουθούσα· εσύ μ' έμαθες πως η μέσα μας φλόγα, αντίθετα με τη φύση της σάρκας, μπορεί όλο και να φουντώνει με τα χρόνια. Γι' αυτό σ' έβλεπα και σε καμάρωνα, όσο γερνούσες, αγρίευες· όσο ζύγωνες στην άβυσσο, αντρειεύουσουν· κι έριχνες τα κορμιά, αγίους, αρχόντους, καλογέρους στο καμίνι του ματιού σου, τους έλιωνες σα μέταλλα, τους καθάριζες απ' τη σκουριά τους και ξελαγάριζες το καθαρό χρυσάφι της ψυχής τους -Ποια ψυχή; τη φλόγα...». Έτσι αναφέρεται ο Καζαντζάκης στον μεγάλο του πρόγονο και του ζητάει, «Τώρα κάμε κρίση!». Ο Γκρέκο είναι το μετέωρο ανάμεσα στοΝ βυζαντινό μυστικισμό και τον ευρωπαϊκό ορθολογισμό. Η “Ταφή του Κόμητα Οργκάθ” στο Τολέδο, η τρομερή συνομιλία ανάμεσα στη “Δευτέρα Παρουσία” της Καπέλας Σιξτίνας και τη “Κοίμηση της Θεοτόκου” στη Σύρο. Και στις δυο περιπτώσεις δεν κηδεύεται τόσο ένα σώμα όσο ανασταίνεται, “αποκαθίσταται”. Τηρουμένων των αναλογιών, η ζωγραφική του Γκρέκο είναι πάντα ένα σώμα που μάχεται για την αθανασία του. Είναι η επανάσταση των ψυχών που δεν απεμπολούν τη σάρκα τους.

Με τη συμμετοχή χιλιάδων πιστών, γιορτάστηκε η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Τήνο


Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου στην Τήνο.
Αν και λιγότεροι από κάθε άλλη χρονιά, χιλιάδες πιστοί προσέτρεξαν για να ευχαριστήσουν και να προσευχηθούν στη μητέρα του θεανθρώπου. «Ο λαός μας έχει κρατηθεί όρθιος και σε πιο δύσκολες καταστάσεις», δήλωσε από την Τήνο, ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος, ως επικεφαλής του κλιμακίου που εκπροσώπησε την κυβέρνηση στους εορτασμούς, στο οποίο συμμετείχαν ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, ο υφυπουργός Οικονομικών Γεώργιος Μαυραγάνης και ο υφυπουργός Παιδείας Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.

Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέστηκε θεία λειτουργία στην Παναγία Σουμελά του Πόντου


Προεξάρχοντος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου τελέστηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στην Τραπεζούντα του Πόντου, πανηγυρική θεία λειτουργία. Αγνοώντας το ψιλόβροχο, πλήθος πιστών, από την Ελλάδα και απ΄όλο τον κόσμο, μεταξύ των οποίων ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στην Κωνσταντινούπολη, Νικόλαος Ματθιουδάκης και η σύζυγος του, κ.Βαρβαρίγου, πρόξενος στην Αδριανούπολη, συνέρρευσε και εφέτος στην ιστορική μονή μετά την επίσημη άδεια των τουρκικών αρχών να τελεστεί η ορθόδοξη θεία λειτουργία.

Ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου


Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης και στην Ελλάδα γιορτάζεται από τη μία άκρη ως την άλλη με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια. Χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της και να την ικετέψουν να μεσολαβήσει στον Υιό της για τη σωτηρία της ψυχής τους, αφού, σύμφωνα με τη θρησκευτική παράδοση, η Παναγία λίγο πριν τη μετάστασή της στους Ουρανούς υποσχέθηκε ότι δεν θα σταματήσει να φροντίζει για όλο τον κόσμο και θα γίνει η «μεσίτρια» στον Υιό της για τη σωτηρία της ανθρωπότητας.

Μήνυμα ελπίδας για την υπέρβαση της κρίσης απηύθυνε, από την Αρτα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας

Μήνυμα ελπίδας για την υπέρβαση της κρίσης απηύθυνε με την ευκαιρία του εορτασμού της Παναγίας, κατά την προσέλευσή του στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Μονή Θεοτοκίου Αρτας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας. "Είναι μια μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξίας. Είναι μια ημέρα πίστης και ελπίδας ότι ενωμένοι όλοι μας θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τον χειμαζόμενο Ελληνικό λαό", δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δήλωση Αρχιεπισκόπου Αθηνών κ. Ιερώνυμου από την Λέσβο


Στην ανάγκη της ενότητας του λαού αναφέρθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. Ιερώνυμος κατά το σημερινό του κήρυγμα στον εορτασμό στο Προσκύνημα της Παναγίας στην ορεινή Αγιάσο της Λέσβου. Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών πέραν του θεολογικού του κηρύγματος, που αφορούσε το φιλάνθρωπο πρόσωπο της Παναγίας, σημείωσε την ανάγκη της ενότητας του Ελληνικού λαού προκειμένου να αντιμετωπισθούν τα πολλά του προβλήματα. «Ας μην περιμένουμε λύσεις από τους ξένους, οι ξένοι πάντοτε κοίταγαν τα δικά τους συμφέροντα» τόνισε ο Αριχεπίσκοπος.

Παπούλιας: Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε την κρίση


  • Εκτός Αθήνας γιορτάζουν οι πολιτικοί ηγέτες τον Δεκαπενταύγουστο

ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 15 Αυγούστου 2012

Τελευταία ενημέρωση: 15/08/2012 13:56

«Ενωμένοι όλοι θα ξεπεράσουμε την κρίση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από την Ιερά Μονή Θεοτοκιού Αρτας, όπου γιόρτασε τον Δεκαπενταύγοστο. Η σημερινή ημέρα είναι «ημέρα ελπίδας και πίστης», είπε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι, «Θα έρθουν καλύτερες μέρες για τον χειμαζόμενο ελληνικό λαό». Στη Μεσσηνία βρίσκεται ο Πρωθυπουργός, ενώ εκτός Αθήνας βρίσκονται οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί. Στην Παναγία Μυρτιδιώτισσα βρέθηκε ο Πρωθυπουργός ανήμερα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου, συνοδευόμενος από την σύζυγό του Γεωργία. Εκεί παρακολούθησαν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία. Στη συνέχεια, ο κ. Σαμαράς πήγε στην πλατεία της Πύλου, όπου συνομίλησε με πολίτες και επισκέπτες.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις στην Παναγία Σουμελά του Βερμίου

  • Τιμήθηκε ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β και ο Ολυμπιονίκης, Ηλίας Ηλιάδης.
Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος Β΄ ήταν το τιμώμενο πρόσωπο στις εορταστικές εκδηλώσεις της Παναγίας Σουμελά, στο Βέρμιο Ημαθίας, και το Πανελλήνιο Προσκύνημα «Παναγία Σουμελά» και το ομώνυμο Σωματείο του απένειμαν το «Μέγα Σταυρό των Κομνηνών». Την απονομή έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Γιώργος Τανιμανίδης και στην αντιφώνηση του ο Πατριάρχης αναφέρθηκε στη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα και σημείωσε ότι αυτή μπορεί να αντιμετωπιστεί με σύνεση, αδελφοσύνη και ομόνοια. Μίλησε για τον ποντιακό ελληνισμό και τη δύναμη με την οποία ξεπέρασε όλες τις δυσκολίες. Αναφέρθηκε, επίσης, στο ιεραποστολικό έργο που τον περιμένει στην Αφρική, όπως η ανέγερση νοσοκομείων και σχολείων λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «εμείς στην Αλεξάνδρεια κρατούμε Θερμοπύλες».

Εορτάζεται ο Δεκαπενταύγουστος σε όλη την Ελλάδα


  • Σε διάφορα μέρη της Ελλάδας γιορτάζει μια από τις μεγαλύτερες γιορτές τη Χριστιανοσύνης η πολιτική ηγεσία της χώρας. Ωστόσο, δεν έλειψαν τα απρόοπτα, καθώς μικροεπεισόδιο πραγματοποιήθηκε την ώρα της παραμονής του κ. Παπούλια στην Άρτα με ηλικιωμένο άντρα.
Την Κοίμηση της Θεοτόκου γιορτάζει σήμερα, 15 Αυγούστου, η εκκλησία με ιδιαίτερη λαμπρότητα σε όλη τη χώρα. Σε πολλά μέρη ονομάζεται, μάλιστα, και «Πάσχα του καλοκαιριού». Πλήθος κόσμου επισκέφτεται την Παναγία της Τήνου, την Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου, την Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πολιτικοί αρχηγοί γιορτάζουν και εκείνοι με τη σειρά τους τη μεγάλη μέρα της Ορθοδοξίας.

  • Κ. Παπούλιας: «Ενωμένοι θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση»

Μήνυμα ελπίδας για την υπέρβαση της κρίσης απηύθυνε με την ευκαιρία του εορτασμού της Παναγίας, κατά την προσέλευσή του στον Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου, στη Μονή Θεοτοκίου Άρτας, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ.Παπούλιας.
«Είναι μια μεγάλη ημέρα της Ορθοδοξίας. Είναι μια ημέρα πίστης και ελπίδας ότι ενωμένοι όλοι μας θα ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση και θα έρθουν καλύτερες ημέρες για τον χειμαζόμενο Ελληνικό λαό», δήλωσε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας. Την ώρα της παραμονής του στην εκκλησία συνέβη ένα μικροεπεισόδιο, καθώς παρευρισκόμενοι αποδοκίμασαν τον Πρόεδρο, ενώ η αστυνομία απομάκρυνε έναν ηλικιωμένο άνδρα.

Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου

ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  • Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και σε κλίμα κατάνυξης τιμήθηκε σήμερα σε ολόκληρη τη χώρα η Κοίμηση της Θεοτόκου. Η «καρδιά» του Δεκαπενταύγουστου χτύπησε στην Παναγία της Τήνου, στην Παναγία Εκατονταπυλιανή της Πάρου, αλλά και στην Παναγία Σουμελά στο Βέρμιο.

Σε κλίμα κατάνυξης ο εορτασμός της Κοίμησης της Θεοτόκου
Εκατοντάδες πιστοί παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία στην Παναγιά Σουμελά, στην οποία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο οποίος μέσα σε κλίμα συγκίνησης, αναφέρθηκε στον συμβολισμό που έχει για όλο τον Ελληνισμό αλλά κυρίως για τους Ποντίους η Παναγιά Σουμελά. Για τρίτη χρονιά τελέστηκε στην Παναγιά Σουμελά, στο σύμβολο του Ποντιακού Ελληνισμού, η Θεία Λειτουργία για την Κοίμηση Της Θεοτόκου. Τα μοναστήρια του Πόντου που υπέφεραν από τη βάρβαρη εισβολή των Κεμαλικών υπέστησαν πολλές ζημιές. Το 1922 οι Τούρκοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι, αφού πρώτα πήραν όλα τα πολύτιμα αντικείμενα που υπήρχαν στη μονή. Τον Ιούνιο του 2010 το τουρκικό κράτος έδωσε άδεια στο Οικουμενικό Πατριαρχείο για να τελέσει για πρώτη φορά τη λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στην ιστορική μονή.

Γιορτάζουν τα νησιά της Παναγίας


  • Το Αιγαίο μετατρέπεται τον Δεκαπενταύγουστο σε απέραντη γιορτή 

Γιορτάζουν τα νησιά της Παναγίας
Εκατοντάδες περίλαμπρες εκκλησίες, μοναστήρια και ταπεινά ξωκλήσια που είναι αφιερωμένα στην Παναγία γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο

«Η Παναγιά το πέλαγο κρατούσε στην ποδιά της...». Η Παναγία δεν έχει μόνο το δικό Της Περιβόλι, τη Χερσόνησο του Αθω, αλλά και το δικό Της πέλαγος: το Αιγαίο. Οι νησιώτες αισθάνονται τόσο οικεία τη μητέρα του Χριστού ώστε μόνο σ' Εκείνη έχουν δώσει τα δικά τους, ξεχωριστά προσωνύμια: Παναγιά της Αμμου, Παναγιά του Βουνού, Μυρτιδιώτισσα, Καλαμιώτισσα, Κατευοδώτρα, Γοργόνα, Θαλασσίτρα, Γουρλομάτα, ακόμη και Θεοτοκάκι. 


9  φωτογραφίες

Εκατοντάδες περίλαμπρες εκκλησίες, μοναστήρια και ταπεινά ξωκλήσια είναι αφιερωμένα στη χάρη Της, τα περισσότερα από τα οποία γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο, μετατρέποντας το Αιγαίο σε ένα απέραντο πανηγύρι. Οπου κι αν βρίσκεστε, κάποιο πανηγύρι θα γίνεται κοντά σας, στο ίδιο πνεύμα, αλλά τελείως διαφορετικό από αυτό που οργανώνεται στο απέναντι νησί.

Τρίτη 14 Αυγούστου 2012

Αφιέρωμα στις Σμιγοπέλαγες Παναγιές του Νότου

  • Ελαφόνησος - Βατίκα - Μονεμβάσια 
  • Δρ. Μέντης Κων/νος του Σπ. Συγγραφέας, Πανεπιστημιακός, Ιστορικός Ερευνητής Κύθηρα - ΤΟ ΒΗΜΑ: 14/08/2012

Η Παναγιά η Μυρτιδιώτισσα των Κυθήρων


Η προστάτιδα των θαλασσών Παναγιά είναι για τους Έλληνες ναυτικούς  «Ιοστέφανη και Ιροπλόος», για τις κυανέμβολες απολήξεις της Λακωνικής «Ιοστέφανη, Ιροπλόος και Σμιγοπέλαγη» και για τα Κύθηρα και την Ελαφόνησο «Ιοστέφανη, Ιροπλόος,  Σμιγοπέλαγη και Νησοστέφανη».

Μήτηρ Θεού και ανθρώπων! Σε κάθε γωνιά της Ελλάδας οι πιστοί προστρέχουν στη δική τους Παναγία


Εικόνα της Παναγίας στο Ναύπλιο 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες γιορτές της χριστιανοσύνης. Η προετοιμασία των πιστών αρχίζει από την 1η Αυγούστου με τη νηστεία που διαρκεί έως τον Δεκαπενταύγουστο, αποτελώντας για τους Ορθόδοξους χριστιανούς το «Πάσχα του καλοκαιριού». Στις 15 Αυγούστου χιλιάδες πιστών με την ψυχή γεμάτη ελπίδα και κατάνυξη, προστρέχουν στα αμέτρητα προσκυνήματα, όπου λιτανεύονται οι θαυματουργές εικόνες της Παναγίας για να μαρτυρήσουν τη πίστη τους στο πρόσωπό της. Η Παναγία, το ιερότερο από τα πρόσωπα της Ορθοδοξίας, δοξάζεται σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Η λατρεία που έχουν οι πιστοί στη «μητέρα» του Θεού και των ανθρώπων αποδεικνύεται από τα πολλά ονόματα: Μεγαλόχαρη, Εκατονταπυλιανή, Φανερωμένη, Κοσμοσωτήρα, Χοζοβιώτισσα, Εικοσιφοίνισσα, Βρεφοκρατούσα, Ελεούσα, Θαλασσινή, Γιάτρισσα, Μυρτιδιώτισσα και πολλά ακόμη. 

Η Παναγία των αρχαίων Ελλήνων


  •  Πώς με το πέρασμα στον χριστιανικό κόσμο η θεά Αθηνά «αντικαταστάθηκε» στη θρησκευτική συνείδηση από την Παρθένο Μαρία 
  • Θερμού Μαρία, ΤΟ ΒΗΜΑ: 12/08/2012

Η Παναγία των αρχαίων Ελλήνων
«Η Αθηνά της Βαρβακείου», πιστό αντίγραφο σε μικρό μέγεθος του χρυσελεφάντινου αγάλματος της θεάς Αθηνάς στον Παρθενώνα.

Στρατηγός, προστάτις και παρθένος. Είναι η θεά Αθηνά ή η Παναγία; Προστάτις των γυναικών, των παιδιών και του τοκετού. Είναι η Αρτεμις Παιδοτρόφος και Λοχεία ή μήπως η Παναγία; Συνετή, κόσμια, καλόβουλη, μειλίχια και πολυεύσπλαχνη, που δοκίμασε αβάσταχτο πόνο και γνώρισε πολλά βάσανα. Είναι η θεά Ισις ή πρόκειται για την Παναγία, μητέρα του Χριστού; Εκεί, στο γύρισμα του ελληνικού κόσμου από τον πολυθεϊσμό στον χριστιανισμό, όταν ο δεύτερος άρχισε σιγά-σιγά να επικρατεί στη θρησκευτική συνείδηση και στη λατρευτική πρακτική, η μείξη στοιχείων του ειδωλολατρικού παρελθόντος με τη νέα θρησκεία όχι μόνο δεν θα τη μείωνε, αλλά θα συντελούσε σε μεγάλο βαθμό στην εδραίωσή της.

ΔΕΚΑΠΕΝΤΑΥΓΟΥΣΤΟΣ: Χωρίς προβλήματα η «τελευταία έξοδος» των εκδρομέων

Με σύμμαχο τον καιρό συνεχίζεται, χωρίς προβλήματα, η έξοδος των τελευταίων εκδρομέων, που εγκαταλείπουν με κάθε μέσο την πρωτεύουσα και τα άλλα αστικά κέντρα εν όψει του Δεκαπενταύγουστου.
Χωρίς προβλήματα η «τελευταία έξοδος» των εκδρομέων
Η κίνηση σε λιμάνια, αεροδρόμια, και εθνικά οδικά δίκτυα εξελίσσεται από το πρωί ομαλά, ενώ επί ποδός βρίσκεται η Τροχαία, η οποία έχει προχωρήσει στη λήψη έκτακτων μέτρων στο εθνικό οδικό δίκτυο. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής η κίνηση στην εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου και Αθηνών - Λαμίας, είναι μειωμένη κατά 48% και 50% αντίστοιχα σε σχέση με πέρσι. Από τις 16.00 σήμερα θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου. Η απαγόρευση θα λήξει αύριο στις 23.00. Από το περασμένο Σαββατοκύριακο, η πληρότητα στα περισσότερα δρομολόγια πλοίων άγγιξε το 100%, ενώ για σήμερα έχουν προγραμματιστεί 20 δρομολόγια πλοίων από τον Πειραιά, 11 από τη Ραφήνα και 4 από το Λαύριο.

Δεκαπενταύγουστος στην Πελοπόννησο. Πολλοί οι εορτασμοί στη μνήμη της Θεοτόκου στα χωριά της Πελοποννήσου.


Πολλές είναι οι εκκλησίες και τα μοναστήρια σε όλη την Πελοπόννησο που γιορτάζουν τον Δεκαπενταύγουστο και δεν υπάρχει χωριό που να μην έχει εκκλησάκι στην μνήμη της Θεοτόκου, που πανηγυρίζει αυτές της ημέρες. Οι εορτασμοί σε κάποιους ναούς και μοναστήρια είναι ιδιαίτεροι και προσελκύουν χιλιάδες πιστούς, λόγω της αγάπης που τρέφουν στην Παναγία.
  • Κυνουρία

Χιλιάδες πιστοί έχουν αρχίσει να συρρέουν στο μοναστήρι της Παναγίας της Έλωνας στην Κυνουρία, για να προσκυνήσουν τη θαυματουργό εικόνα της Παναγίας της Βρεφοκρατούσας που γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο. Το προσωνύμιο της Παναγίας «Έλωνα» προέρχεται από την τσακώνικη τοπική διάλεκτο και τη λέξη «έουνη», που σημαίνει «ελεούσα».

Η εικόνα της Παναγίας της Έλωνας είναι αγιογραφία, καλυμμένη με χρυσό «πουκάμισο» και αποδίδεται στον Ευαγγελιστή Λουκά. Στην εικόνα αυτή της Θεοτόκου έχουν αποδοθεί πολλά θαύματα και γι' αυτό, πλήθος από τάματα πιστών περιβάλλουν το προσκυνητάρι. Οι πιστοί, αυτές τις ημέρες μα και όλο τον χρόνο, επισκέπτονται με κάθε τρόπο και μέσο το μοναστήρι που είναι σκαρφαλωμένο σ' έναν απόκρημνο βράχο, πεζοπορώντας και γονυπετείς, εκπληρώνοντας το τάμα τους, δείχνοντας την αγάπη και την ευγνωμοσύνη τους στο πρόσωπο της Θεοτόκου, για τη βοήθεια που τους παρείχε.