- Εκεί, όπου πριν από 1.700 χρόνια επισφραγίσθηκε η ανάδειξη σε καίσαρα του αργότερα πρώτου χριστιανού αυτοκράτορα της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, Μεγάλου Κωνσταντίνου, στα ερείπια της αρχαίας ρωμαϊκής πόλης Καρνούντουμ, στη σημερινή αυστριακή πόλη Πετρονέλ, ανατολικά της Βιέννης, γιορτάστηκε χθες βράδυ σε μεγάλη εκδήλωση με πολυπληθές κοινό και εκπροσώπους της δημόσιας ζωής της Αυστρίας, η ονομαστική του εορτή.
- Την εκδήλωση διοργάνωσε ο γνωστός Ελληνο-ιταλός εικαστικός καλλιτέχνης και σκηνοθέτης, Πιέρο Μπορντίν, στου οποίου τις έρευνες οφείλεται η ανάδειξη του σημαδιακού αυτού ρόλου του Καρνούντουμ στην κατοπινή μετάβαση, ουσιαστικά, από τους θεούς της Αρχαιότητας στον Χριστιανισμό, και ο οποίος πριν δεκαεννέα χρόνια θέσπισε στο Καρνούντουμ, και διευθύνει μέχρι σήμερα, το διάσημο «Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου Καρνούντουμ».
- Στην ομιλία του στην τελετή, ο κ. Μπορντίν αναφέρθηκε στη σημασία του Καρνούντουμ στην εξέλιξη της ιστορίας της ανθρωπότητας με τη διάδοση του Χριστιανισμού, παραπέμποντας στην εκεί ιστορική Σύνοδο των Αυγούστων πριν 1.700 χρόνια, στις 11 Νοεμβρίου του 308 μ.Χ., οπότε ο Κωνσταντίνος επικυρώθηκε ως καίσαρ της Δύσης, γεγονός που του άνοιξε το δρόμο για να γίνει ο ίδιος αργότερα μονοκράτορας, ως κεντρικός πλέον αυτοκράτορας.
- Ο Ελληνο-ιταλός διευθυντής του Φεστιβάλ υπενθύμισε τη θεμελίωση τον περασμένο Νοέμβριο, στην επέτειο των 1.700 χρόνων της Συνόδου των Αυγούστων, του ομωνύμου μνημείου στο κέντρο του Καρνούντουμ, παρουσία εκπροσώπων της αυστριακής πολιτειακής και πολιτικής ηγεσίας, του διπλωματικού σώματος και αντιπροσώπων των θρησκευτικών δογμάτων.
- Ο ίδιος αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ομιλίας του και στην εξιστόρηση του παραδοσιακού ελληνικού εθίμου της βασιλόπιτας, που τιμήθηκε στη χθεσινοβραδυνή τελετή, και που, όπως τόνισε ο κ. Μπορντίν, οι ρίζες του, στον επίσκοπο Βασίλειο της Καππαδοκίας, βρίσκονται χρονικά πολύ κοντά στην εποχή του Μεγάλου Κωνσταντίνου.
- Στις βασιλόπιτες, των οποίων έγινε στη συνέχεια η κοπή, κρύβονταν ένα χρυσό και τρία αργυρά νομίσματα με τα πορτρέτα των αυτοκρατόρων «Τεσσάρων Αυγούστων», που είχε «κόψει», με την ευκαιρία της επετείου της Συνόδου τον περασμένο Νοέμβριο, το Εθνικό Νομισματοκοπείο της Αυστρίας.
- Η τελετή της ονομαστικής εορτής του Μεγάλου Κωνσταντίνου και της κοπής βασιλόπιτας στο Καρνούντουμ, πλαισιώθηκε από τρίωρη συναυλία ελληνικής έντεχνης, λαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, από το μουσικό σχήμα της Βιέννης «Οι Έλληνες».
- Το Καρνούντουμ, όπου για ένα διάστημα είχε την έδρα του ο αυτοκράτορας Μάρκος Αυρήλιος, μαθητής του Ηρώδου του Αττικού, είχε γνωρίσει την άνθησή του το 2ο μ.Χ. αιώνα, από τον οποίο χρονολογούνται και τα ερείπια των δύο ρωμαϊκών θεάτρων του, όπου δίνονται κάθε χρόνο οι παραστάσεις του ομώνυμου Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Θεάτρου.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου