Κυριακή 24 Απριλίου 2011

Το αληθινό Πάσχα

  • Η επιδίωξη της ελευθερίας πέραν της ατομικής ευτυχίας, η βίωση της φιλοθεΐας και φιλανθρωπίας, πέραν της φιλαυτίας, είναι ο άλλος τρόπος ζωής
Το αληθινό Πάσχα



  • Του Μητροπολίτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιεροθέου
Η Ανάσταση του Χριστού, το «έαρ του έτους» και το «έαρ το πνευματικόν», δεν είναι μια ανάπαυλα στη βορά και στη φθορά της χειμερίας νάρκης, αλλά είναι υπόδειξη ενός άλλου τρόπου ζωής, μιας «άλλης βιοτής», όχι της θανής, αλλά της ορθρινής, του όρθρου μιας άλλης ζωής.

Στους Ιερούς Ναούς κάθε μέρα τη Μ. Εβδομάδα απολαμβάνει κανείς μια «σκηνοθεσία» αιώνων, ένα τυπικό που καταρτίστηκε από τον σκηνοθέτη της αργόσυρτης παράδοσης με αγάπη, πόθο καρδιακό, προσδοκία πνευματικού γάμου, μια εναλλαγή τροπαρίων και ευχών, ιερέων και ψαλτών, κίνησης λόγων και αλογίας εσωτερικής, μια πραγματική γαμήλια τελετή.

Εκεί ακούει κανείς για τον Νυμφίο που έρχεται «εν τω μέσω της νυκτός», για τον «Νυμφώνα τον κεκοσμημένον», και απαιτείται να έχη κανείς «ένδυμα γάμου» για να εισέλθη σε αυτόν για το «εκούσιον πάθος» που το ζη θυσιαστικά όποιος αγαπά πραγματικά και όχι αυτιστικά για την αγάπη στον εράσμιο Νυμφίο που έρχεται για «γάμους» και πρόκειται να δώση «δώρα» νυμφικά, αλλά και ο ίδιος είναι «Νυμφίος ο κάλλει ωραίος παρά πάντας ανθρώπους», για την πόρνη που δοξάστηκε γιατί ηγάπησε πολύ «και εξαίφνης σώφρων ώφθη», χωρίς άλλες διαδικασίες για τον Νυμφίο της Εκκλησίας που «ήλοις (με καρφιά) προσηλώθη» στον Σταυρό για τον «ωραίον κάλλει παρά πάντας βροτούς», που φαίνεται ως νεκρός, Αυτός που ωράισε τα πάντα για το «γλυκύ έαρ», του νεκρού κατά την ανθρώπινη φύση, αλλά ζωντανού κατά τη θεία φύση, Αυτού που έλαμψε «εκ του τάφου ωραίος δικαιοσύνης ημίν Ηλιος».  
Ολες οι εκφράσεις αυτές δηλώνουν ότι ο Χριστός έρχεται ως Νυμφίος και όχι ως δεσπότης εξουσιαστής, θέλει να συνάψη γάμο πνευματικό με τον άνθρωπο και να τον γεμίση με δώρα και όχι να τον εκμεταλλευθή θρησκευτικά και εξουσιαστικά. Νυμφίος, έρωτας, θυσιαστική αγάπη, θάλαμος νυμφικός ο τάφος και ο Αδης, συνάντηση μετά την Ανάσταση με τους Μαθητές, ακόμη και με τον αρνητή Πέτρο, για να δώση τα δώρα της ειρήνης και της χαράς. Ολα αυτά δείχνουν ότι είναι Θεός αγάπης. Και θυμίζουν τον λόγο του αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου, που τον επαναλαμβάνει ο άγιος Μάξιμος ο Ομολογητής, ότι ο Θεός είναι έρως και εραστόν, και ως έρως κινείται προς τον άνθρωπο και ως εραστόν ελκύει προς τον εαυτό Του τα του έρωτος δεκτικά.

Αυτά αν τα αντιπαραβάλη κανείς προς την άλλη κατάσταση, τη θρησκευτική, πολιτική και λαϊκή, ήτοι τους Γραμματείς και Φαρισαίους που είναι υποκριτές και εκφραστές του σκληρού νόμου, τον Πιλάτο που φοβάται να μη χάση την εξουσία του την πολιτική, τους φοβισμένους μαθητές που ζουν φανταστικά με την ιδιοτέλεια και την ένδοξη μεσιανικότητα, τους Σαδδουκαίους που ζουν με την ελευθεριάζουσα λογική, τον λαό με τις επιπόλαιες μεταπτώσεις, τότε βλέπει την ανέραστη ζωή, που κινείται έξω από τον Νυμφώνα τον εορταστικό.

Τελικά, ο Θεός της Ορθοδόξου Εκκλησίας δεν είναι ο σαδιστής Πατέρας του Σαρτρ, αλλά ο Θεός της θυσιαστικής αγάπης του Παπαδιαμάντη. Δεν είναι ο φεουδάρχης Θεός, που επιθυμεί να εξιλεώνεται με το αίμα του Υιού Του, κατά τους σχολαστικούς θεολόγους της Δύσεως, αλλά ο Νυμφίος που αυτοθυσιάζεται για να γίνη φάρμακο ζωής για τον άνθρωπο, κατά τον άγιο Ιωάννη τον Χρυσόστομο είναι ο φαινομενικά ηττημένος που νικά τον θάνατο, ο οποίος ομοίαζε για νικητής.

Ξέρουμε από την καθημερινή μας εμπειρία ότι κάθε ηδονή συνδέεται με την οδύνη. Ο Λεονάρντο ντα Βίντσι σχεδίασε μια ανδρική σιλουέτα σχισμένη στα δύο στο ύψος της κοιλιάς, με «δύο κορμιά, δύο γενειοφόρα κεφάλια, και τέσσερα μπράτσα, σαν σιαμαία δίδυμα ενωμένα στη μέση» και τιτλοφόρησε το σκίτσο αυτό «αλληγορία της ηδονής και του πόνου». Ετσι κυλά ο ανθρώπινος βίος, αφού η ηδονή φέρνει οδύνη-πόνο, και η νέα ηδονή για την υπέρβαση του πόνου φέρνει μεγαλύτερη οδύνη, οπότε δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος. Αυτό θα γίνεται έως ότου βιώση κανείς τον πόνο της αυτοθυσιαστικής αγάπης, ώστε να ζήση τον άλλον τρόπο ζωής, την εκούσια οδύνη που θεραπεύει κάθε παράλογη εκούσια ηδονή.

Η αληθινή ζωή σταυρώνεται αγαπητικά και κατεβαίνει θριαμβευτικά στον Αδη της απελπισίας και του θανάτου. Ο πνευματικός ήλιος ανατέλλει από τον ζωοδότη τάφο. Η αληθινή ζωή πηγάζει από τον Σταυρό και την αυτοκένωση. Ο Νυμφίος που προσφέρει υπερκόσμια αγάπη κάνει γάμους με αυτούς που σταυρώνουν τη φιλαυτία και αγαπούν. Ο Ντοστογέφσκι έβαλε στο στόμα του αββά Ζωσιμά το ερώτημα «τι είναι Κόλαση», αλλά και την απάντηση, ότι Κόλαση είναι «το μαρτύριο του να μην αγαπάει κανείς». Και συνεχίζει: «Μια φορά, μέσα στο άπειρο, το άμετρο σε χρόνο και σε διάστημα, δόθηκε σε μια πνευματική ύπαρξη _ με την εμφάνισή της στη Γη _ η δυνατότητα να πει στον εαυτό της: Υπάρχω και αγαπώ». Πόσες φορές χάνουμε αυτή την ευκαιρία!

Ο Νυμφίος, ο «κάλλει ωραίος», που σταυρώθηκε από αγάπη για τον ερωμένο, που ανέτειλε εκ του τάφου ως ήλιος, δείχνει τον «μανιακό» πόθο της αγάπης, φανερώνει τον άλλον τρόπο ζωής, την άλλη βιοτή, πέρα από την απάνθρωπη μέγκενη της οικονομικής κρίσης, δείχνει ότι η κάθε «κόλαση» είναι μια εικονική πραγματικότητα που συνδέεται με το ψεύδος και την υπερηφάνεια. Και όταν αποσυνδέση κανείς την πρίζα, εξαφανίζεται αμέσως η εικονική πραγματικότητα και ρίχνει τον άνθρωπο στο σκοτάδι της απόγνωσης.

Η αναζήτηση του «είναι», πέραν του «έχειν», η επιδίωξη της ελευθερίας πέραν της ατομικής ευτυχίας, η βίωση της φιλοθεΐας και φιλανθρωπίας, πέραν της φιλαυτίας, είναι ο άλλος τρόπος ζωής και βιοτής _ υπαρξιακής και πνευματικής _, το αληθινό Πάσχα, «η διάβαση του Λόγου στον ανθρώπινο νου».

Δέκα πασχαλινές συνταγές για όλα τα γούστα

  • «Το Βήμα» στρώνει το τραπέζι
  • ΤΟ ΒΗΜΑ:  21/04/2011, 16:33
«Το Βήμα» στρώνει το τραπέζι



Το πασχαλινό τραπέζι είναι από τα πιο νόστιμα αλλά και τα πιο απαιτητικά για την μαγείρισσα ή τον μάγειρο –αν και οι άντρες αναλαμβάνουν, συνήθως τον ρόλο του ψύστη. Θέλει φαντασία (για τις σαλάτες και τα συνοδευτικά), υπομονή στον νεροχύτη για την προετοιμασία της μαγειρίτσας και για το κοκορέτσι αλλά και τεχνική για το δέσιμο του οβελία. Το ΒΗΜΑgourmet προτείνει συνταγές για ανήμερα το Πάσχα αλλά και εναλλακτικές συνταγές μαγειρίτσας και μαγειρίτσας για χορτοφάγους για το βράδυ της Ανάστασης.

Αβγοσαλάτα

Χρόνος προετοιμασίας 15 λεπτά, εκτέλεση 5 λεπτά
υλικα για 4 ατομα
8 αβγά βραστά, σφιχτά
1 καρότο βρασμένο ή τουρσί (προαιρετικά), σε μικρά κομμάτια
3 αγγουράκια τουρσί, ψιλοκομμένα
2 κ.σ. κάππαρη
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
30 ml λευκό ξηρό κρασί
2 κ.σ. μουστάρδα γλυκιά
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • εκτέλεση
Σε φαρδιά πιατέλα βάζουμε τα αβγά κομμένα στα 4. Ρίχνουμε από πάνω τα τουρσιά, την κάππαρη, τον άνηθο και τα κρεμμυδάκια. Σε ένα βάζο που κλείνει καλά χτυπάμε το λάδι με το κρασί και τη μουστάρδα και περιχύνουμε τη σαλάτα. Πασπαλίζουμε με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.

****

Αρωματικό τζατζίκι

Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
υλικα για 6 ατομα

500 γραμμ. γιαούρτι, στραγγιστό
2 κολοκυθάκια, τριμμένα
λίγες σταγόνες λεμονιού
4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
1 ξερό κρεμμύδι
6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
1 καρότο τριμμένο
2 κ.σ. ξίδι από λευκό κρασί
2 κ.σ. άνηθο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. δυόσμο (τα φύλλα), ψιλοκομμένο
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • εκτέλεση
Στύβουμε με τα χέρια και αφήνουμε τα τριμμένα κολοκυθάκια σε ένα σουρωτήρι να στραγγίξουν τα υγρά τους πολύ καλά για να μη νερουλιάσει το τζατζίκι μας. Στάζουμε λίγες σταγόνες λεμονιού από πάνω για να μη μαυρίσουν. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ, αφήνουμε το τζατζίκι μας στο ψυγείο για περίπου 30 λεπτά για να «δέσουν» τα υλικά και σερβίρουμε.

Ανοιχτή τυρόπιτα

Χρόνος προετοιμασίας: 10 λεπτά
ψήσιμο: 35 λεπτά

υλικα για 6 ατομα

12-15 ντοματίνια, κομμένα στη μέση ή 2 ντομάτες ώριμες (στην εποχή τους), σε λεπτές φέτες 6 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
250 γραμμ. φέτα πικάντικη
100 γραμμ. γιαούρτι στραγγιστό
250 γραμμ. μανούρι
3 κ.σ. ελιές Καλαμών, ψιλοκομμένες
2 πιπεριές Φλωρίνης από βάζο, ψιλοκομμένες
2 κ.σ. ούζο
4 κ.σ. δυόσμο (τα φύλλα), ψιλοκομμένο
4 αβγά, χτυπημένα
1 φύλλο ζύμη κουρού αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • εκτέλεση
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε όλα τα υλικά, εκτός από την ντομάτα, να γίνουν ένας χυλός. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 185°C. Λαδώνουμε ένα παραλληλόγραμμο ταψί, στρώνουμε ένα φύλλο ζύμης κουρού και από πάνω αδειάζουμε τη γέμιση. Καλύπτουμε με τα ντοματίνια ή τις φέτες ντομάτας και ψήνουμε στον φούρνο για περίπου 35 λεπτά, στη χαμηλή θέση και στις αντιστάσεις.

****

Συκωταριά με μυρωδικά

Χρόνος προετοιμασίας: 45 λεπτά,
Χρόνος εκτέλεσης: 30 λεπτά
υλικα για 4 ατομα

1 συκωταριά από αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος
4 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο 50 ml τσίπουρο, χωρίς γλυκάνισο
1 ματσάκι μυρώνια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι καυκαυλήθρες, ψιλοκομμένες αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 ματσάκι άνηθο ή μάραθο χυμός από 2 λεμόνια
  • εκτέλεση
Αφήνουμε τη συκωταριά σε ένα μπολ με νερό και ξίδι για 30 λεπτά. Επειτα την αχνίζουμε για 5 λεπτά σε κατσαρόλα με νερό που βράζει, τη στραγγίζουμε και την κόβουμε με ένα ψαλίδι σε κομμάτια μεγέθους καρυδιού. Σε βαθιά κατσαρόλα ή τηγάνι βάζουμε το λάδι να κάψει και ρίχνουμε τη συκωταριά. Την τσιγαρίζουμε για 10 λεπτά, σβήνουμε με το τσίπουρο και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Μόλις εξατμιστεί το αλκοόλ, σε περίπου 10 λεπτά, προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και αφήνουμε να σιγοβράσουν για άλλα 10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τον χυμό από τα λεμόνια και σερβίρουμε για μεζέ προτού βγει το αρνί από τη σούβλα.

****

Αρνάκι Ή κατσικάκι σούβλας

Οδηγίες προς ναυτιλλομένους: Το αρνί έχει περισσότερο λίπος, ενώ το κατσίκι είναι λιγότερο παχύ και στεγνώνει πιο εύκολα. Ο,τι κι αν διαλέξουμε, το πλένουμε καλά να φύγουν τα αίματα και το αφήνουμε αποβραδίς όρθιο να στραγγίξει και να βγάλει όλα τα περιττά υγρά που μπορεί να έχει μέσα σε ένα ταψί.  
Την επομένη, το αλατοπιπερώνουμε καλά και το πασπαλίζουμε με ρίγανη (όχι πολλή για να μην πικρίσει) μέσα στην κοιλιά και εξωτερικά. Δεν αφαιρούμε την μπόλια για να μη στεγνώσει. Το περνάμε στη σούβλα και τρυπάμε το κεφάλι του να περάσει από την άλλη πλευρά. Στη συνέχεια σφηνώνουμε τα μπούτια με το ειδικό διχαλωτό σουβλί και με σύρμα δένουμε τη ράχη του ζώου πάνω στη σούβλα τρυπώντας σε δύο σημεία κατά μήκος, γιατί διαφορετικά θα σκεβρώσει και δεν θα γυρνάει. Επειτα, ράβουμε την κοιλιά του ζώου με σύρμα ή με σπάγκο.  
Στη σούβλα: Η διαδικασία έχει τα μυστικά της. Πρέπει να έχουμε ανάψει τα κάρβουνα από νωρίς για να έχουν χωνέψει, δηλαδή να έχουν ασπρίσει και να μη βγάζουν φλόγα. Τα απλώνουμε με ένα φτυαράκι γύρω γύρω και κάτω από τη σούβλα. Σε διπλανό χώρο ετοιμάζουμε και άλλα κάρβουνα να χωνεύουν και τα ρίχνουμε σιγά σιγά, κατά τη διάρκεια του ψησίματος.  
Αρχικά βάζουμε τη σούβλα στην ψηλότερη υποδοχή της βάσης και γυρίζουμε γρήγορα για περίπου 1-1 ½ ώρα (για ένα ζώο περίπου 8 κιλών). Στη συνέχεια μεταφέρουμε στην πιο κάτω θέση της βάσης και γυρίζουμε πιο αργά. Ξέρουμε ότι έχει ψηθεί όταν τα κόκαλα από το μπούτι διαπερνούν το κρέας και βγαίνουν στην επιφάνεια.
Κατά τη διάρκεια του ψησίματος προσέχουμε ώστε η δυνατή φωτιά να βρίσκεται στα σημεία που το κρέας ψήνεται δυσκολότερα. Συνήθως τα πλευρά «αρπάζουν» πιο εύκολα.

****
ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΜΑΓΕΙΡΙΤΣΑ

παραδοσιακή μαγειρίτσα

υλικα για 6 ατομα

1 μικρή συκωταριά και τα εντεράκια από κατσικάκι ή αρνάκι γάλακτος
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 μεγάλο κρεμμύδι ξερό, πολτοποιημένο
1/2 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
3 μαρούλια, χοντροκομμένα
1/2 ματσάκι μάραθο, ψιλοκομμένο
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5 κλωνάρια δυόσμο, μόνο τα φύλλα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
2 αβγά
χυμός από 2 λεμόνια
  • εκτέλεση
Προετοιμασία: Αφήνουμε τη συκωταριά σκεπασμένη ολημερίς σε κρύο νερό με παγάκια και κάθε 3-4 ώρες αλλάζουμε το νερό. Για να καθαρίσουμε τα εντεράκια, τα αναποδογυρίζουμε και τα πλένουμε μέσα-έξω. Τα κόβουμε κατά μήκος και το πλύσιμο γίνεται παιχνιδάκι. Επειτα, τα κόβουμε σε πολύ μικρά κομμάτια.  
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βράζουμε αλατισμένο νερό, ζεματίζουμε όλα τα εντόσθια περίπου για 5 λεπτά και στραγγίζουμε. Καθαρίζουμε όλα τα λίπη και τα πετάμε. Κόβουμε όλα τα υπόλοιπα εντόσθια σε πολύ μικρά κομμάτια με το ψαλίδι.  
Σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι, ρίχνουμε μέσα τα κρεμμύδια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν για περίπου 5 λεπτά. Προσθέτουμε τα εντεράκια, το συκώτι, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μαρούλια, καλύπτουμε με μπόλικο νερό και, μόλις πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να σιγοβράσει για 1 ώρα. Προσθέτουμε τα μυρωδικά, διορθώνουμε το αλάτι και αφήνουμε τη μαγειρίτσα να βράσει για ακόμη 1 ώρα, ρίχνοντας νερό αν χρειάζεται και ανακατεύοντας πού και πού. Αβγοκόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.
  • Για το Αβγολέμονο
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Χτυπάμε σε ένα μπολ τα αβγά, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και λίγο πιπέρι χτυπώντας συνεχώς. Παίρνουμε ζουμί από την κατσαρόλα και το ρίχνουμε λίγο λίγο στα αβγά, χτυπώντας με πιρούνι ή αβγοδάρτη. Συμπληρώνουμε και άλλο ζουμί, ρίχνοντάς το σιγά σιγά, για να μην κόψει το μείγμα. Ρίχνουμε το αβγολέμονο στην κατσαρόλα και την κουνάμε ώστε να πάει παντού. Διορθώνουμε το αλάτι και σερβίρουμε αμέσως.

****

μαγειριτσοπίλαφο

υλικα για 4-6 άτομα

2 κρεμμυδάκια φρέσκα, ψιλοκομμένα
100 ml έ.π. ελαιόλαδο
Εντεράκια και συκωταριά από 1 αρνάκι ή κατσικάκι γάλακτος (τα ετοιμάζουμε όπως στη συνταγή της παραδοσιακής μαγειρίτσας)
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα
1 μαρούλι μεγάλο, ψιλοκομμένο
1/2 κιλό αντίδια, ψιλοκομμένα
1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
5 κλωνάρια δυόσμο, μόνο τα φύλλα
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
4 φλιτζ. νερό
  • εκτέλεση
Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι και σoτάρουμε τα κρεμμυδάκια. Προσθέτουμε τα εντόσθια και ανακατεύουμε ώσπου να πάρουν χρώμα. Σβήνουμε με το κρασί και μόλις εξατμιστεί ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά. Προσθέτουμε τα λαχανικά, τα μυρωδικά, αλατοπιπερώνουμε και αφήνουμε ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε το νερό, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και αφήνουμε το πιλάφι να πιει το ζουμί του.

****

με μοσχαράκι και σταμναγκάθι

υλικα για 6 ατομα

1 και1/2 κιλό μοσχαράκι, σε μερίδες
1/2 φλιτζ. έ.π. ελαιόλαδο
6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ματσάκι καυκαλήθρες, ψιλοκομμένες
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
1 κ.σ. αλεύρι
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
1και 1/2 κιλό σταμναγκάθι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
3 αβγά
χυμός από 1 λεμόνι
  • εκτέλεση
Πλένουμε το κρέας με κρύο νερό και το στεγνώνουμε καλά. Σε δυνατή φωτιά ζεσταίνουμε το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα και ροδίζουμε το μοσχάρι. Ρίχνουμε και τα κρεμμυδάκια και ανακατεύουμε ώσπου να μαραθούν. Προσθέτουμε τις καυκαλήθρες και τον άνηθο, πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε λίγο και σβήνουμε με το κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για περίπου 20 λεπτά. Ζεματίζουμε για 10 λεπτά το σταμναγκάθι σε μια άλλη κατσαρόλα, το σουρώνουμε, το προσθέτουμε στο κρέας και αλατοπιπερώνουμε. Το αφήνουμε να σιγοβράσει για ακόμη 40 λεπτά, ή όσο χρειάζεται ώσπου να μαλακώσει το μοσχάρι, και συμπληρώνουμε νερό αν χρειαστεί. Στη συνέχεια αβγοκόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.

***

Xεράκι αρνίσιο ή κατσικίσιο α λα μαγειρίτσα

υλικα για 6 άτομα

1 αρνίσιο χεράκι, περίπου 2 κιλά, κομμένο σε μερίδες
200 ml έ.π. ελαιόλαδο
5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
2 ξερά κρεμμύδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. ξηρό λευκό κρασί
6 μαρούλια ψιλοκομμένα
1 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
2 αβγά
χυμός από 1 λεμόνι
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρέας. Προσθέτουμε τα κρεμμύδια και μόλις ασπρίσουν λίγο σβήνουμε με το κρασί. Προσθέτουμε τα μαρούλια, σκεπάζουμε με νερό, αλατοπιπερώνουμε και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι το κρέας να λιώνει στο στόμα, τουλάχιστον για 1 ½ ώρα. Προσθέτουμε νερό μόνο αν χρειαστεί. Στη συνέχεια αβγοκόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.

***
χορτοφαγική μαγειρίτσα με μανιτάρια

υλικα για 4-6 ατομα

5 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
1 ξερό κρεμμύδι, πολτοποιημένο
3 κ.σ. έ.π. ελαιόλαδο
100 γραμμ. ρύζι γλασέ
1μαρούλι, ψιλοκομμένο
500 γραμμ. αντίδια, ψιλοκομμένα
1 φλιτζ. λευκό ξηρό κρασί
250 γραμμ. μανιτάρια λευκά φρέσκα, κομμένα σε φέτες
250 γραμμ. μανιτάρια πλευρώτους, χοντροκομμένα
1/2 λίτρο ζωμό λαχανικών (σπιτικό ή από βιολογικό κύβο)\
αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1/2ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
2 αβγά
χυμός από 1 λεμόνι
  • εκτέλεση
Ζεσταίνουμε το λάδι σε μεγάλη κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Σοτάρουμε τα κρεμμύδια επί 5 λεπτά, ανακατεύοντας. Ρίχνουμε και το ρύζι και ανακατεύουμε ώστε να αναμειχθεί με το λάδι. Προσθέτουμε τα μαρούλια, τα αντίδια και σοτάρουμε ώσπου να μαραθούν. Σβήνουμε με το κρασί, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τον ζωμό. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε τον άνηθο, σκεπάζουμε το σκεύος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε επί 30 λεπτά. Στη συνέχεια αβγοκόβουμε και σερβίρουμε αμέσως.

Μήνυμα ειρήνης και αλληλεγγύης από τον Πάπα Βενέδικτο τον 16ο

Μήνυμα για ειρήνη στον κόσμο και αλληλεγγύη προς τους πρόσφυγες απηύθυνε ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος. 
Μήνυμα για ειρήνη στη Μέση Ανατολή και τον τερματισμό των συγκρούσεων, τόσο στη Λιβύη όσο και στην Ακτή Ελεφαντοστού, απηύθυνε σήμερα μετά τη λειτουργία της Κυριακής του Πάσχα ο Πάπας Βενέδικτος ο 16ος, ο οποίος κάλεσε παράλληλα τις χώρες να υποδέχονται τους μετανάστες που προσπαθούν να γλιτώσουν από τη βία και τη φτώχεια στις χώρες τους και εξέφρασε την ελπίδα η Ιαπωνία να βρει παρηγοριά μετά τον πρόσφατο καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι που αντιμετώπισε. 
«Στον Παράδεισο όλα είναι ειρήνη και χαρά, όμως, αλίμονο, δεν συμβαίνει το ίδιο και στη Γη», δήλωσε ο Ποντίφικας στο μήνυμά του για το Πάσχα. 
«Είθε η λαμπρότητα του Χριστού να αγγίξει τους λαούς στη Μέση Ανατολή ώστε το φως της ειρήνης και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας να νικήσει το σκοτάδι του διχασμού, του μίσους και της βίας», υπογράμμισε. 
Αναφερόμενος στη Λιβύη, ο Βενέδικτος ζήτησε «η διπλωματία και ο διάλογος να αντικαταστήσουν τα όπλα», ενώ όσον αφορά την Ακτή Ελεφαντοστού απηύθυνε έκκληση για «συμφιλίωση και συγχώρεσ
Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε επίσης τα έθνη να δείχνουν αλληλεγγύη στους μετανάστες. «Είθε όλοι να δείχνουν την αλληλεγγύη τους σε αυτούς που εγκαταλείπουν τις χώρες τους για να γλιτώσουν από τις συγκρούσεις και στους πρόσφυγες από διάφορες αφρικανικές χώρες, οι οποίοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν ό,τι πιο αγαπητό είχαν, είθε άνθρωποι με καλή θέληση να ανοίξουν τις καρδιές τους και να τους υποδεχτούν», σημείωσε. 
Ο Ποντίφικας εξέφρασε τέλος την ελπίδα η Ιαπωνία «να βρει παρηγοριά» καθώς αντιμετωπίζει τις καταστροφικές συνέπειες του πρόσφατου σεισμού και του τσουνάμι που ακολούθησε.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Παπανδρέου: Η Ελλάδα ξαναγεννιέται

Θα καταφέρουμε στο τέλος να έχουμε μία πατρίδα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι, δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Ύδρα. 
«Η Ελλάδα αλλάζει και ξαναγεννιέται», δήλωσε ο πρωθυπουργός από την Ύδρα όπου βρίσκεται, στο πασχαλινό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό.
«Εύχομαι σε όλους χρόνια πολλά. Το Πάσχα συμβολίζει για τον Ελληνισμό, για όλους μας, το ξεκίνημα μιας νέας ζωής. Και παρά τις δυσκολίες, η Ελλάδα σήμερα αλλάζει και ξαναγεννιέται».
«Μέσα από τις δυσκολίες και τις προσπάθειες όλων μας, αλλάζουμε νοοτροπίες και αντιλήψεις. Σκεφτόμαστε υπεύθυνα το κοινό καλό, τα παιδιά μας, το αύριο.Παρά τις δυσκολίες, περπατάμε μαζί αυτόν τον δρόμο, σπάμε την απαισιοδοξία και τη μοιρολατρία, παίρνουμε την αλλαγή στα χέρια μας».
«Και θα πετύχουμε. Θα καταφέρουμε στο τέλος να έχουμε μία πατρίδα για την οποία θα είμαστε υπερήφανοι. Δικαιοσύνης και ανάπτυξης. Αισιόδοξα, αποφασιστικά, φτιάχνουμε την Ελλάδα της δημιουργίας».

Παπούλιας: «Αστείρευτες» οι δυνάμεις του ελληνικού λαού


Την βεβαιότητα του, ότι ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει τη σημερινή συγκυρία, καθώς διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Παπούλιας. 
Την βεβαιότητα του, ότι ο ελληνικός λαός θα ξεπεράσει τις σημερινές δύσκολες ημέρες, καθώς όπως είπε, διαθέτει αστείρευτες δυνάμεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας, από την Κέρκυρα, όπου γιόρτασε την ημέρα Πάσχα στο Ναυτικό Σταθμό.
Αντιφωνώντας στον Αρχηγό του Πολεμικού Ναυτικού Δημήτρη Ελευσινιώτη και τον Διοικητή του Ναυτικού Σταθμού Θανάση Ράπτη, αναφέρθηκε στις τρέχουσες συγκυρίες λέγοντας χαρακτηριστικά:
«Είναι δύσκολες ημέρες, αλλά εγώ πιστεύω ότι θα ξεπεραστούν οι δυσκολίες μας. Η Ανάσταση του Χριστού θα μας βοηθήσει, ο ελληνικός λαός να περάσει τον δικό του Γολγοθά. Είμαι βέβαιος, πιστεύω σε αυτό, ο ελληνικός λαός έχει αστείρευτες δυνάμεις».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έκανε ειδική αναφορά στις Ένοπλες Δυνάμεις, το Ναυτικό και την Αεροπορία, τονίζοντας ότι, είναι αυτές, που προασπίζουν τα σύνορα και αποθαρρύνουν τον οποιονδήποτε να σκεφτεί κάτι ενάντια στην ακεραιότητα της πατρίδας μας. Μάλιστα, έστειλε θερμό μήνυμα συμπαράστασης και πατρικής αγάπης, όπως χαρακτηριστικά είπε, στα παιδιά που ταξιδεύουν και βρίσκονται σε αποστολές, γιατί σήμερα μεγάλη μέρα που όλοι βρίσκονται στα σπίτια τους, εκείνα αγωνίζονται εκτελώντας το καθήκον που επιτάσσει η πατρίδα μας.
Νωρίτερα κατά την άφιξη του στο Ναυτικό Σταθμό ο κ. Παπούλιας δήλωσε στους δημοσιογράφους: «Είναι μεγάλη μέρα σήμερα. Η Ανάσταση του Κυρίου να μας βοηθήσει όλους μας, να μας γεμίσει πίστη και ελπίδα να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες που έχει ο λαός μας».
Σε μία προσωπική στιγμή, τσουγκρίζοντας κόκκινα αυγά, το αποτέλεσμα για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ήταν ισόπαλο κάτι που σχολίασε, λέγοντας χαμογελαστά, «είμαι της ισορροπίας».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετέβη στο νησί, στις 13.15 μ.μ. με το προεδρικό αεροσκάφος, από τα Γιάννενα, την ιδιαίτερη πατρίδα του, όπου βρίσκεται από την Κυριακή των Βαΐων.

Σαμαράς: «Ο θρίαμβος της Ανάστασης φέρνει την ελπίδα»

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, παρακολούθησε την Αναστάσιμη Λειτουργία στον Άγιο Γεώργιο Ναυπλίου. Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Ο θρίαμβος της Ανάστασης φέρνει την ελπίδα, που δεν είναι γραμμένη πάνω στην άμμο ή στον αέρα, αλλά είναι δεμένη στον στέρεο βράχο του ρεαλισμού, της αυτοπεποίθησης και της ευθύνης. Χριστός Ανέστη, υγεία και δύναμη από τον Θεό σε όλους».
Σήμερα, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Αντώνης Σαμαράς, επισκέφτηκε την 124η Πτέρυγα Βασικής Εκπαίδευσης στην Τρίπολη, όπου αντάλλαξε ευχές με τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες των Ενόπλων μας Δυνάμεων.
Αμέσως μετά έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Στα μάτια των νέων παιδιών βλέπω την αγωνία για το μέλλον τους, αλλά βλέπω και τη δική μας ευθύνη να τους δώσουμε χειροπιαστή, όχι θεωρητική, ελπίδα. Ελπίδα η οποία θα είναι εφαρμόσιμη, ώστε να ξαναποκτήσουν αυτοπεποίθηση και ελπίδα για το αύριο. Σε κάθε σπίτι εύχομαι, πραγματικά, να ξαναέρθει η αισιοδοξία. Με τη δύναμη του Θεού όλα θα πάνε καλά. Χριστός Ανέστη» .

Οι θρησκευτικοί ηγέτες για το Πάσχα


Σε θέματα διεθνούς ενδιαφέροντος αναφέρθηκε ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού και του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου. 

Στην καταστροφή που συντελέστηκε στην Ιαπωνία αλλά και στους πολέμους και τις τρομοκρατικές ενέργειες, που μαζί με την οικονομική κρίση συγκροτούν μια εφιαλτική εικόνα για τον πλανήτη, αναφέρεται ο Oικουμενικός Πατριάρχης, στο πασχαλινό μήνυμά του. Ο κ. Βαρθολομαίος χαρακτηρίζει «υπερφίαλη» την ανθρώπινη διάνοια που επιχειρεί να τιθασεύσει τις απείρως μεγαλύτερες δυνάμεις των φυσικών φαινομένων.
Στη δυσμενή συγκυρία και στα δεινά που περνά ο τόπος, αναφέρεται ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος, υπογραμμίζοντας ότι «όσες φορές το γένος μας έφθασε στα όρια της εξουθένωσης, η ελπίδα της Αναστάσεως το ανέδειξε πάλι ρωμαλέο και αναστημένο».
Ο πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος είχαν τηλεφωνική επικοινωνία με την ευκαιρία των εορτών του Πάσχα. Ο κ. Ιερώνυμος ευχήθηκε κουράγιο στον πρωθυπουργό και ευόδωση των προσπαθειών του, ενώ συμφώνησαν να έχουν κατ' ιδίαν συνάντηση αμέσως μόλις το επιτρέψουν οι υποχρεώσεις τους.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΣΚΑΙ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΚΙ ΑΥΤΑ

Τραγωδία με βεγγαλικά στη Ρόδο  (11:01)
Οι θρησκευτικοί ηγέτες για το Πάσχα  (10:50)
Έφτασε στην Αθήνα το Άγιο Φως  (21:09)
Καθυστέρηση στην αναχώρηση της ελληνικής αποστολής στους Αγίους Τόπους  (11:50)
Χωρίς προβλήματα η έξοδος για το Πάσχα  (10:12)
Αλλαγές στα δρομολόγια των ΜΜΜ λόγω Πάσχα  (19:24)


Tο πασχαλινό βίωμα οδηγεί στην Aνάσταση


  • AΝΘΙΜΟΣ Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης
Oυρανός πολύφωτος η Eκκλησία του Xριστού απόψε, με τις αναμμένες αναστάσιμες λαμπάδες και τα φωτισμένα πρόσωπα των εκατομμυρίων ορθοδόξων Xριστιανών σ' ολόκληρο τον κόσμο, που ψάλλουν όλοι μέσα από τις ψυχές τους τον θριαμβευτικό ύμνο της Eκκλησίας μας το «Xριστός Aνέστη». Aπέραντη είναι η χαρά και πρωτοφανής ο θρίαμβος που κυριαρχεί σήμερα στην πίστη και στη ζωή της Eκκλησίας του Xριστού, όταν τα ζώντα μέλη αυτής βιώνουν βαθιά μέσα στις ψυχές τους το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του πλανήτη μας. Tότε είναι που καθώς ηχούν χαρμόσυνα οι καμπάνες των ιερών Nαών, ο ήχος τους φθάνει στους μακρυνούς ορίζοντες σαν συμβολικός αντίλαλος της μουσικής συνθέσεως, που εκτελούν σε ρυθμό πανηγύρεως και ευλαβείας οι λυτρωμένες ψυχές των Xριστιανών.
Aς κυττάξωμε απόψε, αδελφοί μου, πέρα μακρυά, εκεί όπου τα ξημερώματα της τρίτης ημέρας από της ταφής, εσείσθη ο Πανάγιος Tάφος του Σωτήρος Xριστού. Aστραψε ξαφνικά ο ουρανός, κατέβησαν οι άγγελοι, εσείσθη και ανετράπη ο λίθος, «ος ην μέγας σφόδρα από της θύρας του μνημείου» (Mάρκ. ιστ΄ 4), το ανέσπερο φως ανέτειλε μέσα από τον περίκλειστο Tάφο και μέσα στον λυτρωτικό φωτισμό του Oυρανού, Aνέστη ο Xριστός από των νεκρών, οι φύλακες έκθαμβοι και περιδεείς κατέπεσαν στη γη, και οι φωτεινές δέσμες των ακτίνων της Aναστάσεως, πλημμυρίζοντας την Γη, επανέφεραν την λάμψη του ουρανίου φωτός, την θέα του Oυρανού στον κόσμο, την ίδια την ελπίδα του κόσμου.
Γι' αυτό και η Eκκλησία με ένα ακόμη από το πλήθος των ύμνων της, ψάλλει:
«Mέγα θαύμα! O των αοράτων κτίστης,
διά φιλανθρωπίαν, σαρκί παθών,
ανέστη ο αθάνατος.
Δεύτε πατριαί των εθνών, τούτον
προσκυνήσωμεν·
τη γαρ αυτού ευσπλαγχνία,
εκ πλάνης ρυσθέντες,
εν τρισίν υποστάσεσιν, ένα Θεόν
υμνείν μεμαθήκαμεν».
(αναστάσιμο στιχηρό πλ. α΄ ήχου)
Xάρις και έλεος, τιμή και δόξα, δύναμη και ελπίδα είναι για τον αγωνιζόμενο πιστό ο Aναστημένος Xριστός. Στο Xριστό με τα ευδιάκριτα σημάδια της σταυρικής του θυσίας στηρίζεται ο ταλαιπωρημένος άνθρωπος για να απαλύνη την τραχύτητα και την δοκιμασία της καθημερινής ζωής. Kανείς δεν αμφισβητεί τα παθήματα του κόσμου στο πέρασμα από την επίγεια ζωή. Aλλοι ασθενούν και υποφέρουν επί μήνες ή χρόνια στο κρεββάτι του πόνου. Aλλοι συνθλίβονται από τα συμφέροντα και τις άνομες επιδιώξεις των αφρόνων υλιστών. Aλλοι βλέπουν να γκρεμίζωνται τα όνειρά τους για την πρόοδο και την ευτυχία τους. Aλλοι αδικούνται κατάφωρα από τις εξουσίες του κόσμου τούτου. Aλλοι τυραννούνται από την ανεργία. Aλλοι βασανίζονται από τα πάθη. Aλλοι εξωτερικά καταξιωμένοι και δήθεν ευτυχείς, ζουν το μαρτύριο της συνειδήσεως. Aλλοι αγωνιούν για πιθανούς πολέμους, για σεισμούς και άλλοι φοβούνται την οικολογική καταστροφή. Mόνον άνθρωποι χωρίς συνείδηση περνούν ανενόχλητοι από την ζωή. Kατά την χριστιανική αντίληψη δεν μπορεί και δεν δικαιούται να είναι κανείς ευτυχισμένος, όταν ο διπλανός του ζη μέσα στη δυστυχία. Eχουμε χρέος για την ίδια μας την ζωή να πιστεύωμε όλοι στο Xριστό, στην Aνάστασή του κι στην Eκκλησία του, που είναι η κιβωτός της σωτηρίας μας. Kαι έχουμε οφειλή να αγαπάμε στο όνομα του Xριστού ο ένας τον άλλο. Tότε μπορούμε να μοιραζώμεθα την ευτυχία και την δυστυχία. Tότε η φτώχεια γίνεται παροδική και η δυστυχία ελπίδα.
Iδιαίτερα τώρα, αδελφοί μου, που βρεθήκαμε αναπάντεχα σ' αυτή την σκληρή δοκιμασία της οικονομικής κρίσεως και της μειώσεως της εθνικής μας αξιοπρέπειας, είναι απόλυτη και άμεση ανάγκη να αναδειχθούμε όλοι οι Eλληνες αντάξιοι των κρισίμων περιστάσεων. Eμείς όλοι δεν είμεθα μόνον Eλληνες. Eίμεθα και ορθόδοξοι Xριστιανοί. Eμπρός, λοιπόν, να σηκώσωμε όλοι μαζύ τον σταυρό του εθνικού και κοινωνικού μας μαρτυρίου, να πατήσωμε πάνω στα αχνάρια του μαρτυρίου των προγόνων μας αδελφών Xριστιανών και Eλλήνων πατέρων, για να φθάσωμε στη χαρά της Aναστάσεως και της αναδημιουργίας. Nα διώξωμε την απελπισία, να αποτρέψωμε την δυστυχία, να εξουδετερώσωμε τον μαρασμό, να αποφύγωμε την κατάθλιψη και με τα μέτωπά μας ψηλά να ξαναχτίσωμε την ζωή μας και την Eλλάδα μας. Nαι, το μπορούμε, εάν το θελήσωμε.
Aδελφοί μου,
Tο μήνυμα της Aναστάσεως του Xριστού, είναι μήνυμα ζωής, ελπίδας, χαράς και δημιουργίας. Aρκεί ο αγώνας μας να έχη ως σκοπό «του γνώναι τον Xριστόν και την δύναμιν της αναστάσεως αυτού και την κοινωνίαν των παθημάτων αυτού» (Φιλιπ. γ΄ 10). H πασχαλινή εμπειρία, για όσους βιώνουν αυτό τον θησαυρό της Eκκλησίας μας, μπορεί να κατευθύνη μέσα στον ωκεανό της ζωής το πηδάλιο της υπάρξεώς μας. Δυστυχείς θαλασσοπόροι χωρίς τελικό λιμάνι προορισμού, όσοι εμμένουν στην απιστία τους. Kαι όμως η Eκκλησία καλεί όλους να προσέλθουν και να συμμετάσχουν στη λαμπρή πανήγυρη της Aναστάσεως του Kυρίου. Tο κήρυγμά της εδώ και 2000 χρόνια υπερβαίνει τους πάντες και πάντα τα ανθρώπινα, όταν στη θέση της οποιασδήποτε επαναστάσεως, τοποθετεί το αιώνιο βίωμα της Aναστάσεως του Xριστού. Eμπρός, λοιπόν, αδελφοί μου, με πίστη και αισιοδοξία να προχωρήσωμε στον αγώνα της ζωής και της σωτηρίας. Kαι κατά συγκυρία, η ωραιότερη των εποχών στον όμορφο τόπο μας, η Aνοιξη, περιπτύσσεται την λαμπρότερη των εορτών πανήγυρη, δηλαδή το αιώνιο Πάσχα των Oρθοδόξων. Kαλή Aνάσταση. Xρόνια πολλά και ο Xριστός Kύριος πάντοτε κοντά μας.

Μη φοβάστε, αλλά γίνετε άνθρωποι της Αναστάσεως

  • ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ Β΄Αρχιεπισκόπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
Χριστός Ανέστη!!
«Σήμερον σωτηρία τω κόσμω, ότι ανέστη Χριστός ως παντοδύναμος»!
Εορτών εορτή και πανήγυρη πανηγύρεων εορτάζουμε. Η Ζωή νίκησε τον θάνατο. Η Αλήθεια κατατρόπωσε το ψεύδος. Το φως εξαφάνισε το σκοτάδι. Η ελπίδα αποδείχθηκε δυνατότερη από τους φόβους και τις αγωνίες που δηλητηριάζουν τον βίο μας.
Η εβδομάδα των παθών προηγείται της Αναστάσεως. Πριν επικρατήσει η Αλήθεια προηγούνται οι τραγικές προσπάθειες των κατεστημένων κάθε εποχής να τη στραγγαλίσουν, όταν αυτή απειλεί συμφέροντα και εξουσίες του κόσμου τούτου.
Η σταύρωση και ο θάνατος του Ιησού Χριστού επί του Σταυρού συνοψίζουν την τραγωδία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ολοι οι πόνοι, οι θλίψεις, οι κατατρεγμοί και οι αδικίες, τα αδιέξοδα και η απελπισία που κυριαρχούν στη ζωή μας συνοψίζονται στον Σταυρό. Ομως το μυστήριο του Σταυρού φανερώνει ότι οι προσωπικές, αλλά και οι κοινές αγωνίες, όπως αυτές που χρωματίζουν τον παρόντα εθνικό μας βίο, δεν είναι ισχυρότερες από την ελπίδα που ανέτειλε εκ του κενού Τάφου τού Αναστημένου δοτήρα της Ζωής.
Διά του Σταυρού όλες οι μορφές των θλίψεων και των δοκιμασιών του ανθρώπου μεταμορφώθηκαν σε Ανάσταση και οι θλίψεις μας απέκτησαν νόημα. Κάτω από το ανέσπερο φως της Αναστάσεως, τα ψεύδη, η υποκρισία και οι απόπειρες παραπλάνησής μας από τα οργανωμένα συμφέροντα, που γεννούν κρίσεις και δοκιμασίες χλωμιάζουν και αποδυναμώνονται.
Ο Χριστός αναστήθηκε! Ο θάνατος νικήθηκε! «Δεύτε πάντες οι πιστοί, προσκυνήσωμεν την του Χριστού αγίαν ανάστασιν· ιδού γαρ ήλθε διά του Σταυρού, χαρά εν όλω τω κόσμω». Κανείς δεν μπορεί πια να μας στερήσει την ελπίδα.
Οι Ελληνες το γνωρίζουμε αυτό καλύτερα από όλους. Οσες φορές το γένος μας έφθασε στα όρια της εξουθένωσης, η ελπίδα της Αναστάσεως το ανέδειξε πάλι ρωμαλέο και αναστημένο. Με αυτή την ελπίδα έμεινε ζωντανό στην τουρκοκρατία. Χάρη σε αυτή την ελπίδα καρποφόρησε η Επανάσταση του 1821. Ετσι αναστήθηκε η πατρίδα μας μετά τη γερμανική κατοχή. Ετσι θα αντέξει κάθε μορφής κρίση και δοκιμασία του παρόντος και του μέλλοντος.
Ας επαναλάβω, λοιπόν, κι εγώ αυτό που είπε ο Αναστημένος Χριστός στις μυροφόρες: «Μη φοβείσθε»!
Καμία αδικία, καμία ασθένεια, καμία δυσκολία της καθημερινότητας, καμία οικονομική κρίση, καμία αβεβαιότητα για το μέλλον δεν πρέπει να μας φοβίζει. Οι χριστιανοί είναι οι άνθρωποι της Αναστάσεως, οι «μη μετακινούμενοι από της ελπίδος του Ευαγγελίου» (Κολ. 1, 23).
Η Ανάσταση του Χριστού επέβαλε οριστικά τη δύναμη της αγάπης που ελευθερώνει τον άνθρωπο από όλους τους φόβους του, διότι «η τελεία αγάπη έξω βάλλει τον φόβον» (Α΄ Ιωάν. 4, 18).
Μη φοβάστε λοιπόν αλλά γίνετε άνθρωποι της Αναστάσεως. Ελάτε να πορευτούμε με θάρρος και ελπίδα στην καινούργια ζωή που μας χάρισε ο αναστημένος Κύριος.
Χρόνια πολλά και ευλογημένα.
Χριστός Ανέστη!!! Αληθώς Ανέστη!!!

Eλληνικό Πάσχα – άλλος για Σκύρο, Kέρκυρα, τράβηξε, άλλος για Σαντορίνη...


Φιλμάκι από ανοιξιάτικη - πασχαλινή Kέρκυρα, που η γοητεία της διαρκεί και προσκαλεί... Αριστερά: H άνοιξη πλέκει άνθινα τείχη στην Παλιά Πόλη. Δεξιά επάνω, η πρόσοψη του νεοκλασικού Mεγάρου της Aναγνωστικής Eταιρείας του παλαιότερου πνευματικού συλλόγου της Eλλάδος, με τα ανθισμένα γεράνια στις σκάλες και δίπλα το σαλονάκι της Aναγνωστικής με τα πορτρέτα του Iωάννη Kαποδίστρια και των ιδρυτών. Δεξιά κάτω, πρόβα της Παλαιάς Φιλαρμονικής στο νέο κτίριό της για τον «Aμλέτο» στη Λιτανεία του M. Σαββάτου, και δίπλα το πάλκο στη Σπιανάδα, επίκεντρο του εορτασμού της Aνάστασης, τη νύχτα του Mεγάλου Σαββάτου (φωτο Eλένη Mπίστικα).

Ο πόνος μέσα στο φως της Αναστάσεως

  • ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ Αρχιεπίσκοπος Tιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας
Πιστεύω «εις ένα Κύριον
Ιησούν Χριστόν...
παθόντα και ταφέντα
και αναστάντα»
Γιορτάζουμε με αγαλλίαση το ζωηφόρο Αγιον Πάσχα! Αλλά δεν αγνοούμε την οδυνηρή πραγματικότητα της καθημερινότητός μας, τον πόνο, την αδικία, την αρρώστια, τον θάνατο. Το Πάσχα είναι μια εμπειρία έντονη, συμβολική, όπου το πένθος και ο θρήνος δίνουν τη θέση τους στη χαρά της Αναστάσεως.
Προσλαμβάνοντας την ανθρώπινη φύση, ο Χριστός αντιμετώπισε κατάματα τον πόνο. Παρηγόρησε, στήριξε, ταυτίστηκε με αυτούς που υποφέρουν: «Eφ’ όσον εποιήσατε ενί τούτων τών αδελφών μου τών ελαχίστων, εμοί εποιήσατε» (Ματθ. 25:40). Και τελικά, έζησε ο ίδιος τον ψυχικό και σωματικό πόνο σ’ όλη του την ένταση: εγκατάλειψη, προδοσία, αποδοκιμασία από τον λαό που ευεργέτησε, απόρριψη από τους θρησκευτικούς ηγέτες, εξευτελισμό από την κρατική εξουσία, με αποκορύφωμα την οδύνη του Σταυρού. Ο Σωτήρας του κόσμου προσέλαβε τον πόνο στον απόλυτο βαθμό.

Ανάσταση και νίκη επί του σκότους των καιρών




Η φωτογραφία είναι από τη Σύρο. Η εκκλησία φωτισμένη όπως τη νύχτα της Αναστάσεως, της ελπίδας, της αναγέννησης και της νίκης επί του σκότους των καιρών. Για το πασχάλιο βίωμα και την ενεργή ελπίδα μιλούν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος, ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας Αναστάσιος και ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος.

ΣXETIKA ΘEMATA
Ο πόνος μέσα στο φως της Αναστάσεως
Μη φοβάστε, αλλά γίνετε άνθρωποι της Αναστάσεως
Tο πασχαλινό βίωμα οδηγεί στην Aνάσταση