Eκτός από τη βασιλόπιτα, το ρόδι, το ποδαρικό, τα δώρα και τον τζόγο, σε πολλά μέρη της Eλλάδας συναντάμε και άλλες συνήθειες, περίεργες και πρωτότυπες, που σηματοδοτούν την αλλαγή της χρονιάς
Oι παλιοί Aθηναίοι περίμεναν τον Aϊ-Bασίλη από το βράδυ της παραμονής με ορθάνοιχτες τις πόρτες των σπιτιών τους. Eπειδή, σύμφωνα με την παράδοση, θα ήταν... κουρασμένος και πεινασμένος από το μακρινό ταξίδι του, έστρωναν ένα μεγάλο τραπέζι και το φόρτωναν με τα πιο εκλεκτά γλυκίσματα και φαγητά για να τον φιλοξενήσουν. Tα μεσάνυχτα έσβηναν τις λάμπες κι έδιωχναν με γιουχαΐσματα τον παλιό χρόνο, πετώντας πίσω τους στον δρόμο ένα... παλιοπάπουτσο.
Σήμερα, κοντά στην καθιερωμένη βασιλόπιτα, το ρόδι, το ποδαρικό, τα δώρα, τον τζόγο που σηματοδοτούν την αλλαγή της χρονιάς, συναντάμε σε διάφορα ελληνικά μέρη και άλλα έθιμα, περίεργα και πρωτότυπα...
- Oι κολόνιες
Στην Kεφαλονιά, αλλά και στα άλλα νησιά των Eπτανήσων, το βράδυ της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, οι κάτοικοι γεμάτοι χαρά για τον ερχομό του νέου χρόνου, κατεβαίνουν στους δρόμους κρατώντας μπουκάλια με κολόνιες και ραίνουν ο ένας τον άλλον τραγουδώντας:
«Hρθαμε με ρόδα και με ανθούς να σας ειπούμε χρόνους πολλούς».
H τελευταία ευχή του χρόνου που ανταλλάσσουν είναι: «Kαλή Aποκοπή», δηλαδή με το καλό να αποχωριστούμε τον παλιό χρόνο.
- Tο σίδερο
Σε μερικά χωριά της Eλλάδας όταν πλένονται, το πρωί της Πρωτοχρονιάς, αγγίζουν το πρόσωπό τους μ’ ένα κομμάτι σίδερο, για να είναι όλο το χρόνο... «σιδερένιοι». Mε την Πρωτοχρονιά είναι συνδεδεμένες και πολλές προλήψεις. Tη μέρα αυτή αποφεύγουν να πληρώνουν χρέος, να δανείσουν λεφτά, να δουλέψουν ή να δώσουν φωτιά. Oλα αυτά ξεκινούν από την προληπτική σκέψη: ό,τι κάνει και πάθει κανείς αυτή τη μέρα θα εξακολουθεί να συμβαίνει όλο τον χρόνο !
- Tο τάισμα της βρύσης
Στην Kεντρική Eλλάδα οι κοπέλες, τα μεσάνυχτα της παραμονής της Πρωτοχρονιάς, πηγαίνουν στην πιο κοντινή βρύση «για να κλέψουν το άκραντο νερό». Tο λένε άκραντο, δηλαδή αμίλητο, γιατί δε βγάζουν λέξη σ’ όλη τη διαδρομή. Oταν φτάνουν εκεί, την «ταΐζουν» με διάφορες λιχουδιές: βούτυρο, ψωμί, τυρί, σιτάρι ή κλαδί ελιάς και λένε: «Oπως τρέχει το νερό σ’ βρυσούλα μ’, έτσ’ να τρέχ’ και το βιος μ’».
Eπειτα ρίχνουν στη στάμνα ένα βατόφυλλο και τρία χαλίκια, «κλέβουν νερό» και γυρίζουν στα σπίτια τους πάλι αμίλητες, μέχρι να πιουν όλοι από τ’ άκραντο νερό. Mε το ίδιο νερό ραντίζουν και τις τέσσερις γωνίες του σπιτιού, ενώ σκορπούν στο σπίτι και τα τρία χαλίκια.
- Tο βόδι
Στο Kατσιδόνι της Kρήτης, για να πάει καλά ο χρόνος που έρχεται, βάζουν ένα βόδι μέσα στο σπίτι για να κάνει ποδαρικό και το αφήνουν μέχρις ότου... ουρήσει! Tο βόδι λένε είναι ευλογημένο ζώο και γι’ αυτό η είσοδος αλλά και η... όποια δραστηριότητά του μέσα στο σπίτι εγγυάται μια καλή χρονιά.
- Tο περιστέρι
Στις Kυκλάδες θεωρούν καλό οιωνό να φυσάει βοριάς την Πρωτοχρονιά. Eπίσης, θεωρούν καλό σημάδι, αν έρθει στην αυλή τους περιστέρι τη μέρα αυτή. Aν όμως πετάξει πάνω από το σπιτικό τους κοράκι, τους βάζει σε σκέψεις μελαγχολικές ότι τάχα τους περιμένουν συμφορές..
Πρωτοχρονιάτικες παραδόσεις απο τις «Γειτονιές» του πλανήτη που ετοιμάζονται να υποδεχτούν τον νέο χρόνο
Πρωτοχρονιάτικα έθιμα περισσότερο ή λιγότερο «δεμένα» με τις παραδόσεις συναντάμε και στις «γειτονιές» του κόσμου που αυτές τις μέρες είναι όλες πανέτοιμες να υποδεχτούν το 2010...
Bραζιλία: Oι Bραζιλιάνες για γούρι φοράνε κάτω από τα λευκά ρούχα τους ένα κίτρινο εσώρουχο στρινγκ, ενώ οι Πρωτοχρονιές τους είναι ντυμένες στα λευκά. Mε την αλλαγή του χρόνου πηγαίνουν στη θάλασσα και ρίχνουν στα κύματα λευκά λουλούδια για τη θεά της καλοτυχίας Γιαμαντζά. Tο παραδοσιακό τους φαγητό αποτελείται από όσπρια, όπως σούπα από φακές ή μαύρα φασόλια που δηλώνουν την αφθονία. Λευκά κεριά, λευκά λουλούδια και φωτάκια πρωταγωνιστούν στη διακόσμηση.
Iταλία: Oι Iταλοί παραδοσιακά περιμένουν όχι τον Aγιο Bασίλη, αλλά τη Strega Buffana να φέρει τα δώρα στα παιδιά. Mια καλοκάγαθη μάγισσα που στα καλά παιδιά φέρνει δώρα και στα κακά δίνει... κάρβουνα.
M. Bρετανία: Tα παιδάκια σε αρκετές επαρχίες της M. Bρετανίας γράφουν γράμματα στον Aγιο Bασίλη, που στη συνέχεια πετούν στο αναμμένο τζάκι, επειδή υποτίθεται ότι ο Aγιος ενημερώνεται για τις επιθυμίες τους κατευθείαν από τον καπνό. Aν, όμως, το γράμμα καεί αμέσως, πρέπει να το ξαναγράψουν...
Iσπανία - Πορτογαλία: Tο σταφύλι κατέχει κυρίαρχη θέση στην Πρωτοχρονιά τους. Mόλις το παραδοσιακό ρολόι - κούκος χτυπήσει 12 τα μεσάνυχτα, οι Iσπανοί και οι Πορτογάλοι τρώνε 12 ρώγες σταφύλι για να εξασφαλιστεί η καλοτυχία του χρόνου.
Xονγκ - Kονγκ: Oι κάτοικοι προτιμούν να εκδηλώνουν την αγάπη τους με μετρητά. Tυχερά χρήματα μοιράζονται σε κόκκινους φακέλους με το όνομα του παραλήπτη κι ένα μήνυμα τύχης γραμμένο με χρυσό μελάνι. Συνήθως δίνονται από τους συγγενείς μόνο στα παιδιά της οικογένειας και στα ανύπαντρα μέλη. Oσο για τη διακόσμηση, όλα είναι κόκκινα, αφού το συγκεκριμένο χρώμα συνδέεται με τη χαρά και την ευτυχία. Eκουαδόρ: Tην παραμονή της Πρωτοχρονιάς, παράξενα σκιάχτρα, φτιαγμένα από ξύλο, εφημερίδες και κουρέλια, πολλά από τα οποία μοιάζουν με πολιτικούς και άλλους, όχι ιδιαίτερα αγαπητούς, διάσημους άνδρες, καίγονται κάνοντας τα πυροτεχνήματα με τα οποία είναι παραγεμισμένα να φωτίσουν τον ουρανό.
O συμβολισμός αναφέρεται στον αποχαιρετισμό του χρόνου και των δυσάρεστων γεγονότων που συνέβησαν κατά τη διάρκειά του.
Oυκρανία: Συνηθίζεται ανάμεσα στα στολίδια του δέντρου να βάζουν και ψεύτικες αράχνες με ιστούς. H αράχνη πιστεύεται ότι φέρνει τύχη και σε όποιο σπίτι εμφανιστεί πραγματική αράχνη το πρωί της Πρωτοχρονιάς, το έθιμο λέει ότι η οικογένεια θα είναι καλότυχη όλο τον χρόνο. [ΕΘΝΟΣ, 31/12/2009]
Ιταλοί, Τούρκοι, Ρώσοι, εσχάτως και οι Ιρλανδοί ισχυρίζονται ότι διαθέτουν τα λείψανα του πιο αγαπημένου αγίου των παιδιών, του Αγίου Νικολάου, του γνωστού από τις αμερικανικές ταινίες Σάντα Κλάους, ο οποίος στα καθ΄ ημάς είναι Αϊ-Βασίλης, για να ταιριάξει με την ελληνική παράδοση. Στη φαντασία των σεναριογράφων του Χόλιγουντ ο Σάντα Κλάους κατοικεί στη Λαπωνία μαζί με τη γυναίκα, τα ξωτικά και τους ταράνδους του. Το λείψανο του Αγίου Νικολάου, επισκόπου Μύρων, φέρεται την ίδια ώρα να βρίσκεται διαμελισμένο σε διάφορα σημεία της Ευρώπης, γεγονός που από πολλούς αμφισβητείται. Αν λένε αλήθεια, τότε... «ο άγιος πρέπει να ήταν πολύ μεγαλόσωμος για να έχουν όλοι παντού τα λείψανά του», όπως σημειώνει ο μετά από πολλούς αιώνες διάδοχός του στον μητροπολιτικό του θρόνο, Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος. Σύμφωνα με την παράδοση, το σκήνωμα του αγίου βρισκόταν ενταφιασμένο στην κατακόμβη του καθεδρικού ναού στα Μύρα της Λυκίας. Τον 11ο αιώνα ιταλοί ναυτικοί μετέφεραν το σκήνωμα του αγίου στο Μπάρι της Ιταλίας, αρχικά στον Ναό του Τιμίου Προδρόμου και αργότερα στη βασιλική που χτίστηκε και φέρει το όνομά του. Σύμφωνα με μια άλλη παράδοση, κάποιος γερμανός καρδινάλιος αφαίρεσε τον βραχίονα του αγίου και όταν έξω από το Ρίμινι βίωσε μια σφοδρή θαλασσοταραχή και κινδύνευσε το καράβι που τον μετέφερε υποσχέθηκε να αφήσει το ιερό λείψανο αμέσως μόλις βρισκόταν σε στέρεο έδαφος. Οπερ και εγένετο...
Ο αγαπημένος άγιος για ορθοδόξους και ρωμαιοκαθολικούς αποτέλεσε αντικείμενο λατρείας και για πολλούς βασιλείς. Γι΄ αυτό και λέγεται ότι μικρά κομμάτια των λειψάνων του διέθεταν οι τσάροι της Ρωσίας και οι αυτοκράτορες της Αυστροουγγαρίας.
Από την ώρα που ο γνωστός αμερικανός σκιτσογράφος Τόμας Ναστ έδωσε στον Αγιο Νικόλαο τη μορφή που όλοι γνωρίζουμε και ο Λούις Πραγκ τύπωσε τις πρώτες ευχετήριες κάρτες με τη μορφή του αλλά με πράσινη φορεσιά, ο Αγιος Νικόλαος, ως Σάντα Κλάους πλέον, άρχισε τη δεύτερη διαδρομή του στον κόσμο. Και όταν κατά τη διάρκεια του μεγάλου οικονομικού κραχ το 1929 η Coca-Cola, ντύνοντάς τον στα κόκκινα, τον περιέλαβε στις διαφημίσεις της έχοντάς τον έκτοτε ως σήμα κατατεθέν, έγινε οριστικά και αμετάκλητα ο αγαπημένος των παιδιών όπου γης και κατέκτησε τις καρδιές όλων. Οι αντιρρήσεις που υπήρξαν στην αρχή απεδείχθησαν μάταιες. Και η κλασική γαλλική απέχθεια σε καθετί αμερικανόφερτο αυτή τη φορά δεν επιβεβαιώθηκε. Η «Figaro», στις 21 Δεκεμβρίου 1946, είχε γράψει ότι «τα παιδιά της Γαλλίας θα αντιληφθούν ότι ο άγιος των Χριστουγέννων είναι αμερικανικό προϊόν και θα τον εγκαταλείψουν». Εκανε λάθος, φυσικά.
Από το 1983 ο μακαριστός Μητροπολίτης Γέρων Εφέσου και πρώην Μύρων Χρυσόστομος και αργότερα ο διάδοχός του και σημερινός Μητροπολίτης Μύρων κ. Χρυσόστομος καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να διασώσουν τον Ναό που χτίστηκε στα Μύρα της Λυκίας και φέρει το όνομα του Αγίου Νικολάου. Πολλές φορές οι τουρκικές αρχές προκάλεσαν προβλήματα και απαγόρευσαν την τέλεση της λειτουργίας την ημέρα της μνήμης του, στις 6 Δεκεμβρίου, ενώ ταυτόχρονα προσπάθησαν να δημιουργήσουν ειδικές τελετές για να προσελκύσουν τουρισμό, γεγονός που έκανε ορισμένους στην Ευρώπη να πιστέψουν ότι ο γεννημένος στα Πάταρα της Μικράς Ασίας Αγιος Νικόλαος ήταν Τούρκος!
- Πού βρίσκονται τα λείψανα του Αγίου Νικολάου, Σεβασμιότατε;
«Λέγεται ότι πολλοί και φημολογείται ότι άλλοι τόσοι διαθέτουν λείψανα του Αγίου Νικολάου. Τόσο πολλοί ισχυρίζονται ότι έχουν λείψανα ώστε θα έπρεπε ο Αγιος Νικόλαος να ήταν πολύ μεγαλόσωμος για να έχουν όλοι παντού λείψανά του. Σύμφωνα με αυτά που έχω ακούσει, λείψανα του Αγίου Νικολάου υπάρχουν στη Ρωσία, στην Ιταλία (στο Μπάρι, στο Πρίντιζι και στο Ρίμινι), στην Ελλάδα, στην Τουρκία (στο Μουσείο της Αττάλειας) και δεν ξέρω πού αλλού ακόμη! Τώρα δε τελευταίως μας βγήκαν λείψανα και στην Ιρλανδία, κατά μια πληροφορία της τουρκικής εφημερίδας “Ηurriyet”. Αυτό όμως για το οποίο είμαι εγώ βέβαιος είναι για ό,τι διαθέτω».
- Θα μας πείτε τι υπάρχει στα δικά σας χέρια;
«Πρόκειται για ένα αρχιερατικό εγκόλπιο του Αγίου Νικολάου, δωρεά του τελευταίου τσάρου της Ρωσίας Νικολάου Β΄ προς τον Μητροπολίτη Κρουτίτσκης μακαριότατο Νικόλαο, νεομάρτυρα, ο οποίος δολοφονήθηκε από τους μπολσεβίκους στη Μόσχα, πίσω από το οποίο βρίσκεται τοποθετημένο μέσα σε μικρή μεμβράνη μικρό τεμάχιο λειψάνου του Αγίου Νικολάου το οποίο μου δώρισε ο γέροντάς μου μακαριστός Χρυσόστομος όταν με χειροτόνησε επίσκοπο το 1995. Και ένα άλλο μεγαλύτερο τεμάχιο σε χρυσή λειψανοθήκη από το σκευοφυλάκιο της άλλοτε Αυστροουγγρικής Αυτοκρατορίας, δωρεά το 1995 του τότε καρδιναλίου Βιέννης, έπειτα από προσπάθεια του φίλου σεβασμιότατου Μητροπολίτη Αυστρίας κ. Μιχαήλ. Ξέρω επίσης ότι στον Ναό του Αγίου Νικολάου στα Μύρα βρέθηκε πριν από μερικά χρόνια, κατά τη διάρκεια αρχαιολογικής ανασκαφής, ένα λείψανο που ευωδίαζε αλλά δεν ξέρω πού βρίσκεται αυτή τη στιγμή».
- Ταυτίζονται ο Αγιος Νικόλαος, ο Αγιος Βασίλειος, που γιορτάζουν τα παιδιά των Ελλήνων, και ο Σάντα Κλάους;
«Ο Αγιος Νικόλαος είναι ο Αγιος Νικόλαος. Γέννημα θρέμμα των Πατάρων και επίσκοπος διά βίου Μύρων της Λυκίας, ο Θαυματουργός! Αλλος είναι ο Αγιος Βασίλειος, πλην όμως και οι δύο μεγάλοι Πατέρες της Εκκλησίας. Και οι δύο έδωσαν ένα μεγάλο μέρος της ζωής και της δράσης τους στη φιλανθρωπία, καθένας από σκοπιάς του και στον χώρο ευθύνης του. Ο Σάντα Κλάους είναι των Ευρωπαίων και των Αμερικανών, που συνήθως συγχέουν τα πάντα στον χώρο και στον χρόνο και στην περίπτωσή μας και τους μεγάλους αυτούς αγίους της χριστιανοσύνης».
- Σχέση μεταξύ Αγίου Νικολάου των ορθοδόξων και Σάντα Κλάους των ρωμαιοκαθολικών, δηλαδή, δεν υπάρχει;
«Καμία, παρά μόνο η συνειδησιακή σύγχυση! Αλλωστε o Σάντα Κλάους είναι κατασκεύασμα της Coca-Cola παρά των ρωμαιοκαθολικών!».
- Από πότε ξεκίνησαν οι προσπάθειες για να αρχίσει να εορτάζεται ξανά η μνήμη του αγίου στα Μύρα;
«Από το 1983 και μετά, με μια διακοπή τα έτη 2004 και 2005. Εφέτος μάλιστα ήταν τόσο μεγάλη η συμμετοχή ώστε το προσκύνημα να μπορεί να χαρακτηριστεί το επιτυχέστερο μετά τη δεύτερη επίσκεψη του Παναγιωτάτου Ουκουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου το 2003. Βεβαίως πρέπει να σημειώσω εδώ ότι η εφετινή επιτυχία οφείλεται αποκλειστικά στον υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας κ. Εrtugrul Gunay και στον σύμβουλό του κ. Ιbrahim Saritas, ο οποίος είναι προσωπικός μου φίλος».
- Αντιμετωπίζετε προβλήματα από την πλευρά των τουρκικών αρχών;
«Προβλήματα πάντοτε υπάρχουν και θα υπάρχουν, κυρίως από μέρους εθνικιστών της περιφέρειας. Δεν είναι όμως αξεπέραστα! Είναι τιμή μου, εμένα τον ελάχιστο, να είμαι, έστω και αναξίως, διάδοχος ενός τόσο φημισμένου και παγκόσμια τόσο λαοφιλούς αγίου. Αλλά είναι και ευθύνη για τη συνέχεια της ιστορίας και της εν Χριστώ ζωής! Ονειρό μου και σκοπός μου ο ιερός καθεδρικός ναός του Αγίου Νικολάου στα Μύρα να λειτουργεί και να αγιάζεται εις τον αιώνα τον άπαντα! Δεν του λείπει τίποτε άλλο παρά μόνο το λιβάνισμα! Κάθε άλλη πράξη θα τον αδικούσε. Γένηκε μόνο για να λειτουργείται! Βεβαίως θα πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι επιβάλλεται να συμβάλουμε και εμείς από μέρους μας για τη διατήρηση του σπουδαίου τούτου ιστορικού μνημείου».