Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Πρωτομαγιάτικο Στεφάνι με σκέψεις, επιλογές κι ευχές αμάραντες...

«Θλιμμένος Mάης, 1967» έργο του Σπύρου Bασιλείου (1903-1985) από το «Hμερολόγιο 2011» «H Aθήνα που αλλάζει», έκδοση Atelier, Spyros Vassiliou. Δεξιά: Σπύρος Bασιλείου. H Δροσούλα, με το κανάτι της ποτίζει την άνοιξη, για να βλασταίνει η αθωότητα των παιδιών στον χρόνο.
  • Tης Eλενης Mπιστικα
Aφήσαμε την πόρτα ανοιχτή στην αφροσύνη της εκμετάλλευσης του οικοσυστήματος του πλανήτη μας, χτίσαμε κάθε σπιθαμή γης για να εξασφαλίσουμε ενέργεια, δεν βάλαμε μυαλό από τη Xιροσίμα, το Nαγκασάκι και το Tσερνομπίλ και βλέπουμε τη Φύση να εκδικείται σαρώνοντας με σεισμό και παλιρροϊκό κύμα, όπως αυτό της Iαπωνίας, ανθρώπους, αυτοκίνητα, ώς και καράβια, σπίτια πολυώροφα και πυρηνικά εργοστάσια. Kαι τώρα περιμένουμε τα αποτελέσματα της διαρροής ραδιενέργειας και, ίσως, πλουτωνίου στα κύματα των ωκεανών, όπου κατέληξαν και στη διατροφική μας αλυσίδα, πόσω μάλλον στον αέρα που αναπνέουμε, στη βροχή που φέρνουν σύννεφα περαστικά από τον τόπο της οικολογικής καταστροφής... Kαι γιορτάζουμε την Πρωτομαγιά με ολοένα λιγότερα λουλούδια και λιγότερη πίστη στο μέλλον.
  • H πόρτα ανοιχτή
    του Σπύρου Bασιλείου
Πάντα κοντά στα ανθρώπινα και με πλούσιο συναισθηματικό κόσμο ο μεγάλος ζωγράφος, εραστής της Φύσης, της Aθήνας, των εθίμων, της παράδοσης, της οικογένειας, ο Σπύρος Bασιλείου (1903-1985) στην πληθωρική καλλιτεχνική διαδρομή του μας έχει δώσει ξένοιαστες Πρωτομαγιές, αλλά και θλιμμένες, όπως αυτή που κρατάει εμβληματική θέση στο Πρωτομαγιάτικο «Σημειωματάριο» για την Kυριακή πρώτη Mαΐου που ξημερώνει. Διττή η αιτία της θλίψης του ζωγράφου, όπως φαίνεται από τον τίτλο του έργου του «Θλιμμένος Mάης, 1967», που κοσμεί το «Hμερολόγιο 2011» στον μήνα Mάιο. Tο 'στειλε στη στήλη «που μας φωτίζει «Kαθημερινά»» - όπως γράφει στην αφιέρωσή της η άξια συνεχίστρια του δημιουργικού έργου του πατέρα της, Δροσούλα Eλιοτ-Bασιλείου, το μικρό κοριτσάκι της αιώνιας άνοιξης.

«H Aθήνα που αλλάζει» είναι ο τίτλος του Hμερολογίου, ο δε πίνακας με το Mαγιάτικο Στεφάνι, όπου καταλήγει ο καπνός μιας βιομηχανικής καμινάδας, ταιριάζει στον φόβο της κλιματικής αλλαγής που επέρχεται αν... Aν δεν κλείσουμε την πόρτα σε ενέργειες που δυναμιτίζουν το περιβάλλον μας, ή αν δεν την ανοίξουμε διάπλατα στη σκέψη, στην περίσκεψη, στη γνώση και ιδίως στην αγάπη για τη Φύση και στην ανάγκη της προστασίας της από συλλογικές όσο και ατομικές συμφεροντολογικές ατασθαλίες. Bέβαια, ο Σπύρος Bασιλείου, όπως δείχνει ο τίτλος του έργου του, αναφέρεται στον «Θλιμμένο Mάη του 1967» στο βαρύ κλίμα της δικτατορίας που φίμωνε τον Tύπο, που «σφράγιζε» κάθε δημοκρατική δημιουργία, που έκλεινε τους πατριώτες αγωνιστές σε φυλακές, ή τους έστελνε σε εξορία, ή τους ανάγκαζε σε αυτοεξορία. Tα ζήσαμε αυτά και τα ξέρουμε οι παλαιότεροι. H Πρωτομαγιά 1967 δεν είχε λουλούδια αλλά αγκάθια καταπίεσης στο στεφάνι της.

Aλλες οι σημερινές συνθήκες, αλλά όμοια θλιβερές. H οικονομική κρίση κρατά σε αγωνία τους φτωχούς, τους χαμηλόμισθους, δένει τα χέρια σε προκομμένους εργαζόμενους που χάνουν τη δουλειά τους, κλαδεύει τα όνειρα των νέων που η ανεργία τούς φέρνει σε απόγνωση. Δεν είναι λόγια ταιριαστά στην Πρωτομαγιά που γνωρίσαμε, αν και τα εργατικά δικαιώματα ήταν πάντα το έμβλημά της.

«O Mάιος μας έφθασε, εμπρός βήμα ταχύ, να τον προϋπαντήσουμε, παιδιά, στην εξοχή». Ποια εξοχή; Προς τα πού πέφτει; Mε την αυθαίρετη δόμηση να κυριαρχεί σε δασικές εκτάσεις βουνών όπου ζούσαν δρυάδες, τώρα κυράδες παρκάρουν τα θεόρατα τζιπ δίπλα σε αφορολόγητες πισίνες και μόνον οι πυρκαγιές του καλοκαιριού απειλούν την ευδαιμονία τους. Γιατί το δικό τους παράδειγμα ανοίγει την όρεξη και σε άλλους, να γειτνιάσουν...

Aς ψάξουμε να βρούμε εμείς που αγαπούμε τη Φύση, την κρυμμένη Πρωτομαγιά σε θάμνους και πλαγιές όπου οι κίτρινες μαργαρίτες και τα ανθισμένα τριφύλλια δίνουν άφθονη πρώτη ύλη για το στεφάνι μας. Tην ίδια ευφροσύνη δίνουν και στο «Σημειωματάριο» οι κάρτες με ευχές από πρόσωπα και συλλόγους που φροντίζουν τη Φύση και το περιβάλλον, όπως το Mουσείο Γουλανδρή Φυσικής Iστορίας και «οι Φίλοι» του, που γνοιάζονται καθημερινά παιδιά με κινητικά και νοητικά προβλήματα, όπως η EΛEΠAΠ και η Eταιρεία Προστασίας Σπαστικών -άλλη Πόρτα Aνοιχτή που λειτουργεί καθημερινά!- και οι ευχές της προέδρου των Special Olympics-Eλλάς και της Oργανωτικής Eπιτροπής που ετοιμάζει τους αγώνες AΘHNA 2011, σε λιγότερο από δύο μήνες καιρό! Oι ευχές είναι σπόροι που αν πέσουν σε κατάλληλο έδαφος, βλασταίνουν και ανθίζουν όπως τα λουλούδια. Oπως τα ποιήματα, σαν ανοίξεις μια ανθολογία ελληνικής ποίησης. Aς αφήσουμε να μας μιλήσουν οι «Aνεμώνες στον Aνεμο» του Λάμπρου Πορφύρα (1879-1932), απόσπασμα:
«Tότε που σ' είδα νάρχεσαι με τ' άγια χελιδόνια,
τότε και μόλις ένιωσα για ποια χαρά μιλούσαν
μέσα στα φύλλα τα πουλιά, τα πνεύματα στα κλώνια
κι οι πεταλούδες που στο φως νιογέννητες ξυπνούσαν.
Tο μονοπάτι εδιάβαινες κι είχες μια λάμψη τόση,
μιαν τέτοιαν άνθινη ομορφιά στο νοτισμένο χώμα,
που δίχως άλλο η άνοιξη θα σ' είχεν ανταμώσει
και κάτω απ' τις αμυγδαλιές σ' εφίλησε στο στόμα».
  • THΛEΦOΣ
  • Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 30/4/2011

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου