Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Πρωτομαγιά κατά της κρίσης. «Δεν θα την πληρώσει ο λαός»

ΓΣΕΕ: Η πρωτομαγιά είναι απεργία

  • Σε απεργία και διαδήλωση για τα διαχρονικά αιτήματά της Ειρήνης, της Κοινωνικής δικαιοσύνης και της συναδέλφωσης των λαών, καλεί τους εργαζόμενους η ΓΣΕΕ, την πρωτομαγιά.

Τα κεντρικά αιτήματα, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ είναι: "Δεν θα πληρώσουμ την κρίση τους" και "Εργάτες ενωμένοι, ποτέ νικημένοι". Η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση θα γίνει στις 10:30 π.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος και στη συνέχεια θα δοθεί συναυλία με τους Θάνο Μικρούτσικο, Μίλτο Πασχαλίδη, Ρίτα Αντωνοπούλου, ALD + THE COST και Marta moreleon y los del sur. Το Προεδρείο της ΓΣΕΕ θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο Ηρώων στην Καισαριανή, στις 9:00 και στο Πολυτεχνείο στις 10:00.


Με πανεργατική - πανελλαδική απεργία, συγκεντρώσεις και συναυλίες τιμούν οι εργαζόμενοι την Εργατική Πρωτομαγιά. Στη σκιά της οικονομικής κρίσης, κυριαρχούν τα συνθήματα κατά της ανεργίας,της ακρίβειας, της λιτότητας και των αλλαγών στις εργασιακές σχέσεις. Με κεντρικό σύνθημα «την κρίση δεν θα την πληρώσει ο λαός» στην Αθήνα δύο ήταν και φέτος οι συγκεντρώσεις. Στην πλατεία Κλαυθμώνος η συγκέντρωση της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και του Εργατικού Κέντρου Αθήνας και στην πλατεία Συντάγματος η συγκέντρωση του ΠΑΜΕ. Παρούσα στο Σύνταγμα η Αλέκα Παπαρήγα, η οποία τόνισε ότι «η φλέβα που οδηγεί στην καρδιά της Άνοιξης είναι ο δρόμος της υπακοής, και της πειθαρχίας στο δίκαιο του εργάτη».

ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και το Εργατικό Κέντρο διοργάνωσαν τη συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, με έντονη την παρουσία των μεταναστών και "συντροφιά" τη μουσική του Θάνου Μικρούτσικου ενώ το ΠΑΜΕ διοργάνωσε συγκέντρωση στο Σύνταγμα με τα τραγούδια του Μανόλη Μητσιά και στη συνέχεια σχημάτισε πορεία προς του Μακρυγιάννη και στο σταθμό του μετρό στην Ακρόπολη.
Από σήμερα ισχύουν οι νέοι αυξημένοι κατά 5,5%, βασικοί μισθοί ενώ πέντε επιχειρήσεις μεταξύ αυτών και η Υαλουργεία Γιούλα στην Ελευσίνα διατυπώνουν αδυναμία εφαρμογής των επιχειρησιακών συμβάσεων .


Την ίδια ώρα συγκεντρώσεις πραγματοποιούνται στον Πειραιά , τη Θεσσαλονίκη και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Με τρεις πορείες του Εργατικού Κέντρου, του ΠΑΜΕ, αλλά και αντιεξουσιαστών τιμάται η εργατική Πρωτομαγιά στη Θεσσαλονίκη.
Μικροένταση δημιουργήθηκε στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου, όταν ομάδα των "αντεξουσιαστών" αποδοκίμασε τους ομιλητές και πέταξε μπουκάλια και αυγά.

Δύο διαφορετικές συγκεντρώσεις και στον Πειραιά. Το ΠΑΜΕ με τη συμμετοχή των Ταξικών Σωματείων πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Κοραή και κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο πεσόντων αγωνιστών της εργατικής Πρωτομαγιάς του 1923 στο Πασαλιμάνι.
Την ίδια ώρα αναλογη συγκεντρωση πραγματοποίσαν το Εργατικό κέντρο και τα σωματεία, που προσκεινται στην ΠΑΣΚΕ καθώς και ο ΣΥΡΙΖΑ και η Αυτόνομη παρέμβαση στο Πασαλιμάνι. Στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία αλληλεγγύης προς τον ηλεκτρικό σταθμό του Πειραιά για την Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Kυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τον εορτασμό της Πρωτομαγιάς ισχύουν στο κέντρο της Αθήνας και του Πειραιά, αλλα και στη Νέα Φιλαδέλφεια, στην Ελευσίνα και στην Κερατέα.

Προβλήματα θα αντιμετωπίσουν οι συγκοινωνίες λόγω της γενικής απεργίας της Πρωτομαγιάς. Ειδικότερα:

  • • Τα λεωφορεία και τα τρόλεϊ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8:00 π.μ και από τις 22:00 έως τη λήξη της βάρδιας, προκειμένου να μεταφέρουν τους πολίτες στις απεργιακές συγκεντρώσεις.
  • • Το Μετρό θα πραγματοποιήσει στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 9:00 π.μ και από τις 23:00 έως τη λήξη της βάρδιας.
  • • 24ωρη απεργία θα πραγματοποιήσουν ο ΗΣΑΠ, το Τραμ, ο ΟΣΕ και Προαστιακός.
  • • Στην Θεσσαλονίκη, ο 24ωρη απεργία πραγματοποιούν τα λεωφορεία του ΟΑΣΘ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.
Μηνύματα των κομμάτων για την Εργατική Πρωτομαγιά

Στο μήνυμά της για την Πρωτομαγιά η υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πετραλιά υπογραμμίζει ότι «πρώτη προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι η στήριξη, η ενίσχυση και η προώθηση της απασχόλησης».

Το ΠΑΣΟΚ στο μύνημά του επισημαίνει ότι η Ελλάδα χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, αλληλέγγυα με τον πολίτη που θα αντιμετωπίζει τα προβλήματά του, και θα δημιουργεί ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις.

"Δεν θα πληρώσουμε εμείς την κρίση τους", τονίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

  • enet.gr, 14:34 Παρασκευή 1 Μαΐου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου