Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2012

Εορτασμοί των Θεοφανείων σε όλη τη χώρα


  • Αποδοκιμασίες για την κυβερνητική πολιτική από συγκεντρωμένους πολίτες.

Με μία σύντομη τελετή, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια, και του υπουργού Εσωτερικών, Αναστάσιου Γιαννίτση, έγινε η τελετή καθαγιασμού των υδάτων στη Χαλκίδα.
Κατά την τελετή, συγκεντρωμένοι πιστοί προέβησαν σε αποδοκιμασίες για την κυβερνητική πολιτική, στα πρόσωπα του Προέδρου, του υπουργού και των βουλευτών του νομού.
Μετά το πέρας της τελετής, τόσο ο κ. Παπούλιας, όσο και οι υπόλοιποι επίσημοι, αποχώρησαν χωρίς δηλώσεις στους δημοσιογράφους. Έξι άτομα συνελήφθησαν, τρεις άνδρες και τρεις γυναίκες, που προσήχθησαν αρχικά και στη συνέχεια, με εντολή του εισαγγελέα Χαλκίδας, κρατήθηκαν και θα οδηγηθούν ενώπιόν του, κατηγορούμενοι για «προσβολή κατά του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας, με τσουχτερό κρύο και λιγοστό κόσμο, τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων για τα Θεοφάνεια στην πλατεία Δεξαμενής, στην Αθήνα.
Από νωρίς το πρωί ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρέθηκαν στην περιοχή του Κολωνακίου, προς αποφυγή επεισοδίων, ενώ κλειστή παρέμεινε η οδός Σκουφά καθ' όλη τη διάρκεια της δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Διονυσίου, αλλά και την ώρα της τελετής του καθαγιασμού των υδάτων.
Στην τελετή παρέστησαν, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης και οι βουλευτές Μιχάλης Καρχιμάκης, Προκόπης Παυλόπουλος, Όλγα Κεφαλογιάννη και Θανάσης Πλεύρης, οι οποίοι τόσο κατά την προσέλευσή τους στη Δεξαμενή, όσο και κατά την αποχώρησή τους αποδοκιμάστηκαν από τους συγκεντρωμένους πολίτες.

Η υπουργός Παιδείας δήλωσε: «Εύχομαι σε τέσσερις μήνες η Ελλάδα να έχει κατοχυρώσει τη θέση της στο ευρώ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε μία δύσκολη εποχή, σε μία περιοχή που φλέγεται. Έχουμε εμπιστοσύνη πως μπορούμε να αλλάξουμε τον ρου των γεγονότων».
Ο δήμαρχος Αθηναίων αφού ευχήθηκε καλή χρονιά, σημείωσε: «Περάσαμε μία δύσκολη χρονιά και η νέα χρονιά θα έχει δυσκολίες. Πρέπει να σταθούμε όρθιοι, με αξιοπρέπεια». Είπε ακόμη: «Ευθύνη μας είναι να στηρίξουμε τον λαό της Αθήνας και της χώρας με σοβαρότητα. Το πρόβλημα είναι εθνικής εμβέλειας και πρέπει να γίνει εθνική προσπάθεια για την αντιμετώπισή του».
Τέλος, η βουλευτής της ΝΔ, Όλγα Κεφαλογιάννη, ευχήθηκε να πιάσουν τόπο οι θυσίες του ελληνικού λαού και να λάμψει, όπως είπε, το πραγματικό φως της Ελλάδας.
Χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Ιερωνύμου, πραγματοποιήθηκε στον Πειραιά, το πρώτο λιμάνι της χώρας, ο αγιασμός των υδάτων, με τη ρίψη του Τίμιου Σταυρού στη θάλασσα, ανάμεσα στα ναρκαλιευτικά «Καλυψώ», «Ευ. Νίκη» και «Καλυστώ». Άνδρες του Σώματος Ελλήνων Βατραχανθρώπων βούτηξαν στη θάλασσα και ανέσυραν τον σταυρό.
Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Σταυρόπουλος, ενώ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνης Σαμαράς, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας, Κώστας Αρβανιτόπουλος, ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Άδωνις Γεωργιάδης, ο δήμαρχος Πειραιά, Βασίλης Μιχαλολιάκος, και βουλευτές όλων των κομμάτων.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μετά τη λήξη της τελετής ευχήθηκε «χρόνια πολλά και καλή φώτιση σε όλους, να είμαστε μονιασμένοι, να κάνουμε το καλό και θα τα καταφέρουμε».
Κατά τη διάρκεια της τελετής, δεν έλειψαν αποδοκιμασίες από ομάδες πολιτών, όπως οι πρώην εργαζόμενοι στα Λιπάσματα Δραπετσώνας, οι οποίοι ζήτησαν να γίνουν εργοστάσια και να φύγει η ανεργία.
Το πρωί, πριν την τελετή του αγιασμού των υδάτων, τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό της Αγ. Τριάδας, χοροστατούτος του αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του Μητροπολίτη Πειραιώς, Σεραφείμ. Λόγω της τελετής στον Πειραιά τέθηκαν σε εφαρμογή κυκλοφοριακές ρυθμίσεις.
Υπό συννεφιά, αλλά με ήρεμη θάλασσα και παρουσία πλήθους κόσμου, έγινε η τελετή αγιασμού των υδάτων στη Θεσσαλονίκη.
Στην τελετή χοροστάτησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, Άνθιμος, με την παρουσία εκπροσώπων των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών της πόλης.
Περισσότεροι από 10 νεαροί βούτηξαν στα νερά του Θερμαϊκού, για να πιάσουν τον σταυρό, που έριξε στη θάλασσα, ο Μητροπολίτης.
Πολίτες αποδοκίμασαν τους πολιτικούς κατά την προσέλευσή τους στον χώρο της τελετής, αλλά και κατά την αποχώρησή τους, αμέσως μετά τη λήξη των καθιερωμένων ευχετήριων δηλώσεων.
«Η σημερινή μέρα έχει υψηλούς συμβολισμούς. Φωτισμένα και ανοιχτά μυαλά, υπεύθυνες πράξεις και επιλογές», δήλωσε ο υφυπουργός Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, Γιάννης Μαγκριώτης. Σε ερώτηση δημοσιογράφου για τη στήριξη της κυβέρνησης Παπαδήμου, ο κ. Μαγκριώτης απάντησε: «Πρέπει να είναι η απόλυτη επιλογή όλων μας. Η κυβέρνηση πρέπει να ολοκληρώσει το πρόγραμμά της και να πετύχει τους κρίσιμους στόχους της για να σταθεροποιηθεί η οικονομία και η χώρα να κάνει τα πρώτα βήματα της ανάτασης και της ανάπτυξής της. Για να νιώσουν οι πολίτες και ειδικότερα οι αδύναμοι, οι άνεργοι και οι νέοι, την ελάχιστη ασφάλεια για την επόμενη μέρα. Η υποστήριξη από την Ευρώπη πρέπει να είναι ακόμα πιο αποφασιστική, ειδικότερα για την ανάπτυξη».
Σχετικά με τις εσωκομματικές εξελίξεις στο, ο κ. Μαγκριώτης δήλωσε: «Ειδικά για το ΠΑΣΟΚ, η επιτυχία της κυβέρνησης Παπαδήμου είναι ακόμη περισσότερο η απόλυτη επιλογή. Μόνο έτσι θα δικαιωθούν οι θυσίες των πολιτών. Μόνο έτσι μπορεί να ελπίζει και το ΠΑΣΟΚ στην ανασυγκρότηση και στη δημιουργική συνέχειά του. Οι πολίτες αγωνιούν για την πορεία της χώρας και πολλοί από αυτούς για την επιβίωση τους. Εμείς πρέπει να εργαζόμαστε, σχεδόν με αποκλειστικό τρόπο, για τη λύση αυτών των προβλημάτων» .
Με λαμπρότητα γιορτάστηκαν τα Θεοφάνεια και στα Χανιά. Το πρωί τελέσθηκε πανηγυρική θεία λειτουργία στον μητροπολιτικό ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου, χοροστατούντος του μητροπολίτη Κυδωνίας - Αποκορώνου Δαμασκηνού.
Ακολούθως, σχηματίσθηκε πομπή που κατέληξε στο ενετικό λιμάνι των Χανίων, όπου έγινε ο αγιασμός των υδάτων. Στα παγωμένα νερά του ενετικού λιμανιού βούτηξαν και φέτος τολμηροί κολυμβητές. Σε εκείνους που έπιασαν τον σταυρό ο μητροπολίτης χάρισε από έναν χρυσό σταυρό και ο δήμαρχος Χανίων, Μανώλης Σκουλάκης, εκδόσεις του δήμου.
Παρόντες στην τελετή ήταν οι βουλευτές, Ευτύχης Δαμιανάκης και Ευαγγέλια Κουρουπάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων, Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος, εκπρόσωποι των πολιτικών και στρατιωτικών αρχών και παρά τον άστατο καιρό πλήθος πιστών.
Στον ιερό ναό του Αγίου Νεκταρίου, στη Σούδα, παρακολούθησαν τη θεία λειτουργία των Θεοφανείων, ο επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, Κώστας Μητσοτάκης, και η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Ντόρα Μπακογιάννη.
Μετά το τέλος της λειτουργίας ακολούθησε η τελετή αγιασμού των υδάτων στο λιμανάκι μπροστά από το ναυταθλητικό κέντρο Σούδας. Το «παρών» έδωσαν ακόμα ο βουλευτής, Χρήστος Μαρκογιαννάκης, και εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.
Η τελετή αγιασμού των υδάτων τελέστηκε το πρωί και στην κεντρική δεξαμενή υδροδότησης των Χανίων, ενώ την πρωτοχρονιάτικη πίττα τους έκοψαν κάνοντας και τις παραδοσιακές τους βουτιές οι χειμερινοί κολυμβητές στους Αγίους Αποστόλους και στο Καλαμάκι.
Η τελετή αγιασμού των υδάτων πραγματοποιήθηκε και στο λιμανάκι της Αγίας Μαρίνας, όπου ο ιερέας απελευθέρωσε στον ουρανό λευκά περιστέρια.
Τέλος, ο Ναυτικός Όμιλος Χανίων πραγματοποίησε την τελετή αγιασμού των υδάτων στη μικρή πισίνα του κολυμβητηρίου της πόλης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΣΚΑΪ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου