Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη την Ελλάδα

Στον Πειραιά βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και πλήθος πολιτικού κόσμου για την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος συλλειτούργησε με τον μητροπολίτη Πειραιά Σειραφείμ.

Κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα και στο Φανάρι, όπου τη Λειτουργία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.

Ο κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε την τελετή Αγιασμού στον Κεράτιο Κόλπο, όπου πολλοί βούτηξαν για τον Σταυρό.

Ο κ. Πανάρετος διαβίβασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τους χαιρετισμούς και τις ευχές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης για το νέο έτος και του μετέφερε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στη Μυτιλήνη, συνοδευόμενος από το αδερφό του Νίκο. Έγινε δεκτός από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου, Δημήτρη Χαλκιώτη, το βουλευτή Λέσβου και υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Σηφουνάκη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, ενώ λίγο αργότερα είχε μια σύντομη συνάντηση με τοπικούς παράγοντες.

Τέλος, πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στο μουσείο Ελιάς στη Γέρα.

Στην Πύλο της Μεσσηνίας βρέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, για πρώτη φορά με την νέα του ιδιότητα.

Επίκεντρο ο Πειραιάς

Στον Πειραιά το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, βουλευτές της Α' και Β' περιφέρειας: ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ), ο Β.Μιχαλολιάκος (ΝΔ) και ο Βαΐτσης Αποστολάτος (ΛΑΟΣ).

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Νιώτη, ενώ την κυβέρνηση η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Για τον Σταυρό βούτηξαν άνδρες του συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, στους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε αναμνηστικά δώρα.

Στη Δεξαμενή της Αθήνας και στο κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσώπησε η βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ και το ΛΑΟΣ ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης.

Στον αγιασμό στη Δεξαμενή παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Π. Παυλόπουλος και Ευ. Αντώναρος, ενώ στο κολυμβητήριο παραβρέθηκαν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Μετά το πέρας της τελετής του αγιασμού στη Δεξαμενή, ο κ. Γερουλάνος ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά, τονίζοντας τη σημασία του εορτασμού των Θεοφανείων. «Φέτος γιορτάζουμε, είπε, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν. Η σημερινή γιορτή όμως έχει ένα μήνυμα αισιοδοξίας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι το 2010 είναι μια δύσκολη χρονιά για όλον τον κόσμο και χρειάζεται αισιοδοξία.

Η κ. Βόζεμπεργκ είπε ότι ο τόπος ζει σε μια δύσκολη περίοδο, επισημαίνοντας ότι στην πατρίδα μας αξίζει το καλύτερο.

Ο κ. Πλεύρης τέλος ευχήθηκε να φωτίσει, όπως είπε, εκείνους που δίνουν με νόμους δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες και μετατρέπουν τους βουλευτές σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αυλοκόλακες του αρχηγού.

Στη Θεσσαλονίκη η τελετή Αγιασμού των Υδάτων έγινε στην παραλιακή λεωφ. Νίκης, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Άνθιμου.

Παρέστησαν ο υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Κυριάκος Βελόπουλος, Άγγελος Κολοκοτρώνης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. [ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010, Web-Only]

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου