Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010

Πρεμιέρα για το Πατρινό καρναβάλι


Με πυροτεχνήματα και την εντυπωσιακή είσοδο του βασιλιά Καρνάβαλου στην πλατεία Γεωργίου πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Πάτρα η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης έγινε επίσης παρουσίαση παλαιοτέρων καρναβαλιών μέσα από βίντεο γουόλ, τα οποία ήταν τοποθετημένα στη μεγάλη σκηνή.

Πριν από την τελετή, υπήρξε διάλογος ανάμεσα στο δήμαρχο Ανδρέα Φούρα και τον αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αλέξη Σκαρμέα με έντονο χιουμοριστικό στοιχείο και στη συνέχεια ο Δήμαρχος κήρυξε τη φετινή έναρξη του Πατρινού Καρναβαλιού, παρουσία του προέδρου των καρναβαλικών πόλεων της Ευρώπης Βαν ντα Κρούον στην κατάμεστη πλατεία Γεωργίου.

Η τελετή έναρξης περιελάμβανε ακόμη χορευτικά, μουσικές εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών, μουσικούς ρυθμούς με έντονα τα στοιχεία λάτιν και ντίσκο, αλλά και ένα αφιέρωμα στον Μάικλ Τζάκσον.

Το φετινό καρναβάλι είναι από τα μικρότερα σε χρονική διάρκεια, αφού θα ολοκληρωθεί με τη μεγάλη παρέλαση στις 14 Φεβρουαρίου. [ΤΑ ΝΕΑ: Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010, 19:04, Web-Only]

Πρεμιέρα για το Καρναβάλι της Πάτρας

Με πυροτεχνήματα και μουσικές και την είσοδο του βασιλιά Καρνάβαλου στην πλατεία Γεωργίου πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ η τελετή έναρξης του πατρινού Καρναβαλιού.

Το φετινό Καρναβάλι είναι από τα μικρότερα σε χρονική διάρκεια, καθώς θα ολοκληρωθεί με την μεγάλη παρέλαση στις 14 Φεβρουαρίου.

Μια τεράστια ηλιόσφαιρα περιφερόταν πάνω από την πλατεία, ενώ μια ακροβάτισσα έριχνε κομφετί τους καρναβαλιστές και τους θεατές. Κατά την διάρκεια της τελετής παρουσιάστηκαν σε γιγαντοοθόνη στιγμιότυπα από παλαιότερους εορτασμούς. Η τελετή περιελάμβανε ακόμη χορευτικά αλλά και ένα αφιέρωμα στον Μάικλ Τζάκσον.

Παρόντες στην τελετή, ο δήμαρχος Πάτρας, Ανδρέας Φούρας και τον αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αλέξης Σκαρμέας και ο πρόεδρος των καρναβαλικών πόλεων της Ευρώπης Βαν ντα Κρούον.

Ξεκίνησε το Σάββατο το Πατρινό Καρναβάλι 2010. Απ' τα μελομακάρονα στα κομφετί


ΑΠΕ
Από την τελετή έναρξης

Με πολύχρωμα πυροτεχνήματα και την εντυπωσιακή είσοδο του βασιλιά Καρνάβαλου στην πλατεία Γεωργίου, που τον υποδέχτηκε η Μπάντα του Δήμου, πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην Πάτρα η τελετή έναρξης του Καρναβαλιού. Παράλληλα, μια τεράστια ηλιόσφαιρα περιφερόταν πάνω από την πλατεία, ενώ ακροβάτισσα «έραινε» με κομφετί τους καρναβαλιστές και τους θεατές της τελετής. Κατά τη διάρκεια της τελετής έγινε παρουσίαση παλαιοτέρων καρναβαλιών μέσα από γιγαντοθόνες που ήταν τοποθετημένες στη μεγάλη σκηνή. Την έναρξη του Καρναβαλιού κήρυξε δήμαρχος Ανδρέας Φούρας, παρουσία του προέδρου των καρναβαλικών πόλεων της Ευρώπης Βαν ντα Κρούον. Η τελετή έναρξης περιελάμβανε χορευτικά, μουσικές εκτελέσεις γνωστών τραγουδιών, μουσικούς ρυθμούς με έντονα τα στοιχεία λάτιν και ντίσκο, αλλά και ένα αφιέρωμα στον Μάικλ Τζάκσον. Το φετινό καρναβάλι είναι από τα μικρότερα σε χρονική διάρκεια, αφού θα ολοκληρωθεί με την μεγάλη παρέλαση στις 14 Φεβρουαρίου.

Σχετικοί δικτυακοί τόποι
Πατρινό Καρναβάλι

Σάββατο 9 Ιανουαρίου 2010

Η φτώχεια θέλει καλοπέραση!

Το φετινό Λακωνικόν Ημερολόγιο είναι αφιερωμένο στα πανηγύρια
  • Του Γιαννη Κολοβου, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 10 Iανoυαρίου 2010
  • Λακωνικόν Ημερολόγιο 2010: Αφιέρωμα στις τοπικές γιορτές και πανηγύρια στη Λακωνία, εκδ. Ιδιομορφή, Σπάρτη, σελ. 255

«Μέσα στο κλίμα κρίσης που υφίσταται παγκοσμίως, εμείς ας κάνουμε τόπο στη χαρά και τη διασκέδαση. Αλλωστε, τι λέει ο λαός; “Η φτώχεια θέλει καλοπέραση!” …». Με αυτά τα λόγια, οι εκδ. «Ιδιομορφή», ένας δραστήριος εκδοτικός οίκος με έδρα τη Σπάρτη, προλογίζει το φετινό του ημερολόγιο. Βεβαίως, ο χαρακτηρισμός «ημερολόγιο» δεν αρκεί για να καλύψει αυτή την αξιοσέβαστη προσπάθεια συγκέντρωσης και παρουσίασης κειμένων, σπανίων φωτογραφιών, καταγραφής ενθυμήσεων και βιβλιογραφικής αποδελτίωσης που απαρτίζει τον τόμο.

Τα πανηγύρια γίνονται με αφορμή την εορτή κάποιου αγίου. Τέτοιες γιορτές ελάμβαναν χώρα και στην αρχαιότητα προς τιμήν κάποιου θεού ή ήρωα. Στην αρχαία Λακεδαίμονα υπήρχαν τα Κάρνεια, οι Γυμνοπαιδιές, τα Αθάναια, τα Κελευθύναια, τα Διονύσια. Και περνώντας από τις πανηγύρεις της «θεοφρούρητου» Μονεμβασίας φτάσαμε στην «εμποροπανήγυρι» του Μυστρά, του Γυθείου, στη γιορτή του «Αγιομάμα» στην Καστανιά, στην πανηγυρίστρα της Σκάλας.

Αν κρίνουμε από τα πανηγύρια στη Μάνη, η ένδεια των ανθρώπων και η ξεραΐλα της γης δεν αποτελούσαν αποτρεπτικούς παράγοντες για διασκέδαση, εμπόριο και παραγωγή πλούτου. Μάλλον αυτές οι εκδηλώσεις του λαϊκού πολιτισμού συνεισέφεραν σε όλα τα παραπάνω. Γιατί τα πανηγύρια ήταν έκφραση του θρησκευτικού συναισθήματος, εμπορική δραστηριότητα, ψυχαγωγία και παιχνίδι, κυκλοφορία ειδήσεων και ιδεών, τελετή μύησης και μετάβασης από την εφηβική ηλικία στην ενηλικίωση, έκφραση αλλά και αναίρεση της κοινωνικής ιεραρχίας: «Η μουσική από τις κιθάρες και τα βιολιά σχεδόν πνιγόταν από τις φωνές των κοριτσιών και των νεαρών που καθώς χορεύανε τραγουδούσαν», αναφέρει ο περιηγητής Edward J. Morris, γράφοντας για τον Μυστρά.

Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010

Με λαμπρότητα ο εορτασμός των Θεοφανείων

Στον Πειραιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σε Μυτιλήνη και Πύλο ο Γιώργος Παπανδρέου και ο Αντώνης Σαμαράς αντίστοιχα.


Με λαμπρότητα εορτάστηκαν τα Θεοφάνεια σε όλη τη χώρα. Παρουσία του πρόεδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και χοροστατούντος του μακαριότατου αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμου ετελέσθη στο πρώτο λιμάνι της χώρας, στον Πειραιά, ο αγιασμός των υδάτων.

Στους άνδρες του συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων οι οποίοι βούτηξαν και έπιασαν το σταυρό, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε αναμνηστικά δώρα.

Την κυβέρνηση εκπροσώπησε στην τελετή του αγιασμού των υδάτων η υπουργός Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας Λούκα Κατσέλη και τη ΝΔ ο βουλευτής Γιάννης Τραγάκης.

Παρέστησαν ακόμα ο πρώτος αντιπρόεδρος της Βουλής Γρηγόρης Νιώτης, βουλευτές της πρώτης και δεύτερης εκλογικής περιφέρειας Πειραιά, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, ο Νομάρχης Γιάννης Μίχας, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου.

Μετά το πέρας της τελετής, η κ.Κατσέλη ευχήθηκε χρόνια πολλά σε όλους και είπε ότι η μεγάλη γιορτή των Θεοφανίων παραπέμπει στη ναυτοσύνη. Ευχήθηκε επίσης το 2010 να είναι χρονιά ουσιαστικής στήριξης της ελληνικής σημαίας και ενίσχυσης της ναυτιλίας μας, της ασφάλειας των πλοίων και των ναυτικών μας για να μην έχουμε δυστυχήματα όπως το τελευταίο. Εξέφρασε τέλος την αισιοδοξία της ότι η κυβέρνηση θα τα καταφέρει στην οικονομία, τονίζοντας ότι το 2010 θα είναι μια χρονιά δουλειάς και ελπίδας.

Ο κ.Τραγάκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση μετά από πολλές παλινωδίες προσγειώθηκε στην πραγματικότητα και πρόσθεσε ότι η ΝΔ θα στηρίξει τα θετικά μέτρα αλλά θα είναι αντίθετη στα φορομπηχτικά.

Δηλώσεις έκαναν ακόμα ο δήμαρχος Πειραιά Παναγιώτης Φασούλας και ο βουλευτής της ΝΔ κ.Μιχαλολιάκος.

Παπανδρέου: Το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών

«Ο ελληνικός λαός ξέρει ότι είχαμε πάρει λάθος πορεία, γνωρίζει τις δυσκολίες και τις ζει καθημερινά από τις δυσπραγίες της οικονομίας μέχρι και την αδικία, ξέρει όμως, και είναι βαθιά μου πίστη, ότι έχουμε τεράστιες δυνατότητες», δήλωσε ο πρωθυπουργός Γιώργος Α.Παπανδρέου μετά την τελετή αγιασμού των υδάτων, στην οποία παρέστη, στη Μυτιλήνη.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εκφράσει τη μεγάλη του χαρά που βρίσκεται στο ακριτικό νησί της Λέσβου, ένα τόπο, όπως είπε, με τον οποίο είναι δεμένος από την ίδια την ιστορία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι αυτές οι δυνατότητες του ελληνικού λαού πολλές φορές υποβαθμίστηκαν και πνίγηκαν από τον παρασιτισμό και τις κατεστημένες αντιλήψεις και τόνισε ότι:

«Το 2010 θα είναι χρονιά ανατροπών και μεγάλων αλλαγών για να βάλουμε τα θεμέλια για ένα διαφορετικό κράτος που θα σέβεται τον πολίτη, τον τόπο του, το φιλότιμό του, την πρωτοβουλία του, το κέφι του και τα όνειρά του».

Ο κ.Παπανδρέου είπε ότι θα μπουν τα θεμέλια για ένα κράτος κοινωνικής δικαιοσύνης και ευνομίας που θα προστατεύει τα δικαιώματα των πολιτών και τόνισε ότι: «τις μεγάλες ανατροπές θα τις κάνουμε μαζί με ειλικρίνεια, αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης και σιγουριά».

«Θα γίνουν μεγάλες αλλαγές, θα χρειαστεί όλοι να βοηθήσουν αλλά είμαι αισιόδοξος, υπάρχει ελπίδα, απόφαση και σιγουριά», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Στην Πύλο ο Σαμαράς, στη Θεσσαλονίκη ο Καρατζαφέρης

Ο κ. Αντώνης Σαμαράς παρέστη στον εορτασμό των Θεοφανείων στην Πύλο και ο κ. Γ. Καρατζαφέρης στη Θεσσαλονίκη.

Παρουσία του κ. Ν. Κακλαμάνη έγινε η τελετή Αγιασμού των Υδάτων στη δεξαμενή του Δήμου Αθηναίων και στο Κολυμβητήριο του Εθνικού Συλλόγου.

Χοροστατούντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμου, τελέστηκε στη Θεσσαλονίκη, ο Αγιασμός των Υδάτων.

Αθήνα

Στη Δεξαμενή Αθηνών και στο κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου τελέστηκε στην Αθήνα ο αγιασμός των υδάτων, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού και Τουριστικής Ανάπτυξης Παύλου Γερουλάνου και του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσώπησε η βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ και το ΛΑΟΣ ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης.

Στον αγιασμό στη Δεξαμενή παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Π. Παυλόπουλος και Ε. Αντώναρος, ενώ στο κολυμβητήριο παραβρέθηκαν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Μετά το πέρας της τελετής του αγιασμού στη Δεξαμενή, ο κ. Γερουλάνος ευχήθηκε σ’ όλους τους Έλληνες καλή χρονιά, τονίζοντας τη σημασία του εορτασμού των Θεοφανείων. «Φέτος γιορτάζουμε, είπε, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν. Η σημερινή γιορτή όμως έχει ένα μήνυμα αισιοδοξίας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι το 2010 είναι μια δύσκολη χρονιά για όλον τον κόσμο και χρειάζεται αισιοδοξία.

«Αν δουλέψουμε όλοι μαζί, τόνισε, μπορούμε να δώσουμε μια αποστομωτική απάντηση στους πολιτικούς τρομοκράτες των Βρυξελλών» και κάλεσε κυβέρνηση και αντιπολίτευση να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων, να δουλέψουν μαζί και να αφήσουν τους μικροκομματισμούς.

Απαντώντας σε ερώτηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση που σχεδιάζει η κυβέρνηση και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση έχει τη σύμφωνη γνώμη της ΚΕΔΚΕ με αυστηρές, όμως προϋποθέσεις. Η μεταρρύθμιση αυτή όμως, είπε, απαιτεί 4 δις ευρώ και θα πρέπει να μας πει η κυβέρνηση αν τα έχει αλλιώς να την ξεχάσει.

Η κα Βόζεμπεργκ είπε ότι ο τόπος ζει σε μια δύσκολη περίοδο, επισημαίνοντας ότι στην πατρίδα μας αξίζει το καλύτερο.

Ο κ. Πλεύρης τέλος ευχήθηκε να φωτίσει, όπως είπε, εκείνους που δίνουν με νόμους δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες και μετατρέπουν τους βουλευτές σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αυλοκόλακες του αρχηγού.

Θεσσαλονίκη

Ενας 25χρονος άνεργος, πτυχιούχος των ΤΕΦΑΑ, ο Γιώργος Υψηλάντης, είναι ο τυχερός που έπιασε τον σταυρό στα κρύα νερά του Θερμαϊκού. Ηταν η πρώτη φορά που βούτηξε για τον σταυρό, δήλωσε ευτυχής και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα βρει και μια δουλειά.

Η τελετή Αγιασμού των Υδάτων έγινε στην παραλιακή Λεωφόρο Νίκης, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμου, και παρέστησαν ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Κυριάκος Βελόπουλος, Αγγελος Κολοκοτρώνης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος κ.α.

Στο περιθώριο της τελετής, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας και πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ έκαναν δηλώσεις για τα θέματα της επικαιρότητας.

Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι πρέπει να ξεπεράσουμε την απαισιοδοξία και την ανασφάλεια που έχουν κατακλύσει την ελληνική κοινωνία, αλλά και την εθνική οικονομία και σημείωσε: «Ολοι μαζί με εθνική ενότητα και κοινωνική συνοχή πρέπει να κάνουμε αυτή τη χρονιά, και τις άλλες δύο που ακολουθούν, αλλά κυρίως φέτος, μια μεγάλη προσπάθεια να υπερβούμε τη δημοσιονομική κρίση, να σπάσουμε τον φαύλο κύκλο. Αυτό θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε τα εισοδήματα των χαμηλών και μεσαίων στρωμάτων, να ενισχύσουμε την πραγματική οικονομία, να αλλάξουμε το μοντέλο ανάπτυξης, να δώσουμε περισσότερες ευκαιρίες και καλύτερες προοπτικές σε όλες τις Ελληνίδες και τους Ελληνες. Είμαστε σε ένα τούνελ που έχει φως στο τέλος. Το σχέδιό μας έχει αρχή, μέση και τέλος. Και πρέπει να κυριαρχεί ένα αίσθημα αισιοδοξίας. Πάντα το κριτήριό μας είναι η κοινωνική δικαιοσύνη, η αποκατάσταση των ανισοτήτων, η άρση των αδικιών. Χρειάζεται πανεθνική συλλογική προσπάθεια να περάσουμε από την παραοικονομία στην οικονομία».

Με αφορμή τη συζήτηση για ευρείες συνεργασίες στις αυτοδιοικητικές εκλογές του Νοεμβρίου, ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση και ο «Καποδίστριας 2» θα αλλάξουν συνολικά το κλίμα στις τοπικές κοινωνίες και μπορούν να αλλάξουν οι συσχετισμοί. Ιδιαίτερα για τη Θεσσαλονίκη επισήμανε ότι είναι «χαρακτηριστικό παράδειγμα ακινησίας και συντηρητισμού και πρέπει να υπάρξει μια συστράτευση όλων των προοδευτικών δυνάμεων, ώστε να γιορτάσουμε το 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης, το 2012, με μια άλλη αντίληψη για την πόλη, με ένα άλλο σχέδιο ανάπτυξης».

Ο κ. Καρατζαφέρης δήλωσε: «Είθε η Θεία Φώτιση, εξαιρετικώς και ιδιαιτέρως να φωτίσει τα μυαλά εκείνων οι οποίοι παίρνουν αποφάσεις για την τύχη του έθνους. Τα πράγματα είναι τόσο δύσκολα και είναι σίγουρο ότι πέρα από την όποια προσπάθεια του καθενός θα χρειαστούμε και τη βοήθεια του Θεού».

Σε ερώτηση για το πώς κρίνει την κυβέρνηση, απάντησε: «Με πάρα πολύ δυσκολία και ο πλέον επιεικής θα τους έβαζε προβιβάσιμο βαθμό. Δεν έχουν βρει ακόμα το ρυθμό τους. Συμφωνώ με πάρα πολλούς μέσα στο ΠΑΣΟΚ που λένε ότι η κυβέρνηση πάει ένα βήμα μπρος και δυο βήματα πίσω. Χρειάζεται τόλμη και αποφασιστικότητα την οποία, δυστυχώς, δεν επιδεικνύει σήμερα η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ».

Ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει το άνοιγμα της ψαλίδας του χρόνου για τη μείωση του ελλείμματος, διότι όσο μειώνεται ο χρόνος απομακρύνεται η ανάπτυξη, και πρόσθεσε: «Η Γερμανία μας χρωστάει 10,5 δις. από τον πόλεμο. Να μας τα δώσει, να τα συμψηφίσουμε, αυτομάτως το έλλειμμα πέφτει στο 5%».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο εορτασμός των Θεοφανείων σε όλη την Ελλάδα

Στον Πειραιά βρέθηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και πλήθος πολιτικού κόσμου για την τελετή Αγιασμού των Υδάτων, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, ο οποίος συλλειτούργησε με τον μητροπολίτη Πειραιά Σειραφείμ.

Κατανυκτική ήταν η ατμόσφαιρα και στο Φανάρι, όπου τη Λειτουργία τέλεσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υφυπουργός Παιδείας Γιάννης Πανάρετος.

Ο κ. Βαρθολομαίος πραγματοποίησε την τελετή Αγιασμού στον Κεράτιο Κόλπο, όπου πολλοί βούτηξαν για τον Σταυρό.

Ο κ. Πανάρετος διαβίβασε στον Οικουμενικό Πατριάρχη τους χαιρετισμούς και τις ευχές του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και της κυβέρνησης για το νέο έτος και του μετέφερε την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και την ομογένεια.

Ο Γιώργος Παπανδρέου βρέθηκε στη Μυτιλήνη, συνοδευόμενος από το αδερφό του Νίκο. Έγινε δεκτός από τον Γενικό Γραμματέα Αιγαίου, Δημήτρη Χαλκιώτη, το βουλευτή Λέσβου και υφυπουργό Μεταφορών Νίκο Σηφουνάκη και τον δήμαρχο Μυτιλήνης Νάσο Γιακαλή.

Ο πρωθυπουργός παρακολούθησε τη Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Αθανασίου και την τελετή καθαγιασμού των υδάτων, ενώ λίγο αργότερα είχε μια σύντομη συνάντηση με τοπικούς παράγοντες.

Τέλος, πραγματοποίησε μια σύντομη επίσκεψη στο μουσείο Ελιάς στη Γέρα.

Στην Πύλο της Μεσσηνίας βρέθηκε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς, για πρώτη φορά με την νέα του ιδιότητα.

Επίκεντρο ο Πειραιάς

Στον Πειραιά το «παρών» έδωσαν ο δήμαρχος Παναγιώτης Φασούλας, ο νομάρχης Γιάννης Μίχας, βουλευτές της Α' και Β' περιφέρειας: ο Γιάννης Τραγάκης (ΝΔ), ο Β.Μιχαλολιάκος (ΝΔ) και ο Βαΐτσης Αποστολάτος (ΛΑΟΣ).

Τη Βουλή των Ελλήνων εκπροσώπησε ο αντιπρόεδρος Γρηγόρης Νιώτη, ενώ την κυβέρνηση η υπουργός Οικονομίας Λούκα Κατσέλη.

Για τον Σταυρό βούτηξαν άνδρες του συνδέσμου Ελλήνων Βατραχανθρώπων, στους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χάρισε αναμνηστικά δώρα.

Στη Δεξαμενή της Αθήνας και στο κολυμβητήριο του Εθνικού Γυμναστικού Συλλόγου τελέστηκε ο αγιασμός των υδάτων, παρουσία του υπουργού Πολιτισμού Παύλου Γερουλάνου και του δημάρχου Αθηναίων Νικήτα Κακλαμάνη.

Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκπροσώπησε η βουλευτής Ελίζα Βόζενμπεργκ και το ΛΑΟΣ ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης.

Στον αγιασμό στη Δεξαμενή παραβρέθηκαν επίσης οι βουλευτές Π. Παυλόπουλος και Ευ. Αντώναρος, ενώ στο κολυμβητήριο παραβρέθηκαν και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και η βουλευτής της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη.

Μετά το πέρας της τελετής του αγιασμού στη Δεξαμενή, ο κ. Γερουλάνος ευχήθηκε σε όλους καλή χρονιά, τονίζοντας τη σημασία του εορτασμού των Θεοφανείων. «Φέτος γιορτάζουμε, είπε, σε μια περίοδο βαθιάς κρίσης, όπου οι άνθρωποι υποφέρουν. Η σημερινή γιορτή όμως έχει ένα μήνυμα αισιοδοξίας».

Ο δήμαρχος Αθηναίων είπε ότι το 2010 είναι μια δύσκολη χρονιά για όλον τον κόσμο και χρειάζεται αισιοδοξία.

Η κ. Βόζεμπεργκ είπε ότι ο τόπος ζει σε μια δύσκολη περίοδο, επισημαίνοντας ότι στην πατρίδα μας αξίζει το καλύτερο.

Ο κ. Πλεύρης τέλος ευχήθηκε να φωτίσει, όπως είπε, εκείνους που δίνουν με νόμους δικαίωμα ψήφου στους μετανάστες και μετατρέπουν τους βουλευτές σε πολίτες δεύτερης κατηγορίας και αυλοκόλακες του αρχηγού.

Στη Θεσσαλονίκη η τελετή Αγιασμού των Υδάτων έγινε στην παραλιακή λεωφ. Νίκης, στο ύψος της οδού Αγίας Σοφίας, προεξάρχοντος του μητροπολίτη Άνθιμου.

Παρέστησαν ο υπουργός Άμυνας Ευ. Βενιζέλος, οι υφυπουργοί Υποδομών Γιάννης Μαγκριώτης, Προστασίας του Πολίτη Σπύρος Βούγιας, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, οι βουλευτές Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Γιάννης Ιωαννίδης, Κυριάκος Βελόπουλος, Άγγελος Κολοκοτρώνης, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και ο δήμαρχος Βασίλης Παπαγεωργόπουλος. [ΤΑ ΝΕΑ: Τετάρτη 6 Ιανουαρίου 2010, Web-Only]

Κυριακή 3 Ιανουαρίου 2010

Η Γιορτή για τον ερχομό του 2010 με χιόνι, μπάνια στη θάλασσα και το πρώτο ηλιοβασίλεμα της νέας χρονιάς


























Tης Eλενης Mπιστικα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 03/01/2010

Η αλλαγή του χρόνου γιορτάζεται σ’ όλο τον κόσμο με μια ανεμελιά που έχει τις ρίζες της στα παιδικά χρόνια και που φουντώνει με τις σύντομες διακοπές. Από τα φωτογραφικά πρακτορεία του κόσμου επιλέξαμε έναν αργοπορημένο Αγιο Βασίλη και τη Βασίλισσα του Χιονιού να εκτελούν χρέη τροχονόμου σε κεντρική λεωφόρο του Μινσκ, καλοτυλιγμένοι σε γούνες και σκούφους... Την ίδια ώρα στη Γουακίκι πλαζ της Χονολουλού, ντόπιοι και τουρίστες απολαμβάνουν το μπάνιο και την ηλιοθεραπεία, αφού στόλισαν στην άμμο το Χριστουγεννιάτικο Δέντρο τους... Τέλος, το ηλιοβασίλεμα της πρώτης ημέρας του χρόνου στη λίμνη Chiemsee της νότιας Γερμανίας φώτισε ένα μικρό καράβι «που ήταν αταξίδευτο» κι αυτό, σαν τον χρόνο που αρχίζει...

Σάββατο 2 Ιανουαρίου 2010

Εναλλακτικές βασιλόπιτες με ρύζι, τυριά ή κρέας!


  • Η συνταγή της βασιλόπιτας ποικίλλει, ανάλογα με τον τόπο προέλευσής της. Δεν είναι πάντα γλυκιά
Στην Ήπειρο, η βασιλόπιτα είναι κρεατόπιτα, η οποία εξελίχθηκε χάρη στις παραδόσεις των βοσκών με βλάχικες και σαρακατσάνικες ρίζες, που κάποτε μετακινούνταν από μέρος σε μέρος. Στο Μέτσοβο, για παράδειγμα, είναι μια αρωματική πίτα με κιμά σκεπασμένη και το σύμβολο καλής τύχης είναι κρυμμένο στη ζύμη και όχι στη γέμιση. Στα Ιωάννινα, σύμφωνα με μια παλιά συνταγή, ήταν μια πίτα ανοιχτή, με κρέας από πρόβατο ή κοτόπουλο, μαζί με πολλά αυγά και ψιλοκομμένα ζεματισμένα κρεμμύδια. Σήμερα στην Ήπειρο φτιάχνεται με κοτόπουλο ή αρνί και ρύζι.

Πολύ ενδιαφέρουσες συνταγές είναι αυτές βάσει των οποίων ψήνεται πρώτα το φύλλο και η γέμιση μπαίνει μετά. Οι οικιακοί μάγειρες ζύμωναν και έψηναν περίπου 50 φύλλα κάθε φορά για να τα έχουν έτοιμα, έτσι ώστε να μπορούν να φτιάχνουν πίτα οποιαδήποτε στιγμή, καθώς το ψημένο φύλλο διατηρούταν και για περισσότερο καιρό. Δύο από τις πιο διαδεδομένες γεμίσεις στη Βορειοδυτική Ελλάδα και τη Θεσσαλία ήταν τουλουμοτύρι και γλίνα, και κιμάς με ρύζι ή πλιγούρι.

Υπάρχουν επίσης πολλές συνταγές βασιλόπιτας με γέμιση τυριούδημοφιλείς στο πρωτοχρονιάτικο τραπέζι μέχρι τη δεκαετία του ΄50. Στη Σιάτιστα, για παράδειγμα, η βασιλόπιτα παλαιότερα ήταν αλμυρή πίτα γεμιστή με τυρί και αυγά. Στο Πωγώνι κάποτε τα βασικά συστατικά της ήταν βούτυρο, αυγά, τυρί και πλιγούρι. Πολλές φορές μάλιστα, την έλεγαν κοφτόπιτα.

Και στα νησιά υπάρχουν ποικίλες παραδόσεις. Για παράδειγμα στην Κρήτη έφτιαχναν βασιλόπιτες που μοσχομύριζαν ανθόνερο και στη Ρόδο, παλιότερες εποχές, άνοιγαν με τη ζύμη της βασιλόπιτας ένα χοντρό φύλλο, το έκοβαν σε τετράγωνο σχήμα και «τύπωναν» πάνω έναν δικέφαλο αετό. Μία από τις πιο διάσημες συνταγές βασιλόπιτας με γέμιση τυριού είναι η πικάντικη τυρόπιτα της Αγιάσου στη Λέσβο, μια περιοχή πολύ γνωστή για την παραγωγή τυριού και γαλακτοκομικών .

Στη Νάξο υπήρχαν οι λεγόμενες βασιλοκουλούρες και στη Λευκάδα οι βασιλόπιτες έμοιαζαν με χαλβά.

Οι συνταγές ποικίλλουν από περιοχή σε περιοχή, όπως βέβαια και το γούρι καλής τύχης που μπαίνει στα τοπικά πρωτοχρονιάτικα ψωμιά, τις πίτες και τα κέικ. Σήμερα, το φλουρί- είτε πραγματικό νόμισμα είτε ψεύτικο- είναι αυτό που παίρνουν οι περισσότεροι από εμάς όταν πετύχουν το τυχερό κομμάτι. Αλλά στο παρελθόν, το γούρι μπορεί να ήταν ένα άσπρο κουμπί ή ένα κομμάτι κόκκινη κλωστή, ιδίως αν η οικογένεια ήταν φτωχή. Σε ορισμένες περιοχές έβαζαν βελανίδια και κομμάτια καλαμποκιού, ή ακόμα και μικρά κλαδάκια από κάποια δέντρα.

Ας ελπίσουμε ότι μέχρι το τέλος του 2010 δεν θα χρειαστεί να βάζουμε κι εμείς κουμπιά για φλουριά... Υπάρχουν πολλές θεωρίες για την προέλευση της βασιλόπιτας. Σύμφωνα με τον θρύλο, όλα άρχισαν στην Καισάρεια τον 4ο αι. μ.Χ. όταν Αρχιεπίσκοπος ήταν ο Άγιος Βασίλειος. Η περιοχή πολιορκούνταν και ο Άγιος Βασίλειος ζήτησε από τους οπαδούς του να δώσουν ό,τι μπορούν για την άμυνα. Συγκεντρώθηκε πολύ χρυσάφι, τελικώς όμως οι αντιμαχόμενες πλευρές κατέληξαν σε συμφωνία και ο πόλεμος αποφεύχθηκε. Έπρεπε να βρεθεί όμως τρόπος να επιστραφεί το χρυσάφι στους κατοίκους χωρίς να δημιουργηθούν αναταραχές, οπότε ο Αρχιεπίσκοπος αποφάσισε να το λειώσουν, κομμάτι κομμάτι, και να το βάλουν μέσα σε ψωμιά τα οποία κατόπιν μοιράστηκαν σε όλους. Είχε καταφέρει όχι μόνο να σώσει την πόλη, αλλά και τους κατοίκους από τον αλληλοσπαραγμό. Προς τιμήν του Αγίου Βασιλείου συνεχίστηκε η παράδοση του εθίμου της βασιλόπιτας κάθε χρόνο.

Στο παρελθόν, το γούρι μπορεί να ήταν ένα άσπρο κουμπί ή ένα κομμάτι κόκκινη κλωστή, ιδίως αν η οικογένεια ήταν φτωχή

Βασιλόπιτα Αγιάσου

Για 12-15 μερίδες

Για το φύλλο


●2 1/2 φλιτζ. νερό
●2 κ.σ. μαραθόσπορους

●8-10 φλιτζ. αλεύρι για όλες της
χρήσεις
●2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ

●1/2 κ.γ. αλάτι

●1 κ.σ. ζάχαρη
●2/3 φλιτζ. ελαιόλαδο
●1 1/2 φλιτζ. ανάλατο βούτυρο

Για τη γέμιση

●3 φλιτζ. τριμμένη μυζήθρα
●1 φλιτζ. τριμμένο κεφαλοτύρι
●1/2 κ.γ. τριμμένο φρέσκο τζίντζερ
●1/2 κ.γ. γαρίφαλο σε σκόνη

●1/2 κ.γ. κανέλα σε σκόνη

●1/2 κ.γ. φρεσκοτριμμένο
μοσχοκάρυδο
●1/2 κ.γ. μπαχάρι σε σκόνη

●1 κέρμα, τυλιγμένο σε
αλουμινόχαρτο

Για το γαρνίρισμα


●1 αυγό, ελαφρά χτυπημένο
●1 φλιτζ. σουσάμι

1. Βράζουμε τους μαραθόσπορους στο νερό για 5 λεπτά και τους αφήνουμε να μουλιάσουν για άλλα 5 λεπτά. Σουρώνουμε το νερό τους σε ένα μπολ.

2. Βάζουμε 8 φλιτζάνια αλεύρι σε μια λεκάνη και κάνουμε λακκούβα στο κέντρο. Ανακατεύουμε το μπέικιν, το αλάτι και τη ζάχαρη με το νερό στο μπολ και τα ρίχνουμε στη λακκούβα. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε το υγρό με το αλεύρι για να γίνει μια μάζα. Ζυμώνουμε, προσθέτοντας αλεύρι μέχρι να γίνει μαλακιά ζύμη. Την αφήνουμε σκεπασμένη για μία ώρα.

3. Ανακατεύουμε τα τυριά και τα μπαχαρικά για τη γέμιση.

4. Κόβουμε δύο κομμάτια ζύμης, 15 εκ. το καθένα. Μοιράζουμε την υπόλοιπη ζύμη σε δώδεκα ίσα μέρη. Βουτυρώνουμε ένα στρογγυλό ταψί 38 εκ. και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 C. Ανοίγουμε το πρώτο από τα δύο μεγαλύτερα κομμάτια ζύμης σε κύκλο με διάμετρο 55-60 εκ. και το βάζουμε στο βουτυρωμένο ταψί έτσι ώστε να κρέμεται στις άκρες. Αλείφουμε με το λειωμένο βούτυρο και σκορπάμε σε όλη την επιφάνεια 1/3 φλιτζ. γέμιση. Ανοίγουμε καθένα από τα δώδεκα μικρότερα κομμάτια ζύμης σε κύκλους τόσο μεγάλους ώστε να χωράνε μέσα στο ταψί. Στρώνουμε τα φύλλα ένα ένα αλείφοντάς τα με βούτυρο και σκορπώντας από 1/3 φλιτζ. γέμιση. Η τελευταία στρώση είναι φύλλο. Βάζουμε το κέρμα ενδιάμεσα.

5. Γυρίζουμε προς τα μέσα το φύλλο που περισσεύει. Ανοίγουμε το δεύτερη από τα δύο μεγαλύτερα κομμάτια ζύμης σε κύκλο με διάμετρο 32-35 εκ. Βάζουμε προσεκτικά αυτό το φύλλο πάνω στο τελευταίο στρωμένο φύλλο και το πιέζουμε προς το χείλος του ταψιού, ώστε το κομμάτι φύλλου που προεξέχει να στέκεται όρθιο στα τοιχώματα του ταψιού. Αλείφουμε την επιφάνεια με αυγό και πασπαλίζουμε με σουσάμι.

6. Ψήνουμε αργά, επί μιάμιση ή δύο ώρες. Αφήνουμε να κρυώσει και την σερβίρουμε.


Βασιλόπιτα-κρεατόπιτα Ηπείρου

Για 8-10 μερίδες (πίτα 35-38 εκ.)

●1 κιλό αρνίσιο κρέας από τη σπάλα, με τα κόκαλα
●5 μεγάλα κρεμμύδια

●Αλάτι

●1 πακέτο έτοιμο χωριάτικο φύλλο

●3/4 φλιτζ. ανάλατο βούτυρο, λειωμένο

●6 αυγά, χτυπημένα ελαφρά


1. Τοποθετούμε το κρέας και τα κρεμμύδια σε μια μεγάλη κατσαρόλα και τα σκεπάζουμε με αρκετό νερό. Αφήνουμε να πάρουν μια βράση, αλατίζουμε και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σιγοβράζουμε το κρέας για 2 ώρες, αφαιρώντας τον αφρό από την επιφάνεια, μέχρι το κρέας να μαλακώσει τόσο που να ξεκολλάει από το κόκαλο. Αφαιρούμε το κρέας με μια τρυπητή κουτάλα και το αφήνουμε στην άκρη. Σουρώνουμε τον ζωμό και τον κρατάμε χωριστά, το ίδιο και τα κρεμμύδια. Περνάμε τα κρεμμύδια από το μπλέντερ και τα πολτοποιούμε. Κόβουμε το κρέας σε μικρά κομμάτια, αφού αφαιρέσουμε το κόκαλο.

2. Λαδώνουμε ένα μεγάλο στρογγυλό ταψί και στρώνουμε τα φύλλα, αλείφοντας κάθε στρώση με λίγο λειωμένο βούτυρο και αφήνοντας λίγο φύλλο γύρω από το ταψί. Τοποθετούμε το κρέας πάνω στα στρωμένα φύλλα και το περιχύνουμε με όσο λειωμένο βούτυρο έχει μείνει. Μαζεύουμε το φύλλο που εξέχει από το ταψί στρίβοντάς το, για να σχηματίσουμε το στεφάνι στην εσωτερική περίμετρο της πίτας.

3. Αναμειγνύουμε τα κρεμμύδια με 1 φλιτζάνι από τον ζωμό του κρέατος που είχαμε φυλάξει και το ανακατεύουμε με τα χτυπημένα αυγά. Αλατίζουμε. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο αρνί και βάζουμε την πίτα στον φούρνο. Την ψήνουμε περίπου 50 λεπτά. Σερβίρεται σε θερμοκρασία δωματίου.

Η προέλευση και ο... τυχερός

Για τα περισσότερα συμβολικά εδέσματα ανατρέχουμε στην αρχαιότητα. Έτσι, την προέλευση της βασιλόπιτας θα μπορούσαμε να την ανιχνεύσουμε στα Σατουρνάλια, τις ρωμαϊκές γιορτές της Γης και της καρποφορίας προς τιμήν του Κρόνου και της Δήμητρας (17-25 Δεκεμβρίου), περίοδος κατά την οποία ανταλλάσσονταν δώρα μαζί με φρούτα που είχαν μέσα νομίσματα, ως σύμβολο καλής τύχης και ευημερίας. Αργότερα είναι πιθανόν να αντικαταστάθηκαν τα φρούτα από ψωμιά και κέικ, αλλά ο συμβολισμός παρέμενε ο ίδιος: αυτός που έβρισκε το νόμισμα ήταν ο τυχερός «βασιλιάς» της γιορτής.

Και στην αρχαία Ελλάδα όμως θα μπορούσαμε να ανιχνεύσουμε το έθιμο της βασιλόπιτας, καθώς μετά τη συγκομιδή γινόταν ο Εορτασμός του Ψωμιού, προς τιμήν της θεάς Δήμητρας.

Να σημειωθεί ότι το έτος γράφεται κάθε φορά πάνω στη βασιλόπιτα, είτε είναι κέικ είτε αλμυρή- κρεατόπιτα ή τυρόπιτα.
  • Tης Νταϊάνας Κόχυλα, ΤΑ ΝΕΑ: Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2009

Παρασκευή 1 Ιανουαρίου 2010

Πρωτοχρονιά, η γιορτή της λήθης και της προσμονής

Λίγο προτού μπει το 2010, εκατοντάδες Αμερικανοί συγκεντρώθηκαν στην Τάιμς Σκουέρ της Νέας Υόρκης για να καταστρέψουν τελετουργικά –με τη βοήθεια ενός καταστροφέα εγγράφων– τις μνήμες της χρονιάς που φεύγει. Αλλος έφερε από το σπίτι του ταμπλόιντ με την αποκαθήλωση του αθλητή Τάιγκερ Γουντς, άλλος το κατασχετήριο για το σπίτι του, άλλος το χαρτί του διαζυγίου του. Ερωτικά γράμματα, φωτογραφίες που αφηγούνται επώδυνες ιστορίες, εφημερίδες με δυσάρεστα γεγονότα αλέστηκαν από το χρόνο και έγιναν κομφετί, εξισώνοντας την Πρωτοχρονιά με τη λήθη, το 2010 με την αρχή μιας νέας δεκαετίας.

Σε όλες οι ανασκοπήσεις του 2009 κυριαρχούν λιμοί, πνιγμοί και καταποντισμοί, αεροπορικά δυστυχήματα και θάνατοι σπουδαίων προσωπικοτήτων. Ο τραγουδιστής Μάικλ Τζάκσον, ο γερουσιαστής Τεντ Κένεντι, ο ανθρωπολόγος Κλοντ Λεβί Στρος, οι ηθοποιοί Φάρα Φόσετ και Μπρίτανι Μέρφι, αλλά και ο ζωγράφος Γιάννης Μόραλης, ο εκδότης Χρήστος Λαμπράκης, η ηθοποιός Αλέκα Παΐζη, η συγγραφέας Ελλη Παππά, ο πολιτικός Μιχάλης Παπαγιαννάκης ήταν μερικές από τις πιο οδυνηρές απώλειες στο εξωτερικό και στα καθ’ ημάς αντίστοιχα. Η οικονομική κρίση, η νέα γρίπη, το ναυάγιο της συνόδου της Κοπεγχάγης για τις κλιματικές αλλαγές, οι αποτυχημένες τρομοκρατικές επιθέσεις στη διάρκεια αεροπορικών υπερατλαντικών πτήσεων ήταν ορισμένες μόνο από τις ειδήσεις που μας καθήλωσαν μπροστά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, επέτειναν τα άγχη μας, έβγαλαν στην επιφάνεια τις φοβίες μας.

Τα εγχώρια ΜΜΕ

Οι Ελληνες έχουν έναν λόγο παραπάνω να προσδοκούν την ολοκλήρωση της προηγούμενης δεκαετίας. Η ύφεση, τα φορομπηχτικά μέτρα, η ευρωπαϊκή εποπτεία είναι τα θέματα με τα οποία καταπιάνονταν μονότονα τα εγχώρια ΜΜΕ τους τελευταίους μήνες. Το πιθανότερο είναι πως μέσα στο 2010 θα έχουμε πάρει όλοι πτυχίο οικονομικών σπουδών με τόση πλύση εγκεφάλου, και θα παίζουμε στα δάχτυλα αινιγματικές μέχρι πρότινος έννοιες, όπως spreads, οίκοι αξιολόγησης και «πράσινα τέλη».

Μια δεύτερη ανάγνωση της χρονιάς που πέρασε, όμως, αποδεικνύει ότι υπήρξαν πολλές φωτεινές και αισιόδοξες στιγμές τους τελευταίους 12 μήνες. Το 2009 συνέβησαν ορισμένα από τα πλέον απρόβλεπτα και ελπιδοφόρα γεγονότα. Η προσγείωση αεροσκάφους στον ποταμό Χάτσον της Νέας Υόρκης χωρίς να υπάρξουν θύματα, η ανακάλυψη νερού στη Σελήνη, η επέκταση της έρευνας στον τομέα των βλαστοκυττάρων. Το 2009 ήταν η χρονιά των ψηφιακών επαναστάσεων, της κινητοποίησης των Ιρανών νέων μέσω twitter και facebook, της κυκλοφορίας του Kindle, του ηλεκτρονικού βιβλίου· ήταν η χρονιά της επικοινωνίας μέσα σε μια δεκαετία μοναξιάς. Η ορκωμοσία του Μπάρακ Ομπάμα στην προεδρία των ΗΠΑ έβγαλε τη μοναδική (;) υπερδύναμη από τη διεθνή απομόνωση και σκόρπισε ελπίδα σε ολόκληρο τον πλανήτη. Το κλείσιμο της διαβόητης φυλακής Γκουαντάναμο, η επικείμενη απόσυρση από το Αφγανιστάν, η προσέγγιση με τη Ρωσία είναι μερικές μόνον από τις εξαγγελίες Ομπάμα που σημάδεψαν την απομάκρυνσή του από τον προκάτοχό του, Τζορτζ Μπους. Η Ευρώπη βγήκε ενισχυμένη από το 2009 μετά την επικύρωση της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης από τα κράτη–μέλη και την εκλογή νέου προέδρου της, έστω και αν αυτός είναι άχρωμος, άοσμος και αδυνατεί να σταματήσει την κυκλοφορία στο Πεκίνο... Στην Ελλάδα, η εκλογή νέας κυβέρνησης τον Οκτώβριο προκάλεσε διάχυτη ευφορία στη χώρα και για αρκετές εβδομάδες η κοινή γνώμη έπλεε σε πελάγη ευτυχίας για τα νέα πρόσωπα και νέα ήθη, συμβολικά και ουσιαστικά, που έφερε μαζί του το νέο υπουργικό σχήμα. Η κρίση εμφανίζει σημάδια υποχώρησης στις ανεπτυγμένες οικονομίες και σταδιακά το αισιόδοξο τσουνάμι αναμένεται να συμπαρασύρει και τους πιο αδύναμους κρίκους, της Ελλάδας συμπεριλαμβανομένης. Ποιος ξέρει; Του χρόνου τέτοια εποχή ίσως να αποχαιρετούμε το 2010 με νοσταλγία...

  • Της Ξενιας Kουναλακη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 01/01/2010

Διεθνείς εορτασμοί Πρωτοχρονιάς


Χιλιάδες πυροτεχνήματα και λαμπερές τελετές για το 2010 σε όλον τον κόσμο.

ΗΠΑ

Εκατοντάδες χιλιάδες κάτοικοι της Νέας Υόρκης αψήφισαν τις πολικές θερμοκρασίες της Παραμονής του Νέου Έτους και το χιονόνερο και περίμεναν υπομονετικά να δουν την παραδοσιακή κάθοδο της κρυστάλλινης σφαίρας που ανήγγειλε την ανατολή του 2010 στην πλατεία Τάιμς Σκουέαρ.

Χιλιάδες αστυνομικοί και ένοπλοι στρατιώτες είχαν αναπτυχθεί στην αμερικανική μεγαλούπολη για να εγγυηθούν την ασφάλεια μέσα και γύρω από την διάσημη πλατεία. Από χθες είχαν στηθεί οδοφράγματα για να διακοπεί η κυκλοφορία στην πλατεία, απ' όπου ο κόσμος περιμένει να δει να κατεβαίνει από το Κτήριο Νο 1 της Τάιμς Σκουέαρ, 60 δευτερόλεπτα πριν τα μεσάνυκτα, η κρυστάλλινη σφαίρα.

Τα μέτρα ασφαλείας ήσαν αυστηρά: εκτός από τις δυνάμεις στην Τάιμς Σκουέαρ οπλίτες είχαν αναπτυχθεί και στο δίκτυο του υπογείου σιδηροδρόμου, ενώ άλλοι βρίσκονταν στα δύο κύρια αεροδρόμια της πόλης Λα Γκουάρντια και JFK.

Μετά την πρόσφατη, αποτραπείσα, τρομοκρατική ενέργεια σε αμερικανικό αεροσκάφος την ημέρα των Χριστουγέννων, τα νεύρα και η προσοχή των αρχών ήταν τεταμένα και ελικόπτερα περιπολούσαν διαρκώς πάνω από τον εναέριο χώρος στο Μανχάταν.

Λόγω των μέτρων ασφαλείας, όσοι ήθελαν να παρακολουθήσουν το θέαμα στην Τάιμς Σκουέαρ δεν επιτρεπόταν να μεταφέρουν σακίδια, ενώ απαγορευόταν να εγκαταλείψουν την πλατεία πριν κατέβει η σφαίρα. Επίσης, απαγορευόταν και η κατανάλωση αλκοολούχων ποτών.

Οι αρχές της πόλης, με επικεφαλής τον δήμαρχο Μάικλ Μπλούμπεργκ -ο οποίος χθες ορκίσθηκε για Τρίτη τετραετή θητεία- πλαισιώθηκαν στην εκδήλωση από επίλεκτους μαθητές 12 δημοσίων σχολείων που περιλαμβάνονται στα 100 καλύτερα στη χώρα.

Τα σκουπίδια που θα άφηνε πίσω του ο κόσμος στην Τάιμς Σκουέαρ -που περιλαμβάνουν καπέλα, κομφετί και σφυρίχτρες- υπολογίζονται σε 40 τόνους. Για τον λόγο αυτό η Πόλη είχε προβλέψει να στείλει 150 καθαριστές μετά τα μεσάνυκτα, εξοπλισμένους με ειδικό τεχνικό εξοπλισμό για να παραδώσει την πλατεία καθαρή στους παραθεριστές που θα την επισκεφθούν σήμερα, Παρασκευή, το πρωί.

Πολωνία

Περίπου 90.000 άνθρωποι, σύμφωνα με την αστυνομία, υποδέχθηκαν το Νέο Έτος στο κέντρο της Βαρσοβίας, παρακολουθώντας συναυλία αφιερωμένη στη μνήμη του Μάικλ Τζάσκον και η οποία αναμεταδόθηκε απ' ευθείας από τον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Polsat.

Στη συναυλία συμμετείχαν κατά κύριο λόγο η αδελφή του αποθανόντος διάσημου τραγουδιστή και ένας από τους πλέον ονομαστούς μίμους του βασιλιά της ποπ, ο Έρνεστ Βαλεντίνο, πλαισιωμένοι από πολλούς Πολωνούς αστέρες της ποπ μουσικής.

Δεκάδες χιλιάδες άλλοι κάτοικοι συμμετείχαν σε ανοικτές γιορτές στην Κρακοβία, το Βρόκλαβ, το Λοτζ και το Γκντάνσκ.

Στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του, ο πρόεδρος της χώρας Λεχ Καζίνσκι συνεχάρη τους συμπατριώτες τους για τη συνεισφορά τους στην αποφυγή εντός του 2009 της ύφεσης, από την οποία δοκιμάσθηκαν οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Σημειώνεται πως η Πολωνία υπήρξε η μόνη χώρα στην Ε,Ε η οποία διατήρησε την ανάπτυξή της τον περασμένο χρόνο.


Χονγκ Κονγκ

Πάνω από 500.000 άνθρωποι βρέθηκαν στους δρόμους του Χονγκ Κονγκ για να γιορτάσουν την αυγή του 2010, με πυροτεχνήματα να φωτίζουν τον ουρανό πάνω από τη μεγαλούπολη των 7 εκατ. κατοίκων, τόνισε σήμερα, Παρασκευή, η αστυνομία.

Περίπου 400.000 άνθρωποι συνωστίσθηκαν στις προκυμαίες του Λιμένος Βικτόρια για να παρακολουθήσουν το τετράλεπτο θέαμα με τα βεγγαλικά, το σύνθημα του οποίου έδωσε ο διοικητής του Χονγκ Κονγκ Ντόναλντ Τσανγκ.

Άλλοι 100.000 άνθρωποι υποδέχθηκαν τη νέα χρονιά στην Τάιμς Σκουέαρ στο Κόσγουεϊ Μπέι, το μεγαλύτερο εμπορικό προάστιο της πόλης, τόνισε η αστυνομία, ενώ άλλες 20.000 γιόρτασαν τον ερχομό του 2010 στο προάστιο Λαν Κουάι Φονγκ με τα πολυάριθμα μπαρ και εστιατόρια.

Βραζιλία

Δύο εκατ. άνθρωποι, καριόκας και παραθεριστές, γιόρτασαν τον ερχομό του 2010 στην παραλία της Κοπακαμπάνα στο Ρίο ντε Ζανέιρο, στην πλειονότητά τους ντυμένοι στα λευκά, όπως επιτάσσει η παράδοση.

Οι καταρρακτώδεις βροχοπτώσεις, που από την Τετάρτη μαστίγωναν την πόλη, προκαλώντας 19 θανάτους από εδαφικές εγκατακρημνίσεις, ως εκ θαύματος σταμάστησαν χθες το απόγευμα-αντίθετα προς όλες τις μετεωρολογικές προβλέψεις-προς μεγάλη χαρά του κόσμου, που μπόρεσε χωρίς προβλήματα να παρακολουθήσει τη γιορτή με τα πυροτεχνήματα.

Δεκαέξι τόνοι πυροτεχνήματα πυροδοτήθηκαν τα μεσάνυκτα (04.00 ώρα Ελλάδος) από 15 μαούνες στα ανοικτά της παραλίας, θέαμα που είχε διάρκεια 15' και φέτος επιμελήθηκε μία ομάδα Γάλλων πυροτεχνουργών.

Σύμφωνα με την τοπική παράδοση, η ομάδα F επιφορτίσθηκε να πετάξει στον ουρανό της Κοπακαμπάνα άνθη και τις ευχές προς τη θάλασσα για ειρήνη, ευημερία, ευτυχία, αγάπη. Παραδοσιακά, οι Βραζιλιάνοι, ντυμένοι στα λευκά, κάνουν προσφορές στα τέλη του έτους στην Γεμανζά, την θεότητα της θάλασσας του Καντονμπλέ, μία αφρο-βραζιλιανή τελετουργία, κατά την οποία αφήνουν στη θάλασσα ρόδα, ή πολύχρωμες γλαδιόλες, προκειμένου να εισακούσει και πραγματώσει τις ευχές της η θεά.

Το κοινό ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα των αρχών να προσέλθει στους εορτασμούς με ένα κερί, ή αναπτήρα. Στόχος ήταν «να φωτισθεί η παραλία και να δοθεί μία λαμπερή εικόνα σε όλον τον κόσμο», καθώς η πόλη πλέον μπορεί να επαίρεται για την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016.

Κατόπιν τη σκυτάλη έλαβαν πολλοί γνωστοί καλλιτέχνες της πλούσιας μουσικής παράδοσης της Βραζιλίας, οι οποίοι ερμήνευσαν τραγούδια σε τέσσερις σκηνές, που στήθηκαν σε διάφορα σημεία στην μήκους 4,5 χλμ παραλία.

Όπως και κάθε χρόνο, τα μέτρα ασφαλείας ήταν αυξημένα στην περιοχή, με 2.000 αστυνομικούς να περιπολούν άγρυπνα στη διάρκεια αυτής της γιορτής, η οποία εκτιμάται ότι κόστισε 10 εκατ. δολάρια.

Ο δήμαρχος της πόλης Εντουάρντου Πάες δεν παρέστη στις εορταστικές εκδηλώσεις σε ένδειξη «αλληλεγγύης» στα θύματα της θεομηνίας.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ- ΜΠΕ