Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Ανάσταση με... μοντέρνες μαγειρίτσες

ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΔΕΙΠΝΟ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ
Μανιτάρια, κοτόπουλο, αγκινάρες, σπανάκι ακόμα και θαλασσινά έρχονται να αντικαταστήσουν τα εντόσθια και το μαρούλι. Γευστικά η διαφορά δεν είναι μεγάλη, αλλά το τεστ των διαιτολόγων κρύβει εκπλήξεις
Ανάσταση με... μοντέρνες μαγειρίτσες
Για την ομαλή μετάβαση από τη νηστεία της Σαρακοστής στο διατροφικό σοκ του Πάσχα, με τα σουβλιστά αρνιά, τα κοκορέτσια, τα κουλούρια και όλα τα νόστιμα και λιπαρά του εορταστικού τραπεζιού, φροντίζει η μαγειρίτσα. Ενα καθόλου τυχαίο φαγητό, αλλά, αντίθετα, όπως υποστηρίζουν οι διαιτολόγοι, μία επιτυχημένη «επινόηση» των παλιών για να μη μας πέσει «βαρύ» το πασχαλινό τραπέζι μετά το λιτοδίαιτο μενού της Μεγάλης Εβδομάδας. Οι παραλλαγές της μαγειρίτσας είναι πολλές από περιοχή σε περιοχή, κατά βάση όμως τα κύρια υλικά της είναι τα εντόσθια (κατσικίσια ή αρνίσια) και το μαρούλι.
Τα τελευταία χρόνια, όμως, έχουν κάνει την εμφάνισή τους συνταγές για «εναλλακτικές» μαγειρίτσες, με... εκτός πασχαλινού κλίματος υλικά, όπως μανιτάρια, κοτόπουλο, αγκινάρες, σπανάκι, αντίδια, σπαράγγια, ακόμη και... θαλασσινά.
Σε γενικές γραμμές, η βασική συνταγή παραμένει η ίδια, απλώς αντικαθίστανται η συκωταριά και τα εντεράκια με πιο λάιτ συστατικά. Αισθητικά ακόμη και γευστικά η απόκλιση ανάμεσα στην παραδοσιακή και τις πιο «μοντέρνες» μαγειρίτσες δεν είναι μεγάλη.
Επιλογή
Ανάσταση με... μοντέρνες μαγειρίτσες
Στις περισσότερες «εναλλακτικές» συνταγές το μανιτάρι είναι αυτό που αναλαμβάνει να «διασκεδάσει» τις εντυπώσεις. Η μαγειρίτσα με μανιτάρια κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος στις γευστικές προτιμήσεις και όχι μόνο. Σύμφωνα με την κ. Γεωργία Καπώλη, διαιτολόγο - διατροφολόγο και επιστημονική διευθύντρια ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ ? ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΉΣ στη Νεμέα, στο ερώτημα «Τι μαγειρίτσα να τρώω» νικητής αναδεικνύεται η μαγειρίτσα με μανιτάρια σε βάρος της μαγειρίτσας με συκώτι, εφόσον διατηρεί όλα τα θρεπτικά συστατικά της παραδοσιακής μαγειρίτσας, με λιγότερα λιπαρά και θερμίδες, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη γαστρεντερική λειτουργία και αποτελεί ιδανική επιλογή για άτομα με υψηλή αρτηριακή πίεση, δυσλιπιδαιμίες και ιστορικό καρδιαγγειακών παθήσεων.
Νηστίσιμη μαγειρίτσα με αγκινάρες και μανιτάρια 
(Πηγή: www.babycooking.gr)
Υλικά:
  • 3-4 αγκινάρες
  • 200 γρ. μανιτάρια
  • 2 ξερά κρεμμύδια
  • 1 ματσάκι άνηθο
  • 1,5 λίτρο ζωμό λαχανικών
  • Ελαιόλαδο
  • 2 κουταλιές της σούπας κορν φλάουρ
  • Χυμό από 1 λεμόνι
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση:
Ψιλοκόβουμε τα ξερά κρεμμύδια και τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε σε λίγο ελαιόλαδο. Αφού καθαρίσουμε τις αγκινάρες, τις τρίβουμε με λεμόνι και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Στη συνέχεια τις ρίχνουμε στην κατσαρόλα μαζί με τον ζωμό λαχανικών, αλατοπιπερώνουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για μισή ώρα περίπου.
Ανακατεύουμε σε 1/4 του φλιτζανιού νερό το κορν φλάουρ, τον χυμό λεμονιού, τον άνηθο ψιλοκομμένο και τα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα. Ρίχνουμε το μείγμα στη σούπα αφού έχουν βράσει τα λαχανικά, ανακατεύουμε και αφήνουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά ακόμη.
Μαγειρίτσα με μανιτάρια, ντομάτα και μάραθο
(Πηγή: Cook Book)
Υλικά:
  • 500 γρ. μανιτάρια λευκά
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 4-5 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα
  • 3 κουτ. σούπας ρύζι Καρολίνα
  • 1/4 ματσάκι μάραθο φρέσκο
  • 4 πομοντόρια από κονσέρβα ψιλοκομμένα
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • 2 λίτρα ζωμό λαχανικών σπιτικό (ή από βιολογικούς κύβους)
  • 1 1/2 κουτ. γλυκού αλάτι
  • λίγα φυλλαράκια δυόσμου φρέσκου ψιλοκομμένα
  • λίγο πιπέρι μαύρο
Για το αβγολέμονο
  • 1 αβγό, 2 λεμόνια
Εκτέλεση
Ψιλοκόβουμε τα μανιτάρια και τα βάζουμε σε μια μεγάλη κατσαρόλα μαζί με το ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τα φρέσκα κρεμμυδάκια να αχνιστούν σε δυνατή φωτιά.
Προσθέτουμε τα πομοντόρια, τον μάραθο και τον ζωμό λαχανικών. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τη σούπα να βράσει για 15 περίπου λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι, το αλάτι, το πιπέρι και τον δυόσμο και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 20 λεπτά ακόμη. Βγάζουμε τη μαγειρίτσα από τη φωτιά και την αβγοκόβουμε, όπως κάνουμε και στην κλασική συνταγή της.
Μαγειρίτσα με φιλέτο κοτόπουλου 
(Πηγή: www.sintagespareas.gr)
Υλικά:
  • 1 κιλό φιλέτο κοτόπουλου
  • 2 μεγάλα μαρούλια
  • 2 ματσάκια άνηθο
  • 2 ματσάκια φρέσκο κρεμμυδάκι
  • 1 φύλλο δάφνη
  • 1 ποτηράκι του κρασιού κονιάκ
  • 1 αβγό και 1 ασπράδι
  • 1 λεμόνι
  • Λίγο λάδι
  • Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Κόβουμε τα φιλέτα κοτόπουλου σε δύο κομμάτια. Τα βάζουμε σε αλατισμένο νερό μαζί με το φύλλο δάφνης να βράσουν για 15 λεπτά.
Κόβουμε τα μαρούλια σε μικρά κομμάτια, το κρεμμυδάκι σε ροδέλες και τον άνηθο. Βγάζουμε το κοτόπουλο από το νερό και το κόβουμε μικρά κυβάκια.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο λάδι, σοτάρουμε το κρεμμυδάκι και το κοτόπουλο για λίγο και σβήνουμε με το κονιάκ.
Προσθέτουμε τα μαρούλια και τον άνηθο, βάζοντας σιγά σιγά και λίγο νερό μέχρι να μαλακώσουν. Ανακατεύουμε και ρίχνουμε λίγο ακόμα νερό. Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και βράζουμε για 20 λεπτά.
Κάνουμε το αβγολέμονο και το ρίχνουμε στην κατσαρόλα. Η μαγειρίτσα είναι έτοιμη.
Ρούλα Γιακοπούλου, ΕΘΝΟΣ, 12/4/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου