Παρασκευή 13 Απριλίου 2012

Με κατάνυξη η Αποκαθήλωση και η περιφορά του Επιταφίου

ΤΟ Μ. ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΙΣ 18.30 ΤΟ ΑΓΙΟ ΦΩΣ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Μέσα σε κλίμα κατάνυξης, οι πιστοί ανά την Ελλάδα, παρακολούθησαν την τελετή της Αποκαθήλωσης και αργότερα το βράδυ, την περιφορά του Επιταφίου. Το απόγευμα του Μ. Σαββάτου αναμένεται στην Αθήνα, το Άγιο Φως από τα Ιεροσόλυμα.
Μητροπολιτικός ναός Αγίου Γεωργίου
Μητροπολιτικός ναός Αγίου Γεωργίου
Στην Αθήνα και στη Μονή Πεντέλης, η τελετή της Αποκαθήλωσης έγινε σ΄ένα λοφίσκο μέσα στον προαύλιο χώρο της Μονής. Εκεί βρίσκεται ο Σταυρός του Μαρτυρίου. Δεκάδες πιστοί από νωρίς το πρωί στήθηκαν υπομονετικά στην ουρά για να προσκυνήσουν.

Λίγο μετά τη 1.00 το μεσημέρι ο ηγούμενος της Μονής, μητροπολίτης Θερμοπυλών Ιωάννης, επικεφαλής πομπής έφυγε από το ναό και αναπαριστώντας την πορεία προς το Γολγοθά ανέβηκε το λόφο όπου βρίσκεται ο Σταυρός με τον Εσταυρωμένο Ιησού. Μαζί του ιερείς και μοναχοί, ενώ η φιλαρμονική απέδιδε πένθιμους ύμνους.
Ο ηγούμενος κατέβασε το Σώμα του Ιησού από το Σταυρό και βοηθούμενος από τους μοναχούς το τύλιξε σε λευκό σεντόνι. Λίγο αργότερα το τοποθέτησε στον τάφο που βρίσκεται στον περίβολο της Μονής και το σφράγισε με λίθο, αναπαριστώντας τα όσα έγιναν στα Ιεροσόλυμα πριν από 2000 χρόνια.
Μητροπολιτικός ναός Αγίου Γεωργίου
Μητροπολιτικός ναός Αγίου Γεωργίου
Το βράδυ ακολούθησε η περιφορά του Επιταφίου.
Αύριο το απόγευμα το Άγιο Φως στην Αθήνα
Στις 6.30 το απόγευμα του Μ. Σαββάτου αναμένεται να φθάσει στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος το κυβερνητικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει το Αγιο Φως από τον Ιερό Ναό της Αναστάσεως στα Ιεροσόλυμα. Εκπρόσωποι Εκκλησιών θα βρίσκονται στο αεροδρόμιο για να παραλάβουν το φως και να το μεταφέρουν σε όλη την Ελλάδα.
Στην τελετή Αφής στον Πανάγιο Τάφο θα παραστεί ο υφ. Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης. Νωρίτερα ο κ. Δόλλης θα συναντηθεί με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων κ. Θεόφιλο Γ'. Εκ μέρους της Ν.Δ. στην τελετή Αφής θα παραστεί ο βουλευτής κ. Θ. Μπούρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου