Πέμπτη 24 Δεκεμβρίου 2009

Σιωπηλά Χριστούγεννα στο Ιράκ

Σε χαμηλούς τόνους θα πραγματοποιηθεί φέτος ο εορτασμός των Χριστουγέννων από τα 1,25 εκατομμύρια χριστιανών στο Ιράκ. Αιτία του σιωπηλού εορτασμού της γέννησης του Θεανθρώπου αποτελεί ο φόβος για την αμείωτη βία που μαστίζει τη χώρα.


Εξάλλου, ο φετινός εορτασμός συμπίπτει με την Ασούρα, την ημέρα μνήμης, για τους σιίτες μουσουλμάνους, του θανάτου του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.

Η συνήθης μεταμεσονύχτια λειτουργία των Χριστουγέννων αυτή τη φορά θα γίνει νωρίς το πρωί. Από την πλευρά τους, οι ιρακινές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αυξήσει τις δυνάμεις ασφαλείας έξω από τις χριστιανικές εκκλησίες και γειτονιές.

Στο Ιράκ, το 80% των χριστιανών είναι καθολικοί.

Νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα μια εκκλησία 1.200 χρόνων παλιά έγινε στόχος βομβιστικής επίθεσης και δύο περαστικοί έχασαν τη ζωή τους.

"Κάθε χρόνο συνηθίζαμε να στολίζουμε το χριστουγεννιάτικο δέντρο δίπλα στο παράθυρο" δήλωσε στο Associated Press ο 51χρονος ιρακινός και χειρουργός στο επάγγελμα Σάαντ Ματί, ωστόσο όπως είπε φέτος ο στολισμός του σπιτιού του θα είναι ιδιαίτερα διακριτικός, από σεβασμό στην γιορτή των σιιτών, την Ασούρα.

Η Ασούρα φέτος γιορτάζεται στις 27 Δεκεμβρίου, ενώ επί δέκα ημέρες οι σιίτες μουσουλμάνοι νηστεύουν και θρηνούν το θάνατο του εγγονού του προφήτη Μωάμεθ.

Σύμφωνα με την παράδοση, ο εγγονός του Μωάμεθ, Ιμάμ Χουσείν, σκοτώθηκε το 680 μ.χ κατά τη διάρκεια μιας μάχης που όρισε και τις σημερινές σχέσεις μεταξύ σιιτών και σουνιτών μουσουλμάνων.

Δεδομένου ότι τα 29 εκατομμύρια σιίτες αποτελούν την πλειοψηφία του ιρακινού πληθυσμού και ελέγχουν το πολιτικό σκηνικό της χώρας, είναι δεδομένο ότι όλες οι υπόλοιπες θρησκείες στο Ιράκ, πρέπει να συμβαδίζουν με το γενικότερο θρησκευτικό αίσθημα που κυριαρχεί στην περιοχή, επισημαίνουν αναλυτές.

Ο αρχιεπίσκοπος της Βασόρας, Ιμάμ αλ Μπάντα κάλεσε τους χριστιανούς να συμμετέχουν στις θρησκευτικές εκδηλώσεις των Χριστουγέννων, ωστόσο διευκρίνισε ότι δεν θα πρέπει να δείχνουν χαρούμενοι, όπως επίσης τους συμβούλεψε να μη δέχονται καλεσμένους κατά την περίοδο της Ασούρα.

Όμως υπάρχουν και οι σιίτες εκείνοι που θεωρούν ότι η γιορτή των Χριστουγέννων δεν θα έπρεπε να ενοχλεί τους ομόθρησκούς τους.

"Εμείς οι σιίτες σεβόμαστε τη γιορτή των Χριστουγέννων και μοιραζόμαστε τη χαρά που νιώθουν οι συμπολίτες μας", δήλωσε ο Αντνάν αλ Σουδάνι, σιίτης κληρικός στη πόλη Σαντρ Σίτι στη Βαγδάτη.

Όμως ο φόβος δεν αφήνει για περιθώρια για εκδήλωση χαρμόσυνων συναισθημάτων.

"Τίποτα δεν κινείται΄στους δρόμους, κανείς δεν μπαίνει στο μαγαζί μου", δηλώνει στο Αssociated Press, ο Αλί Γκουασίμ, ο σιίτης ιδιοκτήτης καταστήματος στην μικτή με χριστιανούς και μουσουλμάνους γειτονιά Καράντα.

Στο μαγαζί του έχουν ξεμείνει οι Μπαμπά Νοέλ, οι πλαστικοί αγιοβασίληδες, όπως αποκαλούνται στα αραβικά και πολλά ψεύτικα χριστουγεννιάτικα δέντρα.

"Μου έλειψαν τα Χριστούγεννα" εκμυστηρεύεται ο ίδιος και δικαιολογεί το κλίμα που επικρατεί στο σεβασμό που δείχνουν οι χριστιανοί στην Ασούρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου