Τρίτη 22 Δεκεμβρίου 2009

Εκτακτο δρομολόγιο τρένου για τις «Φωτιές»

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Τρένα για τη «μεγάλη φυγή» των Χριστουγέννων αναχωρούν καθημερινά τούτες τις μέρες, αλλά το «Τρένο της μεγάλης φωτιάς» εκτελεί ένα και μοναδικό δρομολόγιο. Ξεκινάει αύριο στις 5.15 από τη Θεσσαλονίκη για την ακριτική Φλώρινα με συγκεκριμένο προορισμό τις «Χριστουγεννιάτικες Φωτιές» - το πιο θεαματικό έθιμο της βόρειας Ελλάδας που αναβιώνει κάθε χρόνο στις 23 Δεκεμβρίου.

Η αμαξοστοιχία «Το τρένο της Φωτιάς», όπως ονομάστηκε, δρομολογήθηκε εκτάκτως από τον ΟΣΕ ο οποίος ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Δήμου Φλώρινας να διευκολύνει όσους επισκέπτες δεν κατάφεραν να εξασφαλίσουν κατάλυμα για την πιο δημοφιλή χριστουγεννιάτικη εκδήλωση.

Η απαρχή του εθίμου χάνεται στα βάθη των αιώνων. Σήμερα, ωστόσο, οι ολονύχτιες πύρινες εκδηλώσεις αποτελούν τη μεγαλύτερη τουριστική ατραξιόν της πόλης και συγκεντρώνουν χιλιάδες επισκέπτες που επιλέγουν τη χιονισμένη ακριτική Φλώρινα για να ζήσουν το χριστουγενιάτικο παραμύθι. Εβδομήντα πέντε φωτιές ανάβουν σε κάθε γειτονιά της πόλης και γύρω από αυτές στήνεται ένα ολονύχτιο γλέντι.

Η προετοιμασία του λαϊκού χριστουγεννιάτικου δρώμενου, όπως διευκρινίζει ο δήμαρχος κ. Στέφανος Παπαναστασίου, κρατάει μήνες. «Το έθιμο μπορεί να έχει τις ρίζες του σε εκδηλώσεις λατρείας του ήλιου αλλά σήμερα είναι συνυφασμένο με τα Χριστούγεννα και υπηρετείται με θρησκευτική ευλάβεια. Η φωτιά ανάβει για να ζεσταθεί ο νεογέννητος Ιησούς…»

Ημέρες πριν, οι γειτονιές της πόλης βρίσκονται στο πόδι. Ομάδες παιδιών αφού επιλέξουν ένα ασφαλές μέρος φύλαξης αποθηκεύουν τόνους ξύλα. Το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου είναι όλα έτοιμα. Το σύνθημα δίνει το άναμμα της μεγάλης φωτιάς στην πλατεία των Ηρώων και η πόλη «παραδίδεται στις φλόγες» ύψους μέχρι και 15 μέτρων. Κρασί, τοπικά εδέσματα, ντόπια μουσικά σχήματα, αλλά και δρώμενα πυροδοτούν το γλέντι που κρατάει μέχρι πρωίας ή τουλάχιστον έως τις 6.30, την ώρα που το «τρένο της φωτιάς» θα αναχωρήσει και πάλι για τη Θεσσαλονίκη.

  • Της Γιωτας Mυρτσιωτη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 22/12/2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου