Τετάρτη 22 Δεκεμβρίου 2010

Φθηνότερο το τραπέζι των Χριστουγέννων

Κατά 7,1% φτηνότερο θα είναι φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με τις τιμοληψίες του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Συγκεκριμένα, βάσει των υπολογισμών του υπουργείου, το χριστουγεννιάτικο τραπέζι για 6 άτομα θα κοστίζει φέτος 137,76 ευρώ έναντι 148,29 ευρώ που στοίχιζε πέρυσι για τα ίδια ακριβώς προϊόντα, με βάση τιμοληψίες που έγιναν τόσο πέρυσι όσο και φέτος την ίδια ημερομηνία, τη 16η Δεκεμβρίου.

Θα πρέπει, πάντως, να σημειωθεί ότι το υπουργείο έχει συμπεριλάβει φθηνά κατά κύριο λόγο προϊόντα και όχι προϊόντα των οποίων οι τιμές βρίσκονται μεταξύ των φθηνότερων και των ακριβότερων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η τιμή του κρασιού, που το υπουργείο την έχει υπολογίσει σε 3,32 ευρώ/λίτρο. Η τιμή της γαλοπούλας εμφανίζει πτώση σε σχέση με πέρυσι έως και 14,75%, η τιμή του χοιρινού είναι μειωμένη έως και 4,15%, του αρνιού έως και 6,75% ενώ στα ίδια περίπου επίπεδα κινούνται και οι τιμές των υπόλοιπων κρεάτων.

Μειωμένες σε σχέση με τα περσινά Χριστούγεννα εμφανίζονται και οι τιμές σε αρκετά οπωροκηπευτικά, όπως στις ντομάτες (κατά 24,79%) και στο λάχανο (κατά 11,67%). Πτώση κατά 16,53% σημειώνει η τιμή των κουραμπιέδων και κατά 7,69% η τιμή των μελομακάρονων. Ερευνα για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού πραγματοποίησε –όπως κάθε χρόνο– και το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών (ΚΕΠΚΑ). Σύμφωνα με την καταναλωτική οργάνωση, το κόστος του τραπεζιού φέτος για 8 άτομα –ανάλογα με το αν κάποιος θα επιλέξει πολύ φθηνά ή πολύ ακριβά προϊόντα– κυμαίνεται από 54,35 έως 127,05 ευρώ. Το 2009 με βάση τις τιμοληψίες στα ίδια καταστήματα το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού κυμαινόταν από 52,51 έως 134,22 ευρώ. Με άλλα λόγια, παρατηρείται μια υποχώρηση κυρίως ως προς τις μέγιστες τιμές των προϊόντων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου