Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά...

Με την ευχή το 2011 να είναι το έτος «λύτρωσης» από τα προβλήματα της παγκόσμιας κρίσης, δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο υποδέχονται το νέο χρόνο. Δείτε φωτογραφίες από την υποδοχή σε όλο τον κόσμο


Το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής αποχαιρετά το χρόνο διοργανώνοντας Καρναβάλι, από όπου και η φωτογραφία.
Το Γιοχάνεσμπουργκ της Νοτίου Αφρικής αποχαιρετά το χρόνο διοργανώνοντας Καρναβάλι, από όπου και η φωτογραφία.

Αρχιμηνιά και αρχιχρονιά κι αρχή, καλός μας χρόνος... Με μεγαλοπρέπεια, λαμπρότητα και με την την ευχή το 2011 να είναι το έτος «λύτρωσης» από τα οικονομικά προβλήματα δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά την υφήλιο υποδέχονται το νέο χρόνο. Δείτε φωτογραφίες από την υποδοχή σε όλο τον κόσμο, κάνοντας κλικ εδώ.
Οι πρώτοι που άφησαν ήδη το 2010 είναι οι κάτοικοι του Κιριμπάτι, ενός μικρού νησιού του Ειρηνικού που γύρισε τη σελίδα του 2010 στις 12.00 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας). Τα πολύ θρησκευόμενα 6.000 μέλη αυτής της νησιωτικής κοινότητας συγκεντρώθηκαν στις εκκλησίες.

Μαθητές στέλνουν την ευχή τους στο νέο έτος με τον δικό τους τρόπο, στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας.

Μαθητές στέλνουν την ευχή τους στο νέο έτος με τον δικό τους τρόπο, στο Αχμενταμπάντ της Ινδίας.
Ο νέος χρόνος όπως είθισται λόγω της διάταξης των ζωνών ώρας πάνω στον πλανήτη, κάνει ποδαρικό αρχίζοντας από τον κεντρικό Ειρηνικό, όπου βρίσκονται τα Φιτζι, το Νησί των Χριστουγέννων και άλλα, το μεσημέρι της Παρασκευής. Στη συνέχεια θα περάσει από όλα τα νησιά της Ωκεανίας, την νησιωτική και ηπειρωτική Ασία, την Ευρώπη και την Αφρική, για να ολοκληρώσει την άφιξή του με την αμερικανική ηπειρο, όταν στην Ελλάδα θα έχει αρχίσει ήδη να ξημερώνει η πρώτη ημέρα του 2011.

Εορταστική ατμόσφαιρα σε ολόκληρο τον κόσμο

Σε κάθε γωνιά του κόσμου, οι άνθρωποι στις μεγάλες πόλεις και πρωτεύουσες υποδέχονται το νέο έτος με πυροτεχνήματα, μουσική και διάφορες εκδηλώσεις.
  • Αυστραλία: Αψηφούν τις πλημμύρες και τον καύσωνα
Στο Σίδνεϊ, ήδη από το μεσημέρι, χιλιάδες άνθρωποι άρχισαν να κατευθύνονται προς το λιμάνι επιδιώκοντας να καταλάβουν τις καλύτερες θέσεις για να παρακολουθήσουν το θέαμα των πυροτεχνημάτων που θα εκτοξευθούν από τη Harbour Bridge, τη Γέφυρα του Λιμανιού. Γεμάτη από κόσμο είναι και η παραλία Μποντάι. Αν και η βορειοανατολική Αυστραλία βρίσκεται κάτω από τα νερά των πλημμυρών, η περιοχή της Αδελαΐδας πλήττεται από ένα κύμα καύσωνα και οι υψηλές θερμοκρασίες, που έφτασαν τους 43 βαθμούς Κελσίου, δημιουργούν φόβους για εκδήλωση δασικών πυρκαγιών.
  • Ασία: Υποδέχονται «εξαγνισμένοι» το 2011
Στην Ασία, το θέαμα των πυροτεχνημάτων στον κόλπο του Χονγκ Κόνγκ αναμένεται ότι θα παρακολουθήσουν 400.000 άνθρωποι, ενώ εκατομμύρια Ιάπωνες θα μεταβούν στους σιντοϊστικούς ναούς για να "εξαγνιστούν". Μολονότι η κινεζική Πρωτοχρονιά, στις αρχές Φεβρουαρίου, δίνει την ευκαιρία για πολύ μεγαλύτερους εορτασμούς σε όλη την Ασία, πολλοί Κινέζοι, Ινδοί και Βιετναμέζοι δεν θα παραλείψουν να γιορτάσουν και σήμερα την έλευση του 2011.
  • Ευρώπη: Αναμένοντας το νέο έτος
Στην Ευρώπη, μετά το κύμα ψύχους που προκάλεσε χάος, περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι αναμένονται να συγκεντρωθούν στις όχθες του Τάμεση στο Λονδίνο για να ακούσουν το Μπιγκ Μπεν να χτυπάει τα τελευταία δευτερόλεπτα του χρόνου. Εκατομμύρια άνθρωποι θα συγκεντρωθούν εξάλλου μπροστά στο Κολοσσαίο στη Ρώμη, την Πύλη του Βραδεμβούργου στο Βερολίνο ή τη λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων στο Παρίσι. Στη Γερμανία, ένας γιγάντιος χιονοπόλεμος στον οποίο επρόκειτο να συμμετάσχουν 8.000 "μαχητές", την 1η Ιανουαρίου στο Βερολίνο, απαγορεύθηκε εξαιτίας φόβων για παρεκτροπές. Η μικρή Εσθονία, στη Βαλτική, θα μπει στο 2011 περνώντας στο ευρώ, απαρνούμενη την κορώνα για να γίνει η 17η χώρα που θα υιοθετήσει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.
  • ΗΠΑ: Μετρούν με χιονοθύελλες τα τελευταία λεπτά του χρόνου
Στη Νέα Υόρκη, μετά το πέρασμα μιας σφοδρής χιονοθύελλας από τις βορειοανατολικές ΗΠΑ, χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται στην Τάιμς Σκουέαρ για να μετρήσουν εκεί τα τελευταία λεπτά του χρόνου. Το κέντρο των ΗΠΑ, από το Νέο Μεξικό (νοτιοδυτικά) ως τη Μινεσότα (βόρεια), εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το χιόνι και να πλήττεται από χιονοθύελλες.
  • Ινδία: Πράσινο φως για ολονύκτιο εορτασμό
Στη Βομβάη, την οικονομική πρωτεύουσα της Ινδίας, οι αρχές έδωσαν το πράσινο φως στον κόσμο για να γιορτάσει όλη τη νύκτα, παρά τις προειδοποιήσεις των υπηρεσιών πληροφοριών ότι υπάρχει κίνδυνος να πραγματοποιηθούν επιθέσεις. Η Βομβάη υπήρξε το Νοέμβριο του 2008 θέατρο αιματηρών ισλαμιστικών επιθέσεων που είχαν στόχο μεταξύ άλλων ένα τουριστικό εστιατόριο και ένα ξενοδοχείο πολυτελείας. Συνολικά 166 άνθρωποι βρήκαν το θάνατο. 

Η τοπική κυβέρνηση παρέτεινε το ωράριο λειτουργίας των μπαρ, των ξενοδοχείων και των εστιατορίων από τις 01.30 στις 05.00. Οι γιορτές πάνω σε πλοία στον κόλπο της Βομβάης απαγορεύτηκαν πάντως για τρίτη διαδοχική χρονιά λόγω των αυξημένων απειλών κατά της ασφάλειας.

Πρωτοχρονιά, μία από τις αρχαιότερες γιορτές κόσμου

«Γέρε χρόνε φύγε τώρα...»
Καλή Χρονιά !
Καλή Χρονιά !   
Η Πρωτοχρονιά αντιπροσωπεύει το ξεκίνημα του νέου έτους και μαζί μ' αυτό την αρχή για μία νέα ζωή. Οι άνθρωποι πιστεύουν ότι φεύγοντας ο παλιός χρόνος παίρνει μαζί του κι ό,τι κακό είχε και περιμένουν να έρθει ο νέος με τα δώρα του. «Γέρε χρόνε φύγε τώρα, πάει η δική σου η σειρά, ήρθε ο νέος με τα δώρα, με τραγούδια, με χαρά»...

Ο καινούργιος χρόνος φορτωμένος με όνειρα, ελπίδες και υποσχέσεις για τη ζωή, κάνει την εμφάνισή του χαμογελαστός, χαρούμενος γεμάτος αισιοδοξία και οι άνθρωποι τον υποδέχονται με πυροτεχνήματα, γιορτάζοντας και ελπίζοντας σε κάποια αλλαγή, σε μία καλύτερη και πιο ευτυχισμένη ζωή.

Ο εορτασμός του νέου έτους είναι μία από τις αρχαιότερες γιορτές. Πολλοί πιστεύουν ότι ξεκίνησε στην αρχαία Βαβυλώνα περίπου 4.000 χρόνια πριν, την Άνοιξη, κατά το πρώτο νέο φεγγάρι μετά την εαρινή ισημερία.

Για πολλά χρόνια, οι Ρωμαίοι γιόρταζαν ως Πρωτοχρονιά, την πρώτη Μαρτίου. Το 46 π.Χ., όμως, ο Ιούλιος Καίσαρας εφάρμοσε ένα νέο ημερολόγιο, αυτό που ισχύει και σήμερα, με αποτέλεσμα να μετρά ως πρώτη του χρόνου, η πρώτη Ιανουαρίου. Ο μήνας αυτός έχει πάρει το όνομά του από τον Θεό των Ρωμαίων Ιανό, o οποίος πάντα απεικονίζεται με δύο πρόσωπα, με το ένα να κοιτάζει πίσω στον παλιό χρόνο και το άλλο, μπροστά, στο νέο έτος.

Οι γιορτές των Ρωμαίων ονομάζονταν Calends (calendar=καλεντάρι=ημερολόγιο) και οι άνθρωποι στόλιζαν τα σπίτια τους και αντάλλασσαν δώρα.

Η ορθόδοξη εκκλησία της εποχής κυρίως του Μεγάλου Κωνσταντίνου, επειδή ήθελε να χωρίσει τους χριστιανούς από τους ειδωλολάτρες, απαγόρευε στους πρώτους να γιορτάζουν την Πρωτοχρονιά, όπως οι δεύτεροι. Τα αποτελέσματα της απαγόρευσης αυτής ήταν πολύ μικρά. Απαλείφθηκαν μόνο τα στοιχεία εκείνα που έρχονταν σε ευθεία αντίθεση προς τη χριστιανική ηθική.
  • Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς
Η Πρωτοχρονιά, όπως αυτή διαμορφώθηκε κάτω από την επίδραση της εκκλησίας και τη σύνδεσή της με τη γιορτή του Αγίου Βασιλείου, διαιωνίστηκε έως σήμερα ως λαϊκή γιορτή με έθιμα στις περιοχές όλης της Ελλάδας. Έθιμα, όμως, της Πρωτοχρονιάς υπάρχουν και στον υπόλοιπο κόσμο. Πολλά δε από αυτά έχουν καθιερωθεί και στη χώρα μας.

Τα έθιμα της Πρωτοχρονιάς σχετίζονται κυρίως με το καλότυχο της χρονιάς που έρχεται. Όπως για παράδειγμα, το σπάσιμο του ροδιού, που λόγω των πολλών σπόρων του παραπέμπει στην ευχή για πολλαπλασιασμό των αγαθών ή το κρέμασμα της αγριοκρεμμύδας, φυτό μεγάλης αντοχής.

Από φόβο για τα μελλούμενα γίνεται και το ποδαρικό, η υποδοχή του πρώτου προσώπου που θα μπει στο σπίτι μας όταν αλλάξει ο χρόνος. Μικρά παιδιά και γενικά καλορίζικοι άνθρωποι προσκαλούνταν να κάνουν ποδαρικό, ώστε η οικογένεια να απαλλαχτεί από οτιδήποτε κακό.

Την καλοτυχία τη χρονιά που έρχεται επιδιώκουν και όσοι παίζουν χαρτιά ή τυχερά παιχνίδια, έθιμο που σχετίζεται με την ανάγκη της πρόγνωσης του μέλλοντος, όπως και άλλες, λιγότερο γνωστές, συνήθειες.

Όπως για παράδειγμα η τοποθέτηση φύλλων ελιάς στο τζάκι ή κόκκων σιταριού στη στάχτη. Το κάψιμό τους έδινε στοιχεία μαντέματος για την κατάσταση της υγείας των παρευρισκομένων κατά τη διάρκεια του νέου έτους κλπ.

Η γαλοπούλα, ως βασικό φαγητό την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, ήρθε στην Ελλάδα από τη Βόρεια Ευρώπη. Οι κάτοικοι εκεί αρχικά μαγείρευαν μεγάλα πουλιά για το γιορτινό γεύμα. Προτιμούσαν τους φασιανούς, τις χήνες και τα παγόνια. Όταν όμως δοκίμασαν τη γαλοπούλα, την καθιέρωσαν ως το κατεξοχήν πρωτοχρονιάτικο γεύμα. Το έθιμο της γαλοπούλας έφτασε στην Ευρώπη από το Μεξικό το 1824 μ.Χ. Στην Ελλάδα παραδοσιακό φαγητό για την Πρωτοχρονιά ήταν το χοιρινό κρέας, όπως και για τα Χριστούγεννα.
  • Ο Αη-Βασίλης
Ανήμερα την Πρωτοχρονιά οι ορθόδοξοι χριστιανοί γιορτάζουν τη μνήμη του Αγίου Βασιλείου από την Καισάρεια. Βεβαίως, στις βιτρίνες των καταστημάτων επικρατεί ένας άλλος Άγιος, ο οποίος έρχεται από την παγωμένη Λαπωνία, γνωστός ως Santa Claus. Ο άγιος αυτός δεν έχει καμιά σχέση με τον δικό μας. Πρόκειται για τον Άγιο Νικόλαο.

Ο δικός μας Άγιος Βασίλειος έρχεται την ημέρα της Πρωτοχρονιάς από την Καισάρεια και είναι ο φιλάνθρωπος επίσκοπος, ένας από τους Τρεις Ιεράρχες, ενώ ο Santa Claus ήρθε από την Αμερική και ο σκοπός της ύπαρξής του ήταν να διαφημίσει γνωστό αναψυκτικό. Δημιουργός του, δε, υπήρξε ο Αμερικανός σκιτσογράφος Τόμας Ναστ, το 1862.
  • Η βασιλόπιτα
Η πίτα, που φτιάχνουμε την παραμονή της Πρωτοχρονιάς και κόβεται παρουσία όλων των μελών της οικογένειας, ή και άλλων συγγενών και φίλων, έχει τις ρίζες της στα αρχαία ελληνορωμαϊκά έθιμα. Στα Κρόνια (εορτή του θεού Κ(Χ)ρόνου, που λατρευόταν στην Ελλάδα) και στα Σατουρνάλια (saturnalia) της Ρώμης έφτιαχναν γλυκά και πίτες, μέσα στα οποία έβαζαν νομίσματα και σε όποιον τύχαινε το κομμάτι ήταν ο τυχερός της παρέας.

Η ορθόδοξη παράδοση συνέδεσε το έθιμο με τη βασιλόπιτα και την ιστορία του Άγιου Βασιλείου, ο οποίος για να προστατεύσει την περιφέρειά του, την Καισάρεια της Καππαδοκίας, από επιδρομή αλλοφύλων, έκανε έρανο και μάζεψε χρυσά νομίσματα και άλλα τιμαλφή για να τα δώσει στους εχθρούς, ώστε να τους δελεάσει και να μη λεηλατήσουν την περιοχή του. Ο εχθρός, όμως, τελικά δεν κατόρθωσε να εισβάλει στην Καισάρεια και τα τιμαλφή έμειναν. Τότε, ο Μέγας Βασίλειος είπε να φτιάξουν μικρές πίτες - ψωμάκια, μέσα στις οποίες έβαζαν και ένα χρυσό νόμισμα, ή κάτι άλλο από όλα τα πολύτιμα πράγματα, που είχαν συγκεντρωθεί. Οι πίτες αυτές μοιράστηκαν σε όλους και ο καθένας κρατούσε ό,τι του τύχαινε.

Το έθιμο της βασιλόπιτας είναι πανελλαδικό και η καταγωγή της έχει ρίζες στην αρχαιότητα. Εορταστικούς άρτους για καλοτυχία παρασκευάζονταν κατά τη διάρκεια αρχαίων γιορτών. Επίσης, είναι γνωστές οι εξευμενιστικές προσφορές προς τους νεκρούς και τα πνεύματα.

Βασιλόπιτα παρασκευαζόταν σε όλη τη χώρα, με παραλλαγές. Στη Θεσσαλία, για παράδειγμα, έφτιαχναν πίτα με φύλλα. Μέσα έβαζαν λίγο κλήμα, τριφύλλι, καλαμπόκι, φασόλι, άχυρο.

«Κάθε κομμάτι είχε και από κάτι και αυτό που τύχαινε στον καθένα σήμαινε ότι θα έπρεπε να τον απασχολήσει ως καλλιέργεια το επόμενο έτος ή απλά ότι θα πήγαινε καλά η συγκεκριμένη σοδειά τη χρονιά αυτή» σημειώνει ο κ. Ευάγγελος Καραμανές, ερευνητής του Κέντρου Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, και συνεχίζει:

«Στη Μικρά Ασία, όπου το πλαίσιο ήταν πιο αστικό, συνηθιζόταν το γλύκισμα ή το γλυκό ψωμί ζυμωμένο με διάφορα ζυμαρικά. Στη Μακεδονία και τη Θεσσαλία, όπου ο πληθυσμός ήταν πιο αγροτικός, έφτιαχναν τυρόπιτα ή κρεατόπιτα. Η πίτα ήταν το πιο συνηθισμένο φαγητό για τους ανθρώπους της περιοχής. Απλώς, στις γιορτές ήταν πιο πλούσιο γιατί έβαζαν μέσα κρέας κότας».

Με το κόψιμο της πίτας το μεσημέρι της Πρωτοχρονιάς, συνήθως από τον μεγαλύτερο της οικογένειας, η παράδοση της βασιλόπιτας ολοκληρωνόταν. Σήμερα συνεχίζει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του πολιτισμού μας, ενώ η τελετή κοπή της μπορεί να συνεχιστεί καθ' όλη τη διάρκεια των πρώτων μηνών του χρόνου από σωματεία, ιδρύματα και οργανισμούς.
Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

Ο αφοδεύων χωρικός

  • Εάν εκεί που παρατηρείτε την φάτνη στη Βαρκελώνη εντοπίσετε, κρυμμένη ανάμεσα στον Ιησού, τη Μαρία και τον Ιωσήφ, την φιγούρα ενός χωρικού ο οποίος έχει κατεβάσει το παντελόνι του κάνει την ανάγκη του, μην παραξενευτείτε. Πρόκειται για καταλανικό έθιμο.

Όσοι βρεθείτε τα Χριστούγεννα σε πόλεις της Καταλονίας (στην Βαρκελώνη, στην Ταραγόνα κ.α.), εάν εκεί που χαζεύετε την αναπαράσταση της Θείας Γέννησης εντοπίσετε, προς μεγάλη σας έκπληξη, κρυμμένη ανάμεσα στον Ιησού, τη Μαρία, τον Ιωσήφ και τους μάγους με τα δώρα, την φιγούρα ενός χωρικού ο οποίος έχει κατεβάσει το παντελόνι του κάνει την ανάγκη του, μην παραξενευτείτε. 

Ο αφοδεύων χωρικός

Πρόκειται για τον επονομαζόμενο «Caganer», τον αφοδεύοντα χωρικό, μια παραδοσιακή μορφή των εορτών, απολύτως συνυφασμένη, ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα, με τα Χριστούγεννα στην Καταλονία καθώς και σε περιοχές της Ιταλίας, της Γαλλίας και της Πορτογαλίας.

Ο αφοδεύων χωρικός

Αγαπητός στα παιδιά και αποδεκτός από την Καθολική Εκκλησία, ο «Caganer» λέγεται, σύμφωνα με την πιο διαδεδομένη εξήγηση, πως συμβολίζει την γονιμότητα της γης (άλλωστε, κάνοντας την ανάγκη του, την εμπλουτίζει με λίπασμα), την ελπίδα και την ευημερία. Μάλιστα, στον εν λόγω χωρικό δεν διστάζουν να δίνουν συχνά τα χαρακτηριστικά γνωστών προσωπικοτήτων της ιστορίας ή της λογοτεχνίας, παράδοση από την οποία δεν ξέφυγε ούτε ο δημοφιλής Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα.
ΣΚΑΦ.[ΕΘΝΟΣ, 24/12/2010]

Τα «χριστουγεννιάτικα» πάρτι του Χίτλερ

Τα «χριστουγεννιάτικα» πάρτι του Χίτλερ

  • Ναζιστικά σύμβολα, αρχαίες γραφές και νορβηγικές θεότητες διακοσμούσαν τα χριστουγεννιάτικα πάρτι του Χίτλερ, σπάνιες φωτογραφίες από τα οποία είδαν το φως της δημοσιότητας. 
Σπάνιες φωτογραφίες ενός χριστουγεννιάτικου πάρτι του Xίτλερ είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας. Οι φωτογραφίες εικονίζουν τον Χίτλερ με τους στρατηγούς του σε ένα πάρτι προς τιμήν υποψήφιων αξιωματικών των SS, το οποίο δόθηκε στο Μόναχο στις 18 Δεκεμβρίου του 1942.

Τα πάρτι των ναζιστών κάθε άλλο παρά παραδοσιακά ήταν. Ο Χίτλερ πίστευε ότι η θρησκεία δεν είχε καμία θέση στην κοσμοθεωρία της ναζιστικής Γερμανίας και έτσι αντικατέστησε τη μορφή του Αγίου Νικολάου με τον Οντιν τον κορυφαίο θεό της αρχαίας νορβηγικής λατρείας, ενώ προέτρεπε τους Γερμανούς να εορτάζουν την περιόδο όχι τόσο ως χριστουγεννιάτικη αλλά κυρίως ως ανάπαυλα προς τιμήν του χειμερινού ηλιοστασίου.
 
Τα «χριστουγεννιάτικα» πάρτι του Χίτλερ

Οι κορυφές των δέντρων, που δεν διακρίνονται στις φωτογραφίες, ήταν διακοσμημένες με σβάστικες παρά με... αγγελούδια, ενώ πολλές από τις μπάλες έφεραν πάνω τους σύμβολα της ρουνικής (της γραφής αρχαίων βορειοευρωπαίκών φύλων) και «σιδερένιους» στραυρούς.
Οι φωτογραφίες τραβήχθηκαν από τον Ούγκο Γιάγκερ, έναν από τους προσωπικούς φωτογράφους του αρχιφασίστα ηγέτη.
Ο Γιάγκερ έθαψε τις φωτογραφίες στα περίχωρα του Μονάχου προς το τέλος του πολέμου φοβούμενος ότι εάν ο ίδιος έπεφτε στα χέρια των Συμμάχων θα έχανε και τα ντοκουμέντα του.
Αργότερα αποκάλυψε το μυστικό του στο περιοδικό Life, το οποίο τις δημοσίευσε την περασμένη εβδομάδα.
Το 1944 - 45, πάντως, οι ναζί προσπάθησαν να «επανεφεύρουν» το νόημα των Χριστουγέννων, τούτη τη φορά ως ημέρα μνημόνευσης των νεκρών ιδίως δε των στρατιωτών τους που την περίοδο εκείνη και καθώς ο ο πόλεμος όδευε προς το τέλος του είχαν ξεπεράσει τους 4 εκατομμύρια άνδρες.

Γιγάντια Χριστουγεννιάτικα Σοκολατόδεντρα

Γιγάντια Χριστουγεννιάτικα Σοκολατόδεντρα
Οπλισμένοι με μαγειρικά σκεύη, εργαλεία ζαχαροπλαστικής και χιλιάδες κιλά σοκολάτας, δύο Γάλλοι σεφ μάχονται για το ποιος θα «χτίσει» το υψηλότερο χριστουγεννιάτικο σοκολατόδεντρο στον κόσμο. Προ ημερών, ο Παριζιάνος σεφ Πάτρικ Ρότζερ έκανε στην γαλλική πρωτεύουσα τα αποκαλυπτήρια ενός χριστουγεννιάτικου δέντρου, ύψους σχεδόν δέκα μέτρων και βάρους τεσσάρων τόνων, φτιαγμένου εξ’ ολοκλήρου από μαύρη σοκολάτα. 


Χαρακτηριζόμενο και «θαύμα της σοκολατομηχανικής», το εν λόγω έλατο, μόνο τα υλικά του οποίου κόστισαν πάνω από 45.000 δολ., πρόκειται να δημοπρατηθεί κομμάτι-κομμάτι για φιλανθρωπικούς σκοπούς.Στο άκουσμα της είδησης, ένας άλλος Γάλλος, ο 54χρονος σεφ Αλέν Ρομπί, κάτοχος του ρεκόρ Guinness για τη δημιουργία του υψηλότερου γλυπτού από σοκολάτα στον κόσμο (ο λόγος για τρεις ουρανοξύστες και ένα έλατο ύψους 6,6 και 6,7 μέτρων αντιστοιχα), αντέδρασε υποστηρίζοντας πως είναι έτοιμος, ανά πάσα στιγμή, να ξεπεράσει τον Ρότζερ, φτιάχνοντας ένα σοκολατόδεντρο ύψους 12 μέτρων.
ΣΚΑΦ.[ΕΘΝΟΣ, 27/12/2010]

Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Απαγόρευση της χριστουγεννιάτικης λειτουργίας στα Κατεχόμενα


Το τουρκικό κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε σε ιερείς να λειτουργήσουν στην Καρπασία.

Προκλητική ενέργεια των τουρκικών δυνάμεων κατοχής κατάγγειλε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος, δηλώνοντας ότι το κατοχικό καθεστώς απαγόρευσε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων για τους Ελληνοκύπριους εγκλωβισμένους στα χωριά Γιαλούσα και Ριζοκάρπασο στην κατεχόμενη Καρπασία.

Στη Γιαλούσα το κατοχικό καθεστώς ειδοποίησε από χθες ότι δεν θα επιτρέψει τη Θεία Λειτουργία, ενώ σήμερα στο Ριζοκάρπασο διέταξαν τον ιερέα να διακόψει την ακολουθία του Όρθρου και να μην προχωρήσει στην τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Το κατοχικό καθεστώς πρόβαλε τον ισχυρισμό ότι δεν είχε εξασφαλιστεί άδεια.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος απέρριψε τον ισχυρισμό και δήλωσε ότι η άδεια είχε ζητηθεί από τις αρχές Δεκεμβρίου. Τόνισε ότι η πράξη θα καταγγελθεί στα Ηνωμένα Έθνη, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στον Πάπα Βενέδικτο, στο Παγκόσμιο Συμβούλιο Εκκλησιών και σε όλα τα διεθνή βήματα, όπου έχει πρόσβαση η Εκκλησία της Κύπρου.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος κάλεσε τον Κυπριακό Ελληνισμό σε εγρήγορση, σημειώνοντας ότι «είναι η πρώτη φορά από την τουρκική εισβολή, που οι Τούρκοι παρεμποδίζουν τον ιερέα του Ριζοκαρπάσου να τελέσει Θεία Λειτουργία».

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Εορτασμός των Χριστουγέννων στον Καναδά μέσα σε κατάλευκο τοπίο

Υπό λαμπρό ήλιο και με χαμηλή θερμοκρασία (-7C) γιορτάζεται σήμερα απ΄άκρη σ΄άκρη στον Καναδά η μέρα των Χριστουγέννων μέσα σε κατάλευκο τοπίο, που παραπέμπει στα Λευκά Χριστούγεννα του Κάρολου Ντίκενς. Τα χιονοδρομικά κέντρα ασφυκτιούν από τους σκιέρ, που ανεβοκατεβαίνουν τις πλαγιές με απίστευτη ζωντάνια μέσα στις πολύχρωμες στολές τους.

Στο μεταξύ, με λαμπρότητα γιορτάσθηκε, όπως κάθε χρόνο, η κορυφαία στιγμή της Χριστιανοσύνης, από την Ομογένεια του Καναδά. Σε ορισμένες εκκλησίες του Μόντρεαλ και του Τορόντο τελέσθηκε νυχτερινή Χριστουγεννιάτικη λειτουργία. Σε άλλες πάλι ενορίες, η Χριστουγεννιάτικη λειτουργία έγινε ανήμερα της Γέννησης.

Ο Μητροπολίτης Καναδά Σωτήριος στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, το οποίο επικεντρώνεται στη Γέννηση του Θεανθρώπου ως αρχή αναγέννησης του ανθρώπινου γένους, αναφέρει: «Σκέψου τον εαυτό σου. Γνώρισε τον εαυτό σου. Και γνώρισε τον Σωτήρα Χριστό. Κοίτα στη γη και δες ότι αργά ή γρήγορα έρχεται η μαυρίλα του θανάτου. Κοίταξε τον Χριστό και ιδές ότι «ρήματα ζωής έχει». Αυτός είναι «η Αλήθεια και η Οδός και η Ζωή». Γεννήθηκε για σένα και για όλο τον κόσμο. Μπορεί και θέλει να σε σώσει. Να σου χαρίσει την αιωνιότητα. Την αιώνια ευτυχία. Να σε κάμει να ζεις και μετά θάνατον».

Το μεσημέρι οι Έλληνες ομογενείς, έστρωσαν το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι, άλλοι με γουρουνόπουλο κι άλλοι με γαλοπούλα. Πάντως, οι ελληνικοί φούρνοι στο Πάρκ Εξτένσιον δεν προλάβαιναν να ψήνουν πατροπαράδοτα χριστόψωμα, κουραμπιέδες και μελομακάρονα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχει αύξηση της κίνησης στα ελληνικά ζαχαροπλαστεία τα τελευταία χρόνια από τους Έλληνες της δεύτερης και τρίτης γενιάς.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Xριστουγεννιάτικο τραπέζι

  • Aποτυπωματα
  • Tης Mαριαννας Tζιαντζη, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

«Αγαπώ την επανάληψη και τα μέρη που μου είναι γνωστά», λέει ο Λουίς Μπουνιουέλ στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του «Η τελευταία πνοή» (εκδ. Οδυσσέας). Οταν πήγαινε στο Τολέδο ή στη Σεγκόβια, εξηγεί, ακολουθούσε το ίδιο δρομολόγιο, σταματούσε στα ίδια μέρη, αντίκριζε το ίδιο τοπίο, έτρωγε τα ίδια πράγματα. Οταν του πρότειναν ένα μακρινό ταξίδι, π.χ., στο Νέο Δελχί, πάντα αρνιόταν λέγοντας: «Και τι θα κάνω στο Νέο Δελχί στις τρεις το απόγευμα;»

Η επανάληψη έδινε έναν ευπρόσδεκτο, καθησυχαστικό τόνο στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι της παιδικής μου ηλικίας. Το μενού ήταν πάντα ίδιο, με μικρές παραλλαγές, οι συνδαιτυμόνες ήταν περίπου οι ίδιοι, δηλαδή οι στενοί συγγενείς, αν και υπήρχαν κι έκτακτοι μουσαφιραίοι.

Διαστάσεις προϊστορικού τέρατος έπαιρνε στα μάτια μας η ωμή γαλοπούλα, αυτό το μεγάλο ανοικονόμητο πουλί που έπρεπε να του αφαιρέσουμε τις ρίζες των μαύρων φτερών με το τσιμπιδάκι, να το καψαλίσουμε με οινόπνευμα, να το τρίψουμε με λεμόνι για «να φύγει η μυρωδιά». Πάντα η χριστουγεννιάτικη κουζίνα είχε έναν άτυπο αρχηγό, τον μερακλή θείο, που καθοδηγούσε τις γυναίκες, ενώ ο ίδιος αναλάμβανε το κόψιμο και το δίκαιο μοίρασμα του ψητού. Λες και οι ρόλοι ήταν μοιρασμένοι, όχι μόνο στην κουζίνα, αλλά και στην τραπεζαρία. Κάποιος ήταν το πειραχτήρι της συντροφιάς, άλλος ο μπεκρής, άλλος ο τραγουδιστής, ο φιλόσοφος, ο αθυρόστομος. Κάθε χρόνο τα ίδια και τα ίδια, η σούπα, το ψητό, οι δίπλες και οι κουραμπιέδες στη σερβάντα, κάθε χρόνο οι πουδραρισμένες κυρίες με τα κουδουνιστά βραχιόλια βέργες, όμως κάθε χρόνο όλοι έμεναν τελικά ευχαριστημένοι. Ακόμα και οι κουβαλημένοι έφηβοι, που έπλητταν αφάνταστα και θεωρούσαν το τραπέζι με το σόι αγγαρεία, στο τέλος έβαζαν νερό στο κρασί τους, ζητούσαν λίγο ψητό ακόμα.

Κανείς δεν δυσανασχετούσε με την επανάληψη του χριστουγεννιάτικου μενού. Δεν αναζητούσαμε εξωτικές, ασυνήθιστες γευστικές εμπειρίες και ας μην είχαμε διαβάσει τον Μπουνιουέλ, που στο ίδιο βιβλίο υμνεί την απλότητα και το ανέμπνευστο: «Δύο τηγανητά αυγά με λουκάνικα μού δίνουν μεγαλύτερη απόλαυση από όλες τις “καραβίδες α λα βασίλισσα της Ουγγαρίας”...» Για να το λέει ο Μπουνιέλ, κάτι θα ξέρει.

Ωστόσο, όλοι φέτος μπορεί να βρεθούμε, ώρα τρεις το μεσημέρι, στο Νέο Δελχί, χωρίς οδικό χάρτη, χωρίς να ξέρουμε τη γλώσσα των ντόπιων. Οσο και αν προσπαθούμε, με νύχια και με δόντια, με το καλό μας τραπεζομάντιλο, με φωτάκια και γιρλάντες, να μην παραδοθούμε στη μιζέρια, το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν θα μοιάζει με τα προηγούμενα, αφού η κρίση είναι ο ακάλεστος συνδαιτυμόνας, το φάντασμα που πλανιέται στα σπίτια των μικρών και των μεσαίων. Και, όπως στη «Χριστουγεννιάτικη ιστορία» του Ντίκενς, το «Πνεύμα Των Χριστουγέννων Που Δεν Ηρθαν Ακόμα» είναι το πιο τρομαχτικό, αφού είναι κουκουλωμένο με έναν μαύρο μανδύα που κρύβει το πρόσωπό του και μόνο με το σκελετωμένο χέρι του δείχνει αυτά που δεν θέλουμε να δούμε. Φάντασμα μουγγό και απρόσωπο σαν τις κακούργες «αγορές» και τους άσπλαχνους «κερδοσκόπους».

Τίποτα δεν έχει αλλάξει, τίποτα δεν είναι όπως παλιά. Στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι δεν γυρεύουμε ψητό ελάφι ούτε τον τάρανδο του Αη Βασίλη ούτε εκλεκτούς αφρώδεις οίνους. Ομως είναι αβάσταχτη η επίγνωση ότι πλάι μας, πολύ κοντά μας, ζουν άνθρωποι που μετράνε τις μπουκιές, που μετράνε τις γουλιές του κρασιού ακόμα και τις χρονιάρες μέρες. Και όσο αυτά τα πρόσωπα αποκτούν ονοματεπώνυμο, όσο γίνονται πιο κοντινά και οικεία, τόσο γυρεύουμε την καθησυχαστική επανάληψη όχι πια της ουσίας, αλλά έστω της τελετουργίας.

Παραμύθι με όνομα – Το καλάθι με τα κάρβουνα


Στην Προκυμαία το ηλιοβασίλεμα ανάβει φωτιές. (Φωτογραφία Ελένη Μπίστικα, 2009)

Tης Eλενης Mπιστικα, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, Kυριακή, 26 Δεκεμβρίου 2010

Ο κίνδυνος είναι που κάνει τα παραμύθια γοητευτικά και αθάνατα. Τι θα ’ταν η Κοκκινοσκουφίτσα χωρίς τον Λύκο, η Χιονάτη χωρίς την κακιά βασίλισσα με τον μαγικό καθρέφτη ή η Σταχτοπούτα χωρίς τη στριμμένη μητριά... Οπου υπάρχει κίνδυνος εμφανίζεται και ο σωτήρας. Ο Κυνηγός σκοτώνει τον λύκο, το πριγκιπόπουλο εξορίζει τη βασίλισσα και η Σταχτοπούτα χάνει το κρυστάλλινο γοβάκι της και κερδίζει την καρδιά του πρίγκιπα και ένα βασίλειο... Βέβαια, υπάρχουν και οι παρατρεχάμενοι, που κρατούν τους δεύτερους ρόλους – η μητέρα της Κοκκινοσκουφίτσας που έστελνε στην άρρωστη γιαγιά της τη μικρή μέσα από το δάσος, μοναχούλα της, με μια συμβουλή, έτσι στο βρόντο «μακριά από τον λύκο». Και οι Επτά Νάνοι που βρήκαν οικιακή βοηθό και μαγείρισσα την πανέμορφη ξένη που χτύπησε την πόρτα του λιλιπούτειου σπιτιού τους και το μεταμόρφωσε με τη νοικοκυροσύνη και την καλωσύνη της. Και οι ζηλιάρες ετεροθαλείς αδελφές της Σταχτοπούτας που ήθελαν τον Πρίγκιπα να τις διαλέξει, αλλά δεν είχαν καμιά τύχη μπροστά στην ομορφιά της Σταχτοπούτας! Η ομορφιά, η προκοπή, η ζήλεια και ο φθόνος, ο κίνδυνος, η αγωνία και, τέλος, η δικαίωση – το «έζησαν αυτοί καλά κι εμείς καλύτερα», το τέλος κάθε παραμυθιού που σέβεται τον προορισμό του...

Σήμερα, η στήλη θα σας πει και αυτή «το Χριστουγεννιάτικο παραμύθι της», όπως κάθε χρόνο, μόνο που η Πεντάμορφη είναι η Σμύρνη, το πριγκιπόπουλο είναι ένας 17χρονος νέος, που η γενέτειρά του ήταν η πρώτη του, και τελευταία, αγάπη, και ο κίνδυνος ήρθε και την τύλιξε μέσα στις φλόγες, τη σκέπασε με πυκνούς καπνούς. Και όταν έπεσε η αυλαία της καταστροφής, έμειναν πίσω μόνο ερείπια που κάπνιζαν και η δυναμιτισμένη, άφαντη εκκλησιά με το καμπαναριό της, και μπροστά στο πέλαγος, τα καράβια της προσφυγιάς ξεμάκραιναν για πάντα...

Τα ονόματα δεν έχουν σημασία, είναι συμβολικά αν και πραγματικά, όπως και τα γεγονότα. Εκείνο που ξεχωρίζει σε αυτό το παραμύθι είναι ο πρωταγωνιστής, που δεν είναι άλλος παρά... ένα καλάθι με κάρβουνα! Αλλά, «δώσε κλώτσο στην ανέμη να γυρίσει, παραμύθι ν’ αρχινίσει». «Ο θείος Παναγιώτης, δεν απόκτησε παιδιά, αλλά ήταν ο πατέρας και προστάτης για τα έξι ορφανά του αδελφού του Θεοφάνη που πέθανε στο δάγκειο το 1912, όταν το μικρότερο παιδί, ο Γιώργος, ήταν επτά χρόνων. Τα δύο αδέλφια είχαν χρυσοχοείο στη Rue Franque, την Ευρωπαϊκή Οδό, στον Φραγκομαχαλά, κεντρικό σημείο της Σμύρνης που ζούσε μέρες ακμής, με τους Ελληνες κυρίαρχο στοιχείο στο εμπόριο, στα γράμματα, τις τέχνες και την ελληνική γλώσσα να μιλιέται παντού, απόδειξη πως όλες οι επιγραφές των μαγαζιών ήταν στα ελληνικά!

«Στις 31 Αυγούστου, είδαμε από το βάθος της Σμύρνης να βγαίνει καπνός. Στην αρχή δεν βάλαμε κακιά υποψία. Νομίζαμε ότι ήταν καμιά τοπική πυρκαγιά. Αλλά όσο περνούσε η ώρα και δυνάμωνε ο καπνός, αρχίσαμε να φοβόμαστε και βγήκε μια διάδοση ότι οι Τούρκοι καίνε την αρμένικη συνοικία. Δεν πέρασε από το μυαλό κανενός από εμάς ότι αυτό ήταν και η τελική καταστροφή της ωραίας μας Σμύρνης. Οτι οι Τούρκοι είχαν σκοπό να κάψουν ολόκληρη της Σμύρνη», (αυτά λέει ένα βιβλίο που γράφτηκε αργότερα, δεν κάηκε από τη φωτιά, αλλά κράτησε τη μαρτυρία του 17χρονου που βρέθηκε μέσα στο παραμύθι...). Ο θείος Παναγιώτης, που είχε να φροντίσει, να σώσει τα έξι παιδιά του αδελφού του, τη χήρα Αθανασία, διδασκάλισσα, την Μαρί, την πλούσια σύζυγό του, μόλις είδε τους καπνούς, έκανε τον σταυρό του, έκλεισε πίσω του την πόρτα και τράβηξε για το μαγαζί, όπως κάθε πρωί. Οι φλόγες δεν είχαν ακόμα φθάσει. Μπήκε μέσα, πήγε πίσω, στο βάθος, όπου ήταν η σόμπα και ο φούρνος για τα μαλάματα, πήρε ένα καλάθι, έβαλε κάρβουνα στον πάτο και τράβηξε στο μπρος μέρος του μαγαζιού. Ανοιξε μία από τις δύο κάσες (έτσι έλεγαν τα χρηματοκιβώτια από το Caisses της ευρωπαϊκής φίρμας), πήρε ό,τι βαριά κοσμήματα ήταν μέσα, τα έριξε στο καλάθι και τα σκέπασε καλά καλά με άλλα κάρβουνα. Ξανάκανε τον σταυρό του και βγήκε, κλειδώνοντας πίσω του πάλι το μαγαζί. Ο δρόμος ήταν πια γεμάτος από καπνούς και Τούρκους. Ενας τον έπιασε από το μπράτσο, όπου ήταν περασμένο το καλάθι. “Τι έχεις μέσα”; τον ρώτησε στα τουρκικά. Ο θείος Παναγιώτης που ήταν από τους λίγους Ελληνες που ήξεραν τουρκικά, απάντησε:

“Κάρβουνα για ν’ ανάψω φωτιά, έχουμε μωρό στο σπίτι”. Ο Τούρκος γέλασε δυνατά, ξεκαρδίστηκε: “Θέλεις φωτιά; Περίμενε και θα ’χεις!” Και τον άφησε να φύγει, γελώντας πάντα. Η γυναίκα του πρώτου γιου, του Χρήστου, είχε γεννήσει το δεύτερο παιδί τους. Η μοίρα του μωρού ήταν να εκπατριστεί, αλλά και να βοηθήσει την οικογένειά του να σώσει την περιουσία της! Γιατί, όταν στις 2 πια του Σεπτέμβρη, όλος ο πληθυσμός της Σμύρνης είχε συγκεντρωθεί κάτω στην προκυμαία, στο Και, πνιγμένο από τους καπνούς της πόλης που καιγόταν και η οικογένεια πήγε να μπαρκάρει στο πλοίο, να φύγει, να γλιτώσει, ένας φρουρός σταμάτησε τον θείο Παναγιώτη: “Τι έχεις μέσα στο καλάθι;” ρώτησε άγρια. “Κάρβουνα, ν’ ανάψουμε φωτιά για κανένα χαμομήλι για το νεογέννητο. Η μάνα του δεν έχει γάλα”, είπε. Το κλάμα του μωρού στην αγκαλιά της μάνας του ηρέμησε κάπως τον φύλακα. “Για να δω”, είπε κι έχωσε το χέρι του στο καλάθι με τα κάρβουνα. Ο θείος Παναγιώτης είχε μεριμνήσει και είχε ρίξει μπόλικη καρβουνόσκονη κι έτσι λερώθηκαν τα μανίκια της στολής. “Αντε, άντε”, είπε φουρκισμένος εκείνος και τους έσπρωξε ν’ ανεβούν... Αυτά τα κοσμήματα, κάτω από τα κάρβουνα, βοήθησαν τη μεγάλη οικογένεια να ορθοποδήσει στη νέα πατρίδα. Νοίκιασαν σπίτι στο Μετς, στην οδό Σορβόλου, με θέα στην Ακρόπολη. Πήραν στρωσίδια, κουβέρτες, παπλώματα, ρούχα και ό,τι χρειάζεται να στηθεί ένα νοικοκυριό, τόσο που η Αθηναία σπιτονοικοκυρά που τους το νοίκιασε, θαύμασε: “Μπράβο! Πέσαμε σε νοικοκυραίους! Τυχεροί είμαστε”. Και τους κάλεσε την Κυριακή το μεσημέρι για φαγητό, αχνιστή μακαρονάδα με μπόλικο τυρί κι ένα πηρούνι στην κορφή, να πάρουν από μια μεγάλη πηρουνιά! Αλλά αυτά τα λέει το βιβλίο, μαζί με άλλα, της χαράς, που σώθηκαν κι έσμιξαν όλοι πάλι και της αγωνίας για να βρουν δουλειά. Εκεί βοήθησαν οι λάμψεις κάτω από τα κάρβουνα, η συρμαγιά για να ξανανοίξει το χρυσοχοείο που είχε έτος ιδρύσεως 1873 – όσο γράφει ένα κουτάκι που σώθηκε κι αυτό από τη φωτιά και ήρθε στην Ελλάδα, για τη συνέχεια»...

THΛEΦOΣ

Οι ανέορτοι διαχειριστές της Γιορτής

  • Tου Χρηστου Γιανναρα, Η Καθημερινή, 26/12/2010

Η θρησκειοποίηση του εκκλησιαστικού γεγονότος μοιάζει να κυριαρχεί στον ελληνικό χώρο σήμερα. Να θυμίσω: η θρησκεία είναι γέννημα της ατομοκεντρικής φύσης του ανθρώπου, ανάγκη ορμέμφυτη, ενστικτώδης. Γεννάει την ανάγκη ο πανικός μπροστά στο αίνιγμα του θανάτου, η αοπλία του ανθρώπου απέναντι στο «κακό»: στην αδικία, στο μίσος, στην ιδιοτέλεια του «άλλου», στην αρρώστια, στη φθορά, στον κίνδυνο. Κακεντρεχής, ίσως, όμως αποκαλυπτική η παρατήρηση ότι «μέσα σε ένα αεροπλάνο που μπαίνει σε ζώνη αναταράξεων, δεν υπάρχει κανένας άθεος»!

Η Εκκλησία εμφανίστηκε στην Ιστορία ως άρνηση των όρων της ορμέμφυτης αναγκαιότητας, στους αντίποδες της θρησκείας. Δεν είναι θωράκιση του εγώ, είναι «κοινόν άθλημα», μετοχή σε αγώνισμα αλλαγής του «τρόπου της ύπαρξης». Οχι αλλαγής της συμπεριφοράς και ηθικοποίησης του χαρακτήρα, στόχος είναι να αλλάξει ο τρόπος που υπάρχει ο άνθρωπος.

Η λέξη είχε χρησιμοποιηθεί από τους Ελληνες για να δηλώσει τον «δήμο» ως «πόλη»: τη μετάβαση από την «κοινωνίαν της χρείας» στην «κοινωνίαν του αληθούς». Η Εκκλησία του Δήμου δεν ήταν απλώς μια συνέλευση για ανταλλαγή γνωμών και απόψεων, ήταν πριν από κάθε τι άλλο, γεγονός πραγμάτωσης και φανέρωσης της «πόλεως», ενός άλλου τρόπου ύπαρξης και συνύπαρξης:

Να συνυπάρχουμε όχι μόνο για να κοινωνούμε τη χρεία, τη χρησιμότητα του «καταμερισμού της εργασίας» (της Arbeitsteilung, που έλεγε ο Μαρξ), αλλά για την ελεύθερη, αυτοπροαίρετη μετοχή στην κοινή προσπάθεια να «αληθεύει» ο βίος: Να πραγματώνει τον τρόπο του «αληθούς», του πραγματικά υπαρκτού, τρόπο ύπαρξης ελεύθερον από αναγκαιότητες φθοράς και θανάτου – τρόπο του «αθανατίζειν». Και «αληθές» για τους Ελληνες ήταν ο «ξυνός (κοινός) λόγος»: η λογικότητα, αιώνια και αμετάλλαχτη, των σχέσεων αρμονικής συνύπαρξης των υπαρκτών, αυτή που αναδείχνει το σύμπαν σε «κόσμον» - κόσμημα.

Η χριστιανική εμπειρία βρήκε στην ελληνική λέξη «Εκκλησία», από την πρώτη στιγμή, τη δυνατότητα να δηλώσει και τη δική της θεσμική ταυτότητα: Δεν ήταν μια καινούργια θρησκεία (ατομικές πεποιθήσεις, ατομική ηθική, προσπάθεια ατομικής σωτηρίας), ήταν και πάλι ένα «κοινόν άθλημα» για την πραγμάτωση και φανέρωση του «αληθούς». Μόνο που τώρα το «αληθές» δεν ήταν η ανερμήνευτα δεδομένη (δίκην ειμαρμένης) συμπαντική λογικότητα (αδήριτος υπαρκτικός προκαθορισμός κάθε έκφανσης του υπάρχειν). Ηταν η «προσωπική» καταγωγή και αφετηρία του υπαρκτικού γεγονότος, η Αιτιώδης Αρχή του υπαρκτού ως ελευθερία από κάθε αναγκαίο προκαθορισμό φύσεως ή ουσίας, ενεργητική πραγμάτωση αυθυπερβατικής ετερότητας: η ύπαρξη που αυτοπραγματώνεται ως αγάπη.

Για την εκκλησιαστική εμπειρία και μαρτυρία η αγάπη δεν είναι συμπεριφορική αρετή, ατομικό ηθικό ιδίωμα. Είναι ο τρόπος τής όντως υπάρξεως, ο τρόπος της ελευθερίας από υπαρκτικούς περιορισμούς και αναγκαιότητες. Η φυσική νομοτέλεια αντιστρατεύεται τον λογικό - θελητικό αυτοκαθορισμό και πεδίο υποστατικής πραγμάτωσης της φυσικής νομοτέλειας είναι το φυσικό άτομο – η ατομική ύπαρξη ενεργείται με αναγκαίες ενορμήσεις ιδιοτέλειας (ιδίου τέλους): η ορμή της αυτοσυντήρησης, της κυριαρχίας, της ηδονής υπηρετούν το άτομο ως υπαρκτικό αυτοσκοπό. Η αν-ιδιοτέλεια, η προτεραιότητα της σχέσης, της κοινωνούμενης ύπαρξης, είναι το μόνο ενδεχόμενο υπαρκτικής ελευθερίας που μπορεί να σημάνει η ανθρώπινη γλώσσα. Είναι η αγάπη.

Ο Θεός της εκκλησιαστικής εμπειρίας και μαρτυρίας «αγάπη εστί». Οχι «έχει» αγάπη, αλλά «είναι» αγάπη, η ύπαρξή του δεν καθορίζεται από τη νομοτέλεια φύσης, έστω θεϊκής, πραγματώνεται ως ελευθερία, έλλογη αυτοσυνείδητη ελευθερία, δηλαδή αγάπη. Είναι ο Πατήρ: η λέξη δεν δηλώνει φυσικό άτομο (Δίας, Απόλλων), δηλώνει σχέση: Υπάρχει, επειδή ελεύθερα θέλει να υπάρχει, και τη θέλησή του την «υποστασιάζει» (την κάνει υπαρκτική πραγματικότητα) «γεννώντας» τον Υιό και «εκπορεύοντας» το Πνεύμα – τριαδική, αγαπητική η Αιτιώδης Αρχή της ύπαρξης, θρίαμβος ελευθερίας.

Από πού τα συνάγει όλα αυτά η εκκλησιαστική μαρτυρία: από υποθετικούς συλλογισμούς (suppositiones) και ευρήματα φαντασίας; Πριν από την αλλοτρίωση και θρησκειοποίησή της η μαρτυρία της Εκκλησίας είναι μόνο εμπειρική κατάθεση, δηλαδή πρωτίστως Γιορτή: «Ο ακηκόαμεν, ο εωράκαμεν τοις οφθαλμοίς ημών, ο εθεασάμεθα και αι χείρες ημών εψηλάφησαν», αυτό μόνο ευγγελιζόμαστε. Οτι ο Θεός είναι ελευθερία, δηλαδή αγάπη, δηλαδή ελεύθερος και από τη θεότητά του, δηλαδή βρέφος κείμενον εν σπαργάνοις, εν Βηθελεέμ της Ιουδαίας. Σε χρόνο ιστορικό, ακριβέστατα προσδιορισμένον: «Εν έτει πέντε και δεκάτω της ηγεμονίας Τιβερίου Καίσαρος, ηγεμονεύοντος Ποντίου Πιλάτου της Ιουδαίας και τετραρχούντος της Γαλιλαίας Ηρώδου, Φιλίππου δε του αδελφού αυτού τετραρχούντος της Ιτουραίας» – στο απόγειο η ακρίβεια της ευσυνειδησίας του ιστορικού.

Υπάρχει απόηχος αυτής της εμπειρικής μαρτυρίας στην Ελλάδα σήμερα; Μέγιστο, αν και μάλλον ανεπίγνωστο δώρημα ότι λειτουργεί ακόμα το τυπικό έστω της Γιορτής: Η λατρευτική δραματουργία, η ιλιγγιώδης ποίηση, η συναρπαστική ετερότητα της μουσικής γλώσσας συνήθως παρεφθαρμένη. Αλλά το εκκλησιαστικό γεγονός, επίσημα πάντοτε και αναντίρρητα, μένει θρησκειοποιημένο – δεν μοιάζει να υπάρχει ίχνος αντίρρησης που το Σύνταγμα ορίζει την Εκκλησία σαν «επικρατούσα θρησκεία». Επίσκοποι και πρεσβύτεροι περιφέρουν στολή θρησκευτικής εξουσίας σαν τους Αγιατολάχ, το κράτος λογαριάζει σαν Εκκλησία τη διοικητική οργάνωση του θεσμού, όχι το λαϊκό σώμα.

Το πιο απελπιστικό: Ο επίσημος εκκλησιαστικός λόγος είναι απόλυτα υποταγμένος στην ανάγκη να αποδείξει τη χρησιμότητά του, όχι να μαρτυρήσει εμπειρικές ψηλαφήσεις νοήματος της ύπαρξης και της συνύπαρξης, της ζωής και του θανάτου. Είναι λόγος σταματημένος στην «κοινωνία της χρείας», παγιδευμένος στις απαιτήσεις του κυρίαρχου Ιστορικού Υλισμού. Κουκουλώνει σκάνδαλα «κοινωφελών» ιδρυμάτων της επισκοπικής ματαιοδοξίας μετονομάζοντάς τα, ανέχεται να καθορίζουν τη ζωή της Εκκλησίας χρηματολάγνοι λογιστές της συμφοράς, να εξαντλούν το έργο της σε χρησιμοθηρικό ακτιβισμό.

Αλλά η Γιορτή λειτουργεί και ερήμην των διαχειριστών της. Το μεσότοιχο του φραγμού ανάμεσα στην ελευθερία και στη νομοτέλεια αναιρέθηκε «εν φάτνη αλόγων». Η αξιοποίηση της αναίρεσης είναι συνάρτηση της δωρηματικής ελευθερίας.

Ο Σκρουτζ λέει τα κάλαντα μαζί με τον Μπαχ και τον Ελβις

  • Επτά καλλιτέχνες και μία συγγραφέας επιλέγουν ένα αγαπημένο τους έργο- βιβλίο, άλμπουμ, ταινία ή... μια εικόνα του δρόμου- που έχουν συνδέσει με τις ημέρες των γιορτών

  • Τι είναι τα Χριστούγεννα για τον καθένα από εμάς;


Μια σπάνια αφορμή για περισυλλογή και ενδοσκόπηση- πολύ περισσότερο μέσα σε συνθήκες κρίσης-, μια ευκαιρία για οικογενειακές συγκεντρώσεις και φιλικές συναναστροφές ή μήπως μια σύντομη ανάπαυλα από τους «τρελούς» ρυθμούς της καθημερινότητας; Οποια και αν είναι η απάντηση, τα πρόσωπα που ακολουθούν, διακεκριμένοι όλοι τους στα πεδία της Τέχνης και των Γραμμάτων, προτείνουν κάτι διαφορετικό: επιλέγουν ένα έργο από τον ευρύτερο χώρο τους και μέσα από αυτό μάς καλούν να ανακαλύψουμε εκ νέου των πνεύμα των Χριστουγέννων. Μια ταινία, ένα βιβλίο, μια μουσική ή ακόμη πράγματα που συμβαίνουν γύρω μας, μέσα από το προσωπικό ύφος του καθενός που το προτείνει: μια καλή αφορμή για να σκεφθούμε, να αντιδράσουμε ή απλώς να περάσουμε καλά.

  • ΣΩΤΗ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ, συγγραφέας
  • Οι ύμνοι του «βασιλιά του ροκ»

«Είχα όλους τους δίσκους του Ελβις· όλους. Και τα σινγκλ, και τα στούντιο άλμπουμ, και τα live, και τις επανεκδόσεις. Μου έλειπε και μου λείπει ακόμα- το χριστουγεννιάτικο άλμπουμ του 1957 που ήταν, για μένα, το σύμβολο των παιδικών Χριστουγέννων. Στις ΗΠΑ είχε κυκλοφορήσει αρχικά σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων. Δεν είχε κυκλοφορήσει στην Ευρώπη: το άκουγα μόνο στον αμερικανικό ραδιοφωνικό σταθμό. Αργότερα έμαθα ότι πούλησε 3 εκατ. αντίτυπα. Εγώ πάντως δεν ήμουν από τους αγοραστές. Το “Εlvis΄ Christmas Αlbum” περιείχε κλασικά κομμάτια όπως το “White Christmas” (τι κρίμα, σκεφτόμουν, ποτέ δεν χιονίζει στην Αθήνα τα Χριστούγεννα!), το “Silent night”, τα γκόσπελ “Τake my hand, precious Lord” και “Ι believe”. Κιθάρα έπαιζε ο μεγάλος Σκότι Μουρ, συμπατριώτης του Ελβις από το Τενεσί, που συνεργάστηκε αργότερα με τους Τen Υears Αfter.

Ο δίσκος ξανακυκλοφόρησε με διαφορετικό εξώφυλλο και με τροποποιημένο περιεχόμενο (περιελάμβανε το “Ιf Εvery Day Was Like Christmas”) το 1970.

Πούλησε άλλα 9 εκατομμύρια. Ομως ήμουν κιόλας δεκατριών ετών· όταν είσαι δεκατριών, δεν ακούς χριστουγεννιάτικα τραγούδια. Εξάλλου εκείνη τη χρονιά ο Ελβις εμφανιζόταν στο Λας Βέγκας και ηχογραφούσε το “Οn stage”. Τα Χριστούγεννα του ΄70 έμαθα ότι το σόου του στο Βέγκας είχε γίνει ντοκυμαντέρ με τίτλο “Τhat΄s the way it is”. Αγόρασα τον ομώνυμο δίσκο και περίμενα με ανυπομονησία το ντοκυμαντέρ. Στον αμερικανικό σταθμό ο Ελβις τραγουδούσε το εξάλεπτο (και, ω, πόσο σέξι!) “Μerry Christmas, baby” του Ρέι Τσαρλς. Ο Ελβις με έκανε για μία ακόμα φορά εκστατικά ευτυχισμένη».

  • ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΡΗΓΟΣ, χορογράφος
  • Εφιάλτης α λα Τιμ Μπάρτον

«Δεκαεπτά χρόνια μετά την έξοδό του στις αίθουσες, ο “Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης” παραμένει με διαφορά η πιο πρωτότυπη και διασκεδαστική ανατροπή των γνωστών κλισέ, βάζοντας στο μπλέντερ το πνεύμα του Τιμ Μπάρτον, την παιδική φαντασία και την απαραίτητη γοτθική οπτική, που ανανεώνει τη ζαχαρένια προκατάληψη με τον καλοσυνάτο Αϊ-Βασίλη και τα εξαντλημένα από τα κάλαντα και τα δώρα παιδάκια. Η ιδέα είναι τρομερή: ο Τζακ Σκέλινγκτον, Βασιλιάς Κολοκύθας της Ηalloween Τown, έχει βαρεθεί από τη μονοτονία του μασκαρέματος, και αφού περιπλανιέται στο δάσος, βρίσκεται μπροστά σε πόρτες που οδηγούν σε όλες τις γιορτές. Από το Πάσχα, την Ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου και τη Ημέρα των Ευχαριστιών, διαλέγει την Πόλη των Χριστουγέννων και της αλλάζει τα φώτα, αφού αποφασίζει να δώσει άδεια στον Αγιο Βασίλη και να φέρει τους κατοίκους της πόλης του για να υποδυθούν χριστουγεννιάτικους ρόλους. Τάρανδοι-Φρανκενστάιν; Τραγούδι με τον τίτλο “Κidnap the Sandy Claws”; Μερικές από τις ιδιοφυείς συλλήψεις ενός απόκοσμου μιούζικαλ, που βασίζεται στο stop motion animation, μια τεχνική σχετικά πρωτόγονη αλλά τόσο πειστική στην απόδοση ενός bizarre, γλυκού τρόμου. Ο Χένρι Σέλικ σκηνοθετεί αλλά ο παραγωγός Μπάρτον είναι το μυαλό πίσω από το ύφος, τη σκηνογραφία και το αλλιώτικο κοστούμι μιας βέβηλης επικράτησης του φωτός έναντι του σκότους. Η ταινία είναι το αντίδοτο για όσους μελαγχολούν στην ιδέα, όχι των Χριστουγέννων, αλλά πως οφείλουν να διασκεδάσουν φορώντας το ίδιο χαζό χαμόγελο».

  • ΜΑΡΙΑ ΝΑΥΠΛΙΩΤΟΥ, ηθοποιός
  • Η μεταστροφή του τσιγκούνη
«Για μένα τα Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με τη “Χριστουγεννιάτικη ιστορία”, τη γνωστή ταινία με τον Σκρουτζ, η οποία έχει, ως γνωστόν, γνωρίσει διάφορες εκδοχές. Την πρωτοείδα μικρή και με επηρέασε έντονα. Το στοιχείο που εντυπωσιάζει είναι, ασφαλώς, η μεταστροφή αυτού του ανθρώπου, ενός σκληρού, τσιγκούνη και μοχθηρού, στην αρχή, ήρωα, από τη στιγμή κατά την οποία έρχεται σε επαφή με το μέλλον του μέσα από το όνειρο που βλέπει. Μέσα από το σοκ λοιπόν αποφασίζει να αλλάξει. Βρίσκω τρομερά ενδιαφέρον το πώς τελικά η επαφή μας με το μέλλον, με τον θάνατο, με τη μοναξιά, με τη σκληρότητα, με την αναλγησία, είναι σε θέση να μας ταρακουνήσει, να μας κάνει να σκεφθούμε και να αλλάξουμε. Αυτό ακριβώς όμως δεν εκφράζει και το Πνεύμα των Χριστουγέννων;».

  • ΛΥΔΙΑ ΚΟΝΙΟΡΔΟΥ, ηθοποιός
  • Χριστούγεννα και οικολογία
«Τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή του φωτός και της αφύπνισης της συνείδησης. Μέσα από αυτό το πρίσμα λοιπόν θα επιλέξω δύο βιβλία, ένα παλαιότερο, το οποίο εκδόθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1960 και προκάλεσε αίσθηση, και ένα νεότερο, που κυκλοφόρησε το 2007. Το πρώτο είναι “Η σιωπηλή άνοιξη” της Ρέιτσελ Κάρλσον και το δεύτερο “Το δόγμα του σοκ” της Ναόμι Κλάιν. Τα ξεχωρίζω γιατί και τα δύο βοηθούν τον αναγνώστη να σκεφθεί πέρα από γεγονότα και φαινόμενα και να συνειδητοποιήσει τις επιπτώσεις των πράξεων και τις διαδικασίες που μας οδηγούν σε καταστάσεις όπως, για παράδειγμα, η περιβαλλοντική αλλά και η οικονομική κρίση.

Παράλληλα, αισθάνομαι πως κατά κάποιον τρόπο αυτά τα δύο βιβλία αλληλοσυμπληρώνονται, δίνοντας μια διπλή προσέγγιση σε αυτό που ζούμε σήμερα: αφενός η περιβαλλοντική διαταραχή, που είναι ίσως πιο σημαντική από την οικονομική κρίση, αφετέρου η ίδια η κρίση. Βιώνοντας λοιπόν το πνεύμα των Χριστουγέννων αισθάνομαι πως τα βιβλία αυτά μάς βοηθούν να συνειδητοποιηθούμε, όχι όμως για να στενοχωρηθούμε και να απογοητευθούμε αλλά για να φύγουμε από το σκοτάδι του φόβου και να βρούμε, επιτέλους, λύσεις σε ατομικό αλλά, κυρίως, και σε συλλογικό επίπεδο».

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΜΕΝΤΑΚΗΣ, συνθέτης
  • Από τον Ρωμανό στον Μπαχ
«Η Ανατολή και η Δύση είναι δύο κόσμοι οι οποίοι αισθάνομαι ότι συνυπήρχαν ανέκαθεν μέσα μου. Μέσα από αυτό το πρίσμα λοιπόν θα επιλέξω δύο έργα: τον Υμνο της Γέννησης του Ρωμανού του Μελωδού και το Ορατόριο των Χριστουγέννων του Μπαχ. Και τα δύο τα πρωτοάκουσα μικρό παιδί και έκτοτε υπάρχουν στην καθημερινότητά μου σταθερά, ανεξαρτήτως εορταστικής περιόδου. Τώρα που το σκέφτομαι, μάλιστα, οι Γιορτές δεν διαφοροποιούνται μέσα μου μέσω έργων αλλά μέσα από το αντίστοιχο κλίμα, τη συνάντηση με φίλους κ.λπ. Ωστόσο αυτά τα δύο έργα συνυπάρχουν στο εορταστικό κλίμα της καθημερινότητάς μου. Συλλαμβάνω, μάλιστα, τον εαυτό μου να τα αναζητεί συχνά, σε ανύποπτο χρόνο. Και τα δύο έχουν ως βασικό στοιχείο τον θεολογικό λόγο. Ωστόσο η Αναπαράσταση (στοιχείο επίσης κοινό μεταξύ τους) γίνεται μέσα στον κάθε άνθρωπο ξεχωριστά. Η μουσική, ως αφηρημένη γλώσσα, σε βάζει σε ένα μονοπάτι και το παζλ το συμπληρώνεις μέσα σου».

  • ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΖΟΓΚΑΣ, εικαστικός
  • Ο Ντίκενς στον καιρό της επιμήκυνσης
«Παραδέχομαι πως τα Χριστούγεννα υπήρξαν η πιο ανιαρή γιορτή της ζωής μου. Η μόνη χαρά που θυμάμαι ήταν το κλείσιμο των σχολείων και η αναμονή του χιονιού. Δεν διάβαζα χριστουγεννιάτικες ιστορίες, δεν ζωγράφιζα δένδρα, δεν με ενδιέφερε να αναζητήσω ζωγραφιές άλλων. Ακόμη και τους εξαιρετικούς πίνακες του Ραφαέλο ουδέποτε τους συνδύασα με τη γέννηση του Χριστού.

Πρόσφατα όμως συγκινήθηκα από το παραμύθι του Ντίκενς “Καλά Χριστούγεννα, κύριε Σκρουτζ”, ιστορία που δείχνει εξαιρετικά επίκαιρη σήμερα. Τα τρία πνεύματα-φαντάσματα που έρχονται να συμβουλέψουν τον Σκρουτζ συμβολίζοντας το παρελθόν το παρόν και το μέλλον, υποδεικνύουν πως παντού έχουμε να κάνουμε... διορθώσεις. Φυσικά στο επίκεντρο της ιστορίας βρίσκεται η ευτυχία μέσα στη φτώχεια- παρηγοριές στον ασθενή Αγγλο τότε-, επιβεβαιωμένες σήμερα από τον ερευνητή Ρίτσαρντ Λίαρ που διαπρέπει στα «οικονομικά της ευτυχίας», τονίζοντας «κάθε άτομο με ετήσιο εισόδημα 12.000 ευρώ δεν πρόκειται να είναι πιο ευτυχισμένο όσο και αν το αυξήσει» («Το Βήμα», 17 Δεκεμβρίου 2010).

Κύκλος είναι και γυρίζει. 150 χρόνια πίσω; Αντιθέτως 150 χρόνια μπροστά. Διότι το τρίτο φάντασμα, που παίζει τον πιο δυνατό ρόλο, αυτόν που προσφέρει την τελευταία ελπίδα δείχνοντας τι μέλλει γενέσθαι μετά θάνατον, έχει ήδη εμφανιστεί στους κυβερνητικούς, γι΄ αυτό και συνετίστηκαν αμέσως ζητώντας συνεχείς επιμηκύνσεις με αλλεπάλληλους δανεισμούς. Και επειδή είδαν πολύ καθαρά το μέλλον, τα 1.000 ευρώ του Λίαρ τα συρρίκνωσαν σε 500. Γιατί αν μπορείς να βρεις την ευτυχία με 1.000, με τα 500 πρέπει να κολυμπάς σε πελάγη της».

  • ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ, σκηνοθέτης
  • Κάλαντα και μετανάστες
«Δεν θα επέλεγα ένα συγκεκριμένο έργο για τα Χριστούγεννα. Με αυτά ασχολούμαι όλον τον υπόλοιπο χρόνο. Για μένα τα Χριστούγεννα είναι ταυτισμένα με μνήμες, με συνήθειες, με πράγματα που μπορούν να συμβούν στον δρόμο και βγάζουν μια ατμόσφαιρα έντονη, σε βαθμό που αποκτά, αντίστοιχα, μια δραματικότητα. Μου αρέσει τρομερά, ας πούμε, και ταυτόχρονα με συγκινεί, να έρχονται παιδιά την Παραμονή να μου λένε τα κάλαντα. Θα έλεγα ότι με παραπέμπει στα παιδικά μου χρόνια, τότε που έλεγα κάλαντα κι εγώ, μανιωδώς, ως τα δώδεκά μου χρόνια περίπου. Ηταν άλλωστε το χαρτζιλίκι μου... Είναι μια εμπειρία τόσο έντονη μέσα μου όσο και το οτοστόπ που έκανα φανατικά όταν ήμουν νέος, γι΄ αυτό και σήμερα αισθάνομαι υποχρέωση να σταματήσω σε όποιον μου κάνει σινιάλο.

Κάτι άλλο που με συγκινεί πολύ τα Χριστούγεννα είναι τα τραγούδια των μεταναστών στον δρόμο. Αυτά που τα τραγουδούν δυνατά για να ακούγονται, με τη συνοδεία του ακορντεόν. Είναι κάτι που με αγγίζει βαθιά και το αναζητώ, θα έλεγα κάθε Χριστούγεννα».

  • ΜΙΛΤΟΣ ΛΟΓΙΑΔΗΣ, αρχιμουσικός
  • Η τρυφερότητα του Αμάλ
«Το έργο που αντιπροσωπεύει για μένα τα Χριστούγεννα περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο είναι “Ο Αμάλ και οι νυχτερινοί επισκέπτες” του Τζιανκάρλο Μενότι. Πρόκειται για μια μονόπρακτη όπερα η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε το 1951 από το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΒC και ουσιαστικά είναι η πρώτη όπερα που γράφτηκε ειδικά για τη μικρή οθόνη. Αργότερα βέβαια πέρασε και στη σκηνή. Την πρωτοάκουσα γύρω στα 1995 και κάποια στιγμή έπεσε στα χέρια μου ένα σπαρτίτο. Θυμήθηκα, μάλιστα, ότι κάποτε είχε αναφέρει πως ήθελε να την κάνει και ο ίδιος ο Χατζιδάκις, ο οποίος άλλωστε γνώριζε προσωπικά τον συνθέτη. Αυτό που ξεχωρίζω στο συγκεκριμένο έργο είναι η συγκίνηση και η τρυφερότητα που βγάζει με τρόπο τόσο απλό και αβίαστο, καθόλου φανφαρόνικο. Πρόκειται για την ιστορία ενός ανάπηρου αγοριού, του Αμάλ, που θέλει να προσφέρει ένα δώρο στον Χριστό. Δεν έχει όμως τίποτε άλλο εκτός από την πατερίτσα του, την οποία προσφέρει με μεγάλη προθυμία.

Πιστεύω πως πρόκειται για ένα έργο εξαιρετικά επίκαιρο στους καιρούς που ζούμε. Το να μπορείς να δεις πέρα από τα χρήματα, το να διαθέτεις ανθρωπιά- πράγμα που εμείς οι Ελληνες κάπου το έχουμε χάσει- είναι ένα μήνυμα που μπορεί να μας κρατήσει όρθιους».


Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=34&artid=374631&dt=24/12/2010#ixzz198kHAKQf

Ταξιδιώτες σε αεροδρόμια και δρόμους όλου του κόσμου παραμονές Χριστουγέννων

Ατέλειωτες οι ουρές στη Βαρκελώνη

Χριστουγεννιάτικος εφιάλτης για χιλιάδες ταξιδιώτες στα ευρωπαϊκά αεροδρόμια. Νέο κύμα κακοκαιρίας με χιονοπτώσεις και παγετό πλήττει χώρες της δυτικής Ευρώπης, με αποτέλεσμα να καθηλώνονται τα αεροσκάφη και να παραλύουν οι σιδηροδρομικές μετακινήσεις.

Χιλιάδες πτήσεις ακυρώθηκαν την Παρασκευή στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ του Παρισιού.

Περίπου 2.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν επίσης από τον τερματικό σταθμό 2Ε του αεροδρομίου, καθώς είχε συγκεντρωθεί πολύ μεγάλη ποσότητα χιονιού στη στέγη -η οποία είχε καταρρεύσει το 2004 μετά τα εγκαίνια του σταθμού τραυματίζοντας θανάσιμα τέσσερις ταξιδιώτες.

Από τις αρχές του αεροδρομίου επισημάνθηκε ότι η απομάκρυνση των ταξιδιωτικών έγινε με ηρεμία και καθαρά για προληπτικούς λόγους, καθώς το χιόνι στην οροφή του τερματικού σταθμού έφτανε τα 60 εκατοστά. Κινητοποιήθηκαν πυροσβέστες για να καθαρίσουν τη στέγη.

Συνολικά 2.000 άνθρωποι διανυκτέρευσαν την Πέμπτη στους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου Σαρλ ντε Γκολ, η λειτουργία των οποίων είχε αποδιοργανωθεί λόγω του χιονιού, του ψύχους και της έλλειψης αντιψυκτικού υγρού.

Η νέα επιδείνωση της κακοκαιρίας σε τμήματα της δυτικής Ευρώπης προκαλεί προβλήματα και στο αεροδρόμιο των Βρυξελλών, ενώ οι Βέλγοι συμβουλεύονται από τις υπηρεσίας πολιτικής προστασίας να αποφεύγουν την οδήγηση προς αποφυγή ατυχημάτων.

Το χιόνι και ο παγετός έχει προκαλέσει εκατοντάδες τροχαία στη Γερμανία, ενώ στη βόρεια Ιταλία οι ισχυρές βροχοπτώσεις έχουν προκαλέσει πλημμύρες σε τμήματα της Βενετίας.

Ασυνήθιστα υψηλή είναι η στάθμη του νερού στη λιμνοθάλασσα της Βενετίας, ενώ στη Βιτσέντζα, δυτικά της Βενετίας, κάτοικοι αναγκάστηκαν να απομακρυνθούν από τις κατοικίες τους εξαιτίας της ανόδου στη στάθμη του ποταμού.

Προβλήματα στις μετακινήσεις στη Γερμανία


Δεκάδες δρόμοι και σιδηροδρομικές γραμμές έχουν κλείσει στη Γερμανία εξαιτίας του χιονιού και του πάγου, ενώ η Μετεωρολογική Υπηρεσία προβλέπει για το Σαββατοκύριακο των Χριστουγέννων νέες σφοδρές χιονοπτώσεις.

Στα βόρεια και τα ανατολικά της χώρας κυρίως, η σιδηροδρομική σύνδεση έχει διακοπεί λόγω του πάγου που έχει σχηματιστεί στις γραμμές. Οι επιβάτες ενημερώνονται ότι θα υπάρξουν μεγάλες καθυστερήσεις, ενδεχομένως και ματαιώσεις ορισμένων δρομολογίων.

Το χιόνι και ο πάγος προκάλεσαν επίσης δεκάδες ατυχήματα στους δρόμους. Ο αυτοκινητόδρομος Βερολίνου-Αμβούργου έκλεισε το πρωί της Παρασκευής λόγω των ατυχημάτων.

Κάπως καλύτερη είναι η κατάσταση στα αεροδρόμια. Το διεθνές αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το μεγαλύτερο της Γερμανίας, λειτουργεί σχεδόν κανονικά, όπως επίσης και τα αεροδρόμια του Βερολίνου και του Αμβούργου.

Μόνο το αεροδρόμιο του Ντίσελντορφ έκλεισε για πέντε ώρες το πρωί της Παρασκευής και ακυρώθηκαν οι 90 από τις 335 προγραμματισμένες πτήσεις. Το αεροδρόμιο ξανάνοιξε νωρίς το απόγευμα.

Στην Εξ-Λα-Σαπέλ, στα σύνορα του Βελγίου με την Ολλανδία, η κυκλοφορία έχει διακοπεί από το απόγευμα της Πέμπτης λόγω του χιονιού. Τα λεωφορεία θα επιχειρήσουν να βγουν ξανά στους δρόμους το πρωί του Σαββάτου. Στην πόλη, από το βάρος του χιονιού κατέρρευσαν οι στέγες μιας αποθήκης και δύο κέντρων ιππασίας, χωρίς πάντως να τραυματιστεί κανείς.



Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=2&artid=374775&
dt=24/12/2010#ixzz198dbuZiw

Χριστούγεννα στην πόλη

Με τη φωταγώγηση του υψηλότερου φυσικού δέντρου της Πλατείας Συντάγματος ξεκίνησαν το περασμένο Σάββατο, οι εκδηλώσεις του Δήμου Αθηναίων για τις εορταστικές μέρες των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς, οι περισσότερες από τις οποίες απευθύνονται σε παιδιά, αφού η γιορτή των Χριστουγέννων θεωρείται η κατ' εξοχήν «παιδική γιορτή».

Από τη Δευτέρα, στον Εθνικό Κήπο φιλοξενούνται όλες οι αγαπημένες δραστηριότητες των παιδιών, που με σύμμαχό τους το "χριστουγεννιάτικο πνεύμα", έχουν τη δυνατότητα να ανακαλύψουν και να ταξιδέψουν στη "Χριστουγεννιάτικη Φαντασία".

Μια "Χριστουγεννιάτικη Παραμυθούπολη" περιμένει τους λιλιπούτειους φίλους μας και στον περιβάλλοντα χώρο της "Τεχνόπολης" του Δήμου Αθηναίων.

Στον προαύλιο χώρο του θεάτρου Badminton, το πρώτο σκεπαστό χριστουγεννιάτικο χωριό, "Christmas Fairytale" περιµένει µικρά και µεγάλα παιδιά έως τις 9 Ιανουαρίου, ενώ στο Θέατρο Badminton, ο Scooby-Doo, ο Shaggy, η Velma, η Δάφνη και ο Fred υποδέχονται τους µικρούς θεατές σε µια απίστευτη περιπέτεια που συνδυάζει δράση και γέλιο.

Με δύο εορταστικές ψηφιακές παραστάσεις για όλη την οικογένεια, "Το Άστρο των Χριστουγέννων" και "Το Tρένο της Φαντασίας", υποδέχεται το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο την περίοδο των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Αυτά τα Χριστούγεννα στο ετήσιο συμβούλιό τους, οι καλικάντζαροι αποφάσισαν να γίνουν τα πιο αγαπημένα πλάσματα μικρών και μεγάλων. Έτσι, θα µοιράσουν αυτοί τα δώρα και θα απαγάγουν τον Αϊ-Βασίλη µε αφορµή την παράσταση "Περίεργα Χριστούγεννα", για παιδιά από 4 έως 12 ετών, που παρουσιάζεται στον "Ελληνικό Κόσµο" (Πειραιώς 254, Ταύρος), σε συνεργασία µε το θίασο "Αθηναϊκές Μαριονέτες". Παράλληλα, η παράσταση "Χριστούγεννα γιορτινά… µε σύµβολα µοναδικά" υπόσχεται σε παιδιά έως 12 ετών να αποκαλύψει πώς µπορεί µια κρεµµύδα να φέρει γούρι τη νέα χρονιά, πώς γίνεται µια κάλτσα να γεµίσει δώρα και γλυκά και πώς βρίσκει ο Αϊ-Βασίλης τον δρόµο του.

Οι "Αναγνώσεις παραμυθιών", έχουν "ανέβει" στην πολιτιστική ιστοσελίδα του Λάκη Λαζόπουλου "Το Σπίρτο" (www.tospirto.net) και οι μικροί μας φίλοι έχουν την ευκαιρία να ακούσουν παραμύθια από αγαπημένους τους ηθοποιούς.

Δύο χριστουγεννιάτικες παραστάσεις από το θέατρο σκιών του Τάσου Κώνστα, "Τα Χριστούγεννα του Καραγκιόζη" και "Το ρεβεγιόν του Καραγκιόζη" παρουσιάζονται τις ημέρες των εορτών στο φιλόξενο θεατράκι "Φιγούρες και Κούκλες" στην Πλάκα (Τριπόδων 30).

Τέλος, οι λάτρεις του πατινάζ θα έχουν την ευκαιρία να επιδείξουν τις φιγούρες τους στην Πλατεία Κοτζιά, όπου λειτουργεί δωρεάν παγοδρόμιο για μικρούς και μεγάλους.

... και στη Θεσσαλονίκη

Τα φετινά Χριστούγεννα είναι διαφορετικά στη Θεσσαλονίκη. Ένα τεράστιο χριστουγεννιάτικο χωριό για μικρούς και μεγάλους στήθηκε στην "καρδιά" της πόλης και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις της Helexpo ΔΕΘ.

Τα παιδιά και οι γονείς τους μπορούν να ανέβουν στο τρενάκι των Χριστουγέννων, να επιδείξουν τις ικανότητες τους στο πατινάζ, να διασκεδάσουν στα εργαστήρια ζαχαροπλαστικής, να κατασκευάσουν στολίδια και να στείλουν ηλεκτρονικά τις ευχές στους φίλους τους και στον Αι Βασίλη.

Καλικάντζαροι, ξωτικά, ξυλοπόδαροι, ζογκλέρ, μάγοι και ήρωες των παιδικών παραμυθιών θα συμπαρασύρουν τους επισκέπτες στη μαγεία των γιορτών.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Το φως των Χριστουγέννων να πλημμυρίσει την ύπαρξή μας» προτρέπει ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος

Χριστουγεννιάτικα μηνύματα

«Ας αφήσουμε το φως των Χριστουγέννων να πλημμυρίσει την ύπαρξή μας» προτρέπει με το μήνυμα που απευθύνει για τα Χριστούγεννα ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος. Ο Αρχιεπίσκοπος παρατηρεί πως η νέα χρονιά θα είναι δύσκολη και σημειώνει: «Ας μην αφήσουμε τη θλίψη και την αγωνία να φωλιάσουν στις καρδιές μας. Ο καινούργιος χρόνος ας γίνει ευκαιρία υπερβάσεως των δυσκολιών και των δοκιμασιών και αφορμή να επαναπροσδιορίσουμε τα πρωτεύοντα και τα ουσιώδη του βίου μας».

Αναλυτικά το μήνυμα του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου έχει ως εξής:

«Αγαπητοί Αδελφοί,
Τέκνα εν Κυρίω αγαπητά

Τα φετινά Χριστούγεννα μοιάζουν να σκιάζονται από τη θλίψη, την ανησυχία, τον σκεπτικισμό και την απογοήτευση των ανθρώπων για το πού οδηγείται η πορεία της Πατρίδας μας και του κόσμου ολόκληρου. Οι μεγαλύτεροι στην ηλικία αγωνιούν και οι νεώτεροι αγανακτούν, νιώθοντας την αβεβαιότητα να απειλεί το μέλλον τους.

Όταν η φτώχεια επιτείνεται, όταν απαξιώνεται η ιερότητα του ανθρωπίνου προσώπου, καθώς αυτό νοείται ως ηλεκτρονικά ψηφιοποιημένη παραγωγική μονάδα χωρίς σεβασμό στη μοναδικότητα της ύπαρξης και στην ελευθερία που μας χάρισε ο Θεός, όταν οι συνοικίες των πόλεων μετατρέπονται σε αβίωτα γκέτο ετερόκλητων αναξιοπαθούντων πληθυσμών, τότε η χριστουγεννιάτική ατμόσφαιρα δηλητηριάζεται από την απελπισία που μας περιβάλλει.

Όμως, όσο εμφανέστερο γίνεται το σκοτάδι τόσο επιτακτικότερη είναι η ανάγκη να στρέψουμε το βλέμμα στο φως. Είναι καιρός να θέσουμε ξανά στο επίκεντρο της ζωής μας τον Χριστό. Να θυμηθούμε ότι "ο λαός ο πορευόμενος εν σκότει είδε φως μέγα". Είδε "φως εκ φωτός, Θεόν αληθινόν", διότι "επεσκέψατο ημάς, εξ ύψους ο Σωτήρ ημών,..., και οι εν σκότει και σκιά, εύρομεν την αλήθειαν".

Η ενανθρώπηση και η γέννηση του φτωχού και αστέγου Θείου Βρέφους σε καιρούς ταραγμένους, γεμάτους αδικία, διάφθορά και διάπλοκή πραγματοποιεί τον σκοπό για τον οποίο πλάστηκε ο άνθρωπος. Σκοπός της ενανθρωπήσεως του Θεού είναι η θέωση του ανθρώπου: "Ανθρωπος γίνεται Θεός, ίνα Θεόν τον Αδάμ απεργάσηται". Η ελπίδα του ανθρώπου βρίσκεται στη γέννηση, τον σταυρό και την ανάσταση του Χριστού, του μόνου αληθινού κυρίαρχου της Οικουμένης, του Δημιουργού και Σωτήρα όλης της κτισεως, και όχι στους κατά καιρούς ποικίλους Ηρώδες που καταδυναστεύουν τις ζωές των ανθρώπων για να διατηρήσουν τη θνητή εξουσία τους.

"Δεύτε ίδωμεν πιστοί που εγεννήθη ο Χριστός".Ας συνειδητοποιήσουμε σε τί τραγικό κόσμο και μεταβατική εποχή επέλεξε, ο Θεός να σαρκωθεί και ας αντλήσουμε δύναμη και αισιοδοξία για το σήμερα και το αύριο. Ας μην λησμονούμε ότι ο εν σπηλαίω γεννηθείς και εν φάτνη ανακλιθείς Κύριος είναι ο Εμμανουήλ, που σημαίνει "μεθ' ημών ο Θεός". (Ματθ. 1, 23).Ο Θεός είναι μαζί μας και όπως δεν μας εγκατέλειψε κάθε φορά που το γένος και το έθνος μας βρέθηκαν σε δυσκολίες και δοκιμασίες, έτσι θα πράξει και τώρα. Δικό μας καθήκον είναι να πολεμήσουμε τον αμοραλισμό, να αντισταθούμε στον πνεύμα της φιλαυτίας και του ατομοκεντρισμού και να επιτρέψουμε στον Θεό να γεννηθεί στις καρδιές και στα σπίτια μας.

Η καινούργια χρονιά που θα ανατείλει μετά τα Χριστούγεννα θα είναι δύσκολη. Ο κόσμος που ζούμε απειλείται από τις συνέπειες της απληστίας και της εκπτώσεως των αξιών. Η ζωή των ανθρώπων ευτελίζεται από την εκμετάλλευση, τη βία, τη φτώχεια και τη δυστυχία και πληρώνει το κόστος από την περιφρόνηση της αγάπης και της δικαιοσύνης.

Όμως, ας μην αφήσουμε τη θλίψη και την αγωνία να φωλιάσουν στις καρδιές μας. Ο καινούργιος χρόνος ας γίνει ευκαιρία υπερβάσεως των δυσκολιών και των δοκιμασιών και αφορμή να επαναπροσδιορίσουμε τα πρωτεύοντα και τα ουσιώδη του βίου μας.

Αδελφοί μου και τέκνα εν Κυρίω αγαπητά, ας αφήσουμε το φως των Χριστουγέννων να πλημμυρίσει την ύπαρξή μας και τα χείλη μας ας ψάλλουν το χαρμόσυνο μήνυμα: "Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί γης ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκία". Καλά και ’για Χριστούγεννα και ευλογημένος ο νέος χρόνος.

«Η υπεράσπιση της ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου θα οδηγήσει τα Έθνη στη δικαιοσύνη και την ειρήνη, αναφέρει στο μήνυμά του ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος Γ'.

"Παιδίον εγεννήθη ημίν, υιός και εδόθη ημίν, ου η αρχή εγενήθη επί του ώμου αυτού" (Ησαΐου 9, 6).

Η ανά τα πέρατα της οικουμένης Ορθόδοξος του Χριστού Εκκλησία εορτάζει σήμερον μυστήριον ανήκουστον και παράδοξον. Πανηγυρίζει γεγονός υπερβαίνον την ανθρωπίνην διάνοιαν και δύναμιν. Διαλαλεί το γεγονός της του Θεού συγκαταβάσεως προς τον άνθρωπον. Βιώνει και πάλιν την αλήθειαν ότι ο Θεός, ο εξ αγάπης πλάσας τον άνθρωπον, δεν εγκατέλειψεν αυτόν αποστατήσαντα και πορευόμενον εις τας αδιέξοδους οδούς της πλάνης, της απάτης και της φθοράς.

Την απόδοση της πρέπουσας θέσης στη ζωή μας στην καθαρότητα και την αγνότητα, ως «αντίδοτο» στη διαφθορά και κατάλληλη «θεραπευτική αγωγή» για την κοινωνία μας, προτείνει ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων, Δυρραχίου και πάσης Αλβανίας, Αναστάσιος, στο μήνυμά του για τα Χριστούγεννα και το νέο έτος.

«Να δώσουμε στην καθαρότητα και αγνότητα -σκέψεων, διαθέσεων, κινήτρων- την πρέπουσα θέση στη ζωή μας», μας προτρέπει ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, σημειώνοντας ότι «η διαφθορά πηγάζει από το νου και την καρδιά», γι' αυτό κι εκεί πρέπει «μακροπρόθεσμα, μαζί με τα άμεσα τεχνικά μέσα, να κατευθυνθεί η θεραπευτική αγωγή της κοινωνίας μας».

Το μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός της Γέννησης του Θεανθρώπου, ανέτρεψε την ιστορία της ανθρωπότητας κατά τρόπο επαναστατικό. Κι αυτό διότι σ' ένα κόσμο όπου κυριαρχούσε το δίκαιο του ισχυρότερου, ο Υιός του Θεού ήρθε να αμφισβητήσει το κατεστημένο και να ταυτιστεί με τους αδύναμους και τουςκαταπιεσμένους», τονίζει ο Θεόδωρος Β', Πατριάρχης Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής, στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του.
Έκκληση στην πολιτική ηγεσία και στο λαό να μην χάνουν το θάρρος τους, να στραφούν στο Θεό και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μπορέσει η Κύπρος να απαλλαγεί από την κατοχή, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ στο μήνυμα του για την εορτή των Χριστουγέννων , το οποίο αναγνώστηκε σήμερα στη Θεία Λειτουργία σε όλους τους ναούς των ελευθέρων περιοχών της νήσου.

Κοσμοσυρροή πιστών στη Βηθλεέμ για τον εορτασμό των Χριστουγέννων

Προσευχή στην Εκκλησία της Γέννησης

Βηθλεέμ
Ο μεγαλύτερος αριθμός προσκυνητών της τελευταίας δεκαετίας συνέρευσε στη Βηθλεέμ για τον εορτασμό των Χριστουγέννων. Δεκάδες χιλιάδες πιστοί επισκέπτονται την Εκκλησία της Γέννησης, που έχει χτιστεί στη θέση που σύμφωνα με την παράδοση γεννήθηκε ο Ιησούς, για να προσευχηθούν.

Αξιωματούχοι του ισραηλινού στρατού που συντονίζουν την είσοδο και έξοδο από τη Δυτική Όχθη υπολογίζουν τους προσκυνητές σε περίπου 100.000, αριθμός διπλάσιος σε σύγκριση με πέρσι.

Κι αν η Βηθλεέμ γιορτάζει τα πιο χαρούμενα Χριστούγεννα των τελευταίων ετών, δεν συμβαίνει το ίδιο σε άλλα σημεία του πλανήτη.

Οι Χριστιανοί στη Βαγδάτη περνούν τα Χριστούγεννα μέσα σε πνεύμα θλίψης και προβληματισμού, καθώς έχουν στοχοποιηθεί επανειλημμένα τον τελευταίο καιρό από εξτρεμιστές, σε μια προσπάθεια να εκδιωχθούν από το Ιράκ.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μάτι Σάμπα Ματούκα εξέφρασε την ελπίδα πως οι Χριστιανοί δεν θα εγκαταλείψουν το Ιράκ.

Εκατοντάδες Χριστιανοί συγκεντρώθηκαν σε μια εκκλησία της Βαγδάτης, όπου τον Οκτώβριο ισλαμιστές έθεσαν σε ομηρία περισσότερους από 120 ανθρώπους. Η περιπέτεια είχε τραγική κατάληξη για 68 Χριστιανούς.

Την ίδια ώρα, τα Χριστούγεννα αμαυρώθηκαν από αιματηρές επιθέσεις στις Φιλιππίνες. Μία βόμβα εξερράγη την ώρα της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων σε παρεκκλήσι της αστυνομίας, τραυματίζοντας έναν ιερέα και πέντε πιστούς.

Στη Νιγηρία, τουλάχιστον 11 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε μπαράζ βομβιστικών επιθέσεων την Παραμονή των Χριστουγέννων, σε περιοχή της χώρας όπου ζουν Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι και μαστίζεται από θρησκευτική βία. [Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press]

Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη για βοήθεια σε όσους υποφέρουν


«Γλυκιά η φωνή της Εκκλησίας»

Κωνσταντινούπολη
Στην οικονομική, κοινωνική, ηθική και «κυρίως πνευματική κρίση», επικεντρώνεται το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος καλεί τους ανθρώπους να βρεθούν στις εκκλησίες, να ακούσουν το μήνυμα του Χριστού και να προσφέρουν βοήθεια σε όσους υποφέρουν.

Ο κ. Βαρθολομαίος τονίζει, μεταξύ άλλων, στο μήνυμά του, ότι η κρίση προκαλεί πολύ θυμό, αγωνία και φόβο για το αύριο και μέσα σε αυτή τη σκοτεινή ατομόσφαιρα «γλυκιά ακούγεται η φωνή της Εκκλησίας».

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρεται ακόμα στις στρατιές των ανέργων, των νεόπτωχων, των αστέγων, των νέων με τα «ψαλιδισμένα όνειρα» και τονίζει ότι «είναι η ώρα της πρακτικής εφαρμογής του Ευαγγελίου, με υψηλό αίσθημα ευθύνης.

Αναλυτικά, το Χριστουγεννιάτικο μήνυμα του κ. Βαρθολομαίου είναι το εξής:

«Ἀγαπητοὶ ἀδελφοὶ συλλειτουργοὶ καὶ τέκνα ἐν Κυρίῳ εὐλογημένα,»

» Μέσα εἰς τὴν ἀνὰ τὸν κόσμον ἐπικρατοῦσαν τελευταίως σκοτεινὴν ἀτμόσφαιραν τῆς σοβούσης ποικίλης κρίσεως, οἰκονομικῆς, κοινωνικῆς, ἠθικῆς καί, κυρίως, πνευματικῆς, ἡ ὁποία πολὺν θυμόν, πολλὴν πικρίαν, πολλὴν σύγχυσιν, πολλὴν ἀγωνίαν, πολὺ ἄγχος, πολλὴν ἀπογοήτευσιν καὶ πολὺν φόβον διὰ τὴν αὔριον προξενεῖ εἰς τοὺς ἀνθρώπους, γλυκεῖα ἀκούεται ἡ φωνὴ τῆς Ἐκκλησίας:»

» "Δεῦτε, πιστοί, ἐπαρθῶμεν ἐνθέως καὶ κατίδωμεν συγκατάβασιν θεϊκὴν ἄνωθεν ἐν Βηθλεὲμ πρὸς ἡμᾶς ἐμφανῶς..." (Ἰδιόμελον ΣΤ΄ Ὥρας Χριστουγέννων).»

» Πίστις ἀκλόνητος τῶν Χριστιανῶν εἶναι ὅτι ὁ Θεὸς δὲν παρακολουθεῖ ἀφ’ ὑψηλοῦ καὶ ἀδιαφόρως τὴν πορείαν τοῦ κατ’ εἰκόνα καὶ ὁμοίωσίν Του ὑπὸ τοῦ ἰδίου, αὐτοπροσώπως, πλασθέντος ἀνθρώπου. Τούτου ἕνεκα καὶ ἡ ἐνανθρώπησις τοῦ Μονογενοῦς Υἱοῦ καὶ Λόγου Του ἦτο ἀπ’ ἀρχῆς ἡ "εὐδοκία" Του, τὸ πρώτιστον θέλημά Του, ἡ "προαιώνιος βουλή" Του. Νὰ ἀναλάβῃ ὁ Ἴδιος, ἐξ ὑπερβολῆς ἀγάπης, τὴν ἀνθρωπίνην φύσιν ποὺ ἔπλασε, καὶ νὰ τὴν καταστήσῃ "θείας φύσεως κοινωνόν" (Β΄ Πέτρ. 1: 4). Καὶ τοῦτο, πρὸ τῆς πτώσεως τῶν Πρωτοπλάστων, πρὸ καὶ αὐτῆς τῆς πλάσεώς των!»

» Μετὰ τὴν πτῶσιν τῶν Πρωτοπλάστων, ἡ "προαιώνιος βουλὴ" τῆς Σαρκώσεως περιέλαβε τὸν Σταυρόν, τὸ Ἄχραντον Πάθος, τὸν Ζωοποιὸν Θάνατον, τὴν εἰς Ἅιδου Κάθοδον, τὴν Τριήμερον Ἔγερσιν, ὥστε ἡ παρείσακτος ἁμαρτία, ποὺ ἐδηλητηρίασε τὰ πάντα, καὶ ὁ λαθρεπιβάτης τῆς ζωῆς θάνατος νὰ τεθοῦν τελείως καὶ ὁριστικῶς ἐκποδών, καὶ ὁ ἄνθρωπος νὰ ἀπολαύσῃ ἀκεραίαν τὴν Πατρικὴν κληρονομίαν τῆς αἰωνιότητος.»

» Ἀλλ’ ἡ θεϊκὴ συγκατάβασις τῶν Χριστουγέννων δὲν περιορίζεται μόνον εἰς τὰ τῆς αἰωνιότητος. Ἀφορᾷ καὶ εἰς τὰ τῆς ἐπὶ γῆς πορείας ἡμῶν. Ὁ Χριστὸς ἦλθεν εἰς τὸν κόσμον διὰ νὰ εὐαγγελισθῇ τὴν Βασιλείαν τῶν Οὐρανῶν καὶ νὰ μᾶς εἰσαγάγῃ εἰς αὐτήν, ἀλλ’ ἦλθεν ἐπίσης εὐεργετῶν καὶ ἰώμενος τὴν ἀνθρωπίνην ἀσθένειαν. Ἐχόρτασε θαυματουργικῶς κατ’ ἐπανάληψιν τὰ πλήθη τῶν ἀκροατῶν τοῦ λόγου Του, ἐκαθάρισε λεπρούς, ἐστερέωσε παραλύτους, ἐχάρισε τὸ φῶς εἰς τυφλούς, τὴν ἀκοὴν εἰς κωφοὺς καὶ τὴν ὁμιλίαν εἰς ἀλάλους, ἀπήλλαξε δαιμονισμένους ἀπὸ τὰ ἀκάθαρτα πνεύματα, ἀνέστησε νεκρούς, ὑπεστήριξε τὸ δίκαιον τῶν ἀδικουμένων καὶ λησμονημένων, ἐστηλίτευσε τὸν ἀθέμιτον πλουτισμόν, τὴν πρὸς τοὺς πτωχοὺς ἀσπλαγχνίαν, τὴν ὑποκρισίαν καὶ τὴν "ὕβριν" εἰς τὰς ἀνθρωπίνας σχέσεις, ἔδωκεν ἑαυτὸν ὑπόδειγμα ἐθελουσίου κενωτικῆς χάριν τῶν ἄλλων θυσίας!»

» Ἴσως ἡ διάστασις αὕτη τοῦ μηνύματος τῆς θείας ἐνανθρωπήσεως πρέπει νὰ προσεχθῇ περισσότερον κατὰ τὰ σημερινὰ Χριστούγεννα. Πολλοὶ συνάνθρωποι καὶ συγχριστιανοὶ δοκιμάζουν φοβερὸν πειρασμὸν ἐκ τῆς σοβούσης κρίσεως. Εἶναι ἀναρίθμητοι αἱ στρατιαὶ τῶν ἀνέργων, τῶν νεοπτώχων, τῶν ἀστέγων, τῶν νέων μὲ τὰ "ψαλιδισμένα ὄνειρα". Ἀλλά, Βηθλεὲμ ἑρμηνεύεται "Οἶκος Ἄρτου"!»

» Χρεωστοῦμεν, λοιπόν, οἱ πιστοὶ εἰς πάντας τοὺς ἐμπεριστάτους ἀδελφοὺς ὄχι μόνον τὸν "Ἐπιούσιον Ἄρτον", δηλαδὴ τὸν Χριστόν, ὁ Ὁποῖος εὑρίσκεται ἐσπαργανωμένος εἰς τὴν πενιχρὰν φάτνην τῆς Βηθλεέμ, ἀλλὰ καὶ τὸν καθημερινὸν ἐπιτραπέζιον ἄρτον τῆς ἐπιβιώσεως, καὶ ὅλα τὰ "ἐπιτήδεια τοῦ σώματος" (Ἰακ. 2: 16). Εἶναι ἡ ὥρα τῆς πρακτικῆς ἐφαρμογῆς τοῦ Εὐαγγελίου, ἐν ὑψηλῷ αἰσθήματι εὐθύνης!»

» Ἡ ὥρα, κατὰ τὴν ὁποίαν ἀκούεται ἐντονώτερος καὶ ἀπαιτητικώτερος ὁ ἀποστολικὸς λόγος: "Δεῖξον μοι τὴν πίστιν σου ἐκ τῶν ἔργων σου" (Ἰακ. 2: 18)! Ὁ καιρός, δηλ. ἡ εὐκαιρία, νὰ "ἐπαρθῶμεν ἐνθέως" εἰς τὸ ὕψος τῆς οἰκειούσης ἡμᾶς μὲ τὸν Θεὸν βασιλικῆς ἀρετῆς τῆς Ἀγάπης.»

» Ταῦτα ἀπὸ τῆς ἁγίας καὶ μαρτυρικῆς καθέδρας τῆς Ἐκκλησίας τῶν τοῦ Χριστοῦ Πενήτων εὐαγγελιζόμενοι πρὸς τὰ ἀνὰ τὸν κόσμον τέκνα τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου, ἐπικαλούμεθα ἐπὶ πάντας τὴν θεϊκὴν συγκατάβασιν, τὸ ἄπειρον ἔλεος, τὴν εἰρήνην καὶ τὴν χάριν τοῦ δι’ ἡμᾶς ἐκ Πνεύματος Ἁγίου καὶ Μαρίας τῆς Παρθένου ἐνανθρωπήσαντος Μονογενοῦς Υἱοῦ καὶ Λόγου τοῦ Θεοῦ, Ὧι ἡ δόξα, τὸ κράτος, ἡ τιμὴ καὶ ἡ προσκύνησις, σὺν Πατρὶ καὶ Πνεύματι, εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων. Ἀμήν.

Φανάριον, Χριστούγεννα, βι’
+ Ὁ Κωνσταντινουπόλεως Βαρθολομαῖος
Διάπυρος πρὸς Θεὸν εὐχέτης πάντων ὑμῶν»

Ημέρα ελπίδας η σημερινή

  • enet.gr, 10:25 Σάββατο 25 Δεκεμβρίου 2010

Το μήνυμα της ελπίδας, εν μέσω οικονομικής κρίσης, γιορτάζουν οι χριστιανοί σε ολόκληρο τον κόσμο σήμερα. Στη Βηθλεέμ στο Ναό της Γεννήσεως ο αριθμός των προσκυνητών, απ΄όλα τα χριστιανικά δόγματα έφτασε τις 100 χιλιάδες. Πρόκειται αριθμό ρεκόρ της τελευταίας δεκαετίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Ισραηλινών αρχών.

Ο ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

Ο ναός της Γεννήσεως στη Βηθλεέμ

Τα μηνύματα των προκαθήμενων των Ορθόδοξων Εκκλησιών επικεντρώνονται στην τρέχουσα οικονομική συγκυρία.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος επισημαίνει ότι η φωνή της εκκλησίας είναι γλυκιά μέσα στην οικονομική, κοινωνική και κυρίως όπως αναφέρει, πνευματική κρίση.

Ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, τονίζει ότι το μοναδικό και ανεπανάληπτο γεγονός της γέννησης, ανέτρεψε την ιστορία της ανθρωπότητας κατά τρόπο επαναστατικό.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καλεί τους πιστούς να μην αφήσουν τη θλίψη και την αγωνία να φωλιάσει στις καρδιές τους.

Καθαρότητα και αγνότητα ως αντίδοτο στη διαφθορά, συνιστά ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας, Αναστάσιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής, Δημήτριος χαρακτηρίζει τη σημερινή ημέρα μήνυμα απελευθέρωσης από τη βία, τη φτώχεια και την αρρώστια.

Έκκληση στην πολιτική ηγεσία και στο λαό να μην χάνουν το θάρρος τους, να στραφούν στο Θεό και να εντείνουν τις προσπάθειές τους για να μπορέσει η Κύπρος να απαλλαγεί από την κατοχή, απηύθυνε ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’ στο μήνυμα του για την εορτή των Χριστουγέννων.

Στο Βατικανό ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' τέλεσε χθες το βράδυ την παραδοσιακή λειτουργία του μεσονυχτίου, με περίπου 10 χιλιάδες πιστούς να έχουν κατακλύσει τη Βασιλική του Αγίου Πέτρου. Το πλήθος ήταν τόσο μεγάλο που οι αρμόδιοι είχαν τοποθετήσει γιγαντιαίες βιντεοθόνες στην πλατεία του Αγίου Πέτρου.

Ο 83χρονος Ποντίφικας ευχήθηκε ο "ερχομός του Κυρίου να εμφυτεύσει την ειρήνη στις καρδιές του κόσμου".

Ο Πάπας στο BBC: «Ο Θεός εκπλήσσει» είπε στο Χριστουγεννιάτικο μήνυμά του

Ο Βενέδικτος ΙΣτ' διαβάζει το μήνυμά του, που αντί για «urbi et orbi» ήταν μόνο για τους Βρετανούς

Στην πρώτη φορά που προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας απευθύνει μέσω ραδιοφώνου σε μία συγκεκριμένη χώρα το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, ο Βενέδικτος ΙΣτ' μίλησε ειδικά στους Βρετανούς λέγοντας πως ο Θεός κρατά πάντοτε τις υποσχέσεις του αλλά συχνά μας εκπλήσσει με το πώς τις εκπληρώνει.

Στον Πάπα παραχωρήθηκε από το BBC το ραδιοφωνικό τρίλεπτο της εκπομπής «Μία σκέψη για την Ημέρα» του Radio 4 την Παρασκευή, μέσω του οποίου απευθύνονται κατά κύριο λόγο θρησκευτικοί ηγέτες.

Το μήνυμα ακολουθεί την επίσκεψη του Πάπα στη Βρετανία νωρίτερα φέτος, που χαιρετίστηκε ως σημαντικό βήμα για την προσέγγιση Βατικανού με τον αγγλοσαξωνικό κόσμο.

Στο μήνυμά του την Παρασκευή, ο Βενέδικτος ΙΣτ' αναφέρθηκε και στην επίσκεψή του το Σεπτέμβριο, λέγοντας πως ο λαός της Βρετανίας και όλου του αγγλόφωνου κόσμου έχει μία θέση στις προσευχές του κατά την περίοδο των γιορτών.

«Ας μεταφέρουμε τη χαρμόσυνη είδηση στους γύρω μας πως ο Θεός μάς ελευθερώνει από ό,τι μας βαρύνει, μας δίνει ελπίδα και μας φέρνει ζωή» ανέφερε ο Πάπας.

Δεν έλειψαν πάντως οι επικρίσεις στην «άνευ όρων» παραχώρηση του ραδιοφωνικού τριλέπτου, με την βρετανική «Εθνική Κοσμική Κοινότητα» να αναφέρει σε ανακοίνωσή της πως το BBC έδωσε βήμα στον Πάπα ενώ «εκατοντάδες θύματα κακοποίησης από ιερείς περιμένουν τη δικαίωσή τους».



Ντίκενς, Ντίκενς, είσ’ εδώ;

  • Της ΕΛΕΝΑΣ ΑΚΡΙΤΑ, ΤΑ ΝΕΑ: 23 Δεκεμβρίου 2010

ΜΙΑ ΦΟΡΑ κι έναν καιρό, ήταν ένας Εµπενίζερ Σκρουτζ που τον έλεγαν Θανάση Παπαδόπουλο. Ο Θανάσης δεν ήταν πάντα Σκρουτζ: µουντρούχος, απότοµος, η µούρη µέχρι το πάτωµα, η τσέπη κλειδωµένη, η καρδιά ξεχασµένη σε κάποια άδεια θυρίδα µιας τράπεζας... Χαρά Θεού ήταν κάποτε... Χαµογελαστός και καλοσυνάτος! Πολλά δεν είχε, αλλά δεν του έλειπε και τίποτα. Ζούσε ευτυχισµένος µε την οικογένειά του, µε τις γιορτούλες και τα γλεντάκια τους, τις εκδροµές και τα ταξιδάκια τους… Οχι, µόνο Σκρουτζ δεν τον έλεγες τον Θανάση… Σκρουτζ τον έκανε το ∆ΝΤ. Η τρόικα, η οικονοµική κρίση. Ο µισθός που του κόψανε στα δύο. Η γυναίκα του που έµεινε άνεργη στα 55 της και δεν είχε συµπληρώσει τα ένσηµα. Ο γιος που έψαχνε δουλειά µε το κιάλι.

Και το εγγονάκι του στην κούνια… Που δεν υποψιαζόταν τίποτα… Και δεν έφταιγε σε τίποτα… Κι ο Θανάσης τα ‘βλεπε όλα αυτά… Και δεν µπορούσε να κάνει τίποτα… Κι άλλαξε… Η ζωή τον άλλαξε… Την παραµονή το βράδυ, έπεσε να κοιµηθεί. Οχι γιατί νύσταζε, αλλά για να ζεσταθεί το κοκαλάκι του, µια που το πετρέλαιο κι εκείνος είχαν κόψει προ πολλού τις διπλωµατικές τους σχέσεις. Κι όπως έγερνε τα βλέφαρα, άκουσε µια φωνή:

«Σε λίγο θα σε επισκεφτούν τρία φαντάσµατα. Από τα Χριστούγεννα του παρελθόντος, του παρόντος και του µέλλοντος…».

ΚΙ ΗΡΘΑΝ πρώτα τα Χριστούγεννα του παρελθόντος… Νιόπαντρος ο Θανάσης. Με τον γιο του να µπουσουλάει στα πόδια του… Στην παλιά τηλεόραση ένα χαζοχαρούµενο εορταστικό, οι µπάλες τυλιγµένες προσεχτικά σε εφηµερίδες, τα αγγελάκια και οι χρυσές γιρλάντες σκορπισµένες στο πάτωµα. Στην πορσελάνινη πιατέλα µελοµακάρονα σπιτικά. Στο ψυγείο µια γαλοπούλα περίµενε στωικά τη µαύρη της τη µοίρα. Ανήµερα, θα µαζευόταν στο σπίτι όλη η οικογένεια. Και την παραµονή Πρωτοχρονιάς στου κουµπάρου. Να ξηµερωθούν παίζοντας 31 και ποντάροντας φραγκοδίφραγκα. Λεφτά ποτέ δεν υπήρχαν πολλά… Οµως τίποτα δεν τους έλειπε… Και το αγοράκι που µπουσούλαγε στα πόδια τους θα έβρισκε στο στολισµένο δέντρο ένα κατακόκκινο αυτοκινητάκι µε µπαταρίες! Ηρθανε και φύγανε… Τα Χριστούγεννα του παρελθόντος… Τη θέση τους παίρνουνε τα Χριστούγεννα του παρόντος. Σε µια πόλη καταθλιπτική, σκοτεινή, αστόλιστη, άδεια. Σε ένα διαµέρισµα ποτισµένο υγρασία. Το παλιό πλαστικό δέντρο φυλλορροεί. Πάνω στα τσουροµαδηµένα κλαριά του ελάχιστα στολίδια που λες κι έχουν δραπετεύσει από τη ζώνη του λυκόφωτος. Η γαλοπούλα έγινε κοτόπουλο και το οικογενειακό τραπέζι σουβενίρ. Κανείς πια δεν καλεί κανέναν. Ολοι κλείνονται στους τέσσερις τοίχους και υπολογίζουν πώς θα πληρώσουν φως, νερό, τηλέφωνο. Και δεν τους βγαίνουν τα κουκιά… Και το αγόρι που µπουσούλαγε έκανε ένα δικό του αγόρι… Το ανυποψίαστο µωρό στην κούνια… Που δεν περιµένει κόκκινα αυτοκίνητα… Κι ευτυχώς, δεν το ξέρει… Οχι ακόµα… Κι εδώ – κάπου εδώ – αλλάζει το παραµύθι… Ετσι, αυθαίρετα… Γιατί, αν ακολουθήσουµε πιστά τον Ντίκενς, θα ψυχοπλακωθούµε άπαντες… Τα Χριστούγεννα του µέλλοντος θα είναι βουτηγµένα στον ζόφο και στο έρεβος… Γιατί το µωρό στην κούνια γεννήθηκε χωρίς αιτία… Σε µια χώρα χωρίς αύριο… Τα Χριστούγεννα του µέλλοντος µπορεί να µην είναι ολόφωτα και ξένοιαστα! Οµως πάντα, κάπου, ελλοχεύει µια ελπίδα… Μια µικρή παράλογη πεισµατάρα ελπίδα… Μια σπίθα που – έστω κι αδύναµη – εµµένει.

Και πάει και κουρνιάζει στην κούνια του µωρού… Στην κούνια του αύριο… Της καινούργιας γενιάς... Που ίσως τα καταφέρει καλύτερα από µας… Κόντρα σε κάθε προγνωστικό, σε κάθε στοίχηµα, ίσως – µαζεύοντας µπάζα κι άχρηστα υλικά απ’ τα συντρίµµια – χτίσει τον δικό της κόσµο… Ισως… ΚΑΙ ΤΟΤΕ ο Σκρουτζ θα γυρίσει στον µύθο του. Κι ο δικός µας Σκρουτζ θα ξαναβρεί τον Θάναση!

Merry Christmas… ουπς Merry Crisis!

«Καλήν ημέραν άρχοντες...» στις γειτονιές της Ελλάδας



«Χριστούγεννα Πρωτούγεννα, πρώτη γιορτή του χρόνου,

γραικάτε, διέτε, μάθετε, τώρα Χριστός γεννιέται.

Γεννιέται κι ανατρέφεται στο μέλι και στο γάλα.

Το μέλι τρων' οι άρχοντες, το γάλα οι αφεντάδες

και το μελισσοβότανο δώστε στα παλληκάρια».


Με τα Κάλαντα υποδέχονται οι Έλληνες τη γέννηση του Χριστού και με την αισιοδοξία ότι όλα θα πάνε καλά, ή καλύτερα, αφού κατά το «Δωδεκαήμερο» (λαογραφικός όρος) από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τον αγιασμό των υδάτων οι Ουρανοί είναι ανοιχτοί, έτοιμοι να ακούσουν και να ικανοποιήσουν κάθε ευχή.

Κατώφλι Χριστουγέννων. Κι αν τα πράγματα φέτος έχουν άλλη... γεύση και ο κόσμος είναι μουδιασμένος, τούτες τις στιγμές όλοι προσπαθούν να ξεχάσουν τα προβλήματα και να αφεθούν στο πνεύμα της γιορτής. Έστω και περιορισμένες, οι ετοιμασίες υποδοχής της γέννησης του Χριστού έγιναν στο πλαίσιο των εθίμων της ελληνικής παράδοσης, της εμπλουτισμένης με έθιμα άλλων λαών.

Μυρωδιές από Χριστόψωμα, μελομακάρονα και κουραμπιέδες, σπίτια στολισμένα με δεντράκια, οικογένειες μαζεμένες γύρω από το στρωμένο τραπέζι, συνταγές από την ελληνική παράδοση, άλλα τώρα πια και από τη διεθνή κουζίνα, γεμίζουν τα ελληνικά σπίτια.

Το «Δωδεκαήμερο» είναι έννοια διαχρονική και δεισιδαιμονική, που τη γνωρίζουν και τη χρησιμοποιούν, όχι μόνον οι Έλληνες, αλλά και οι άλλοι χριστιανικοί λαοί (Douze jours, I Dodici giorni, the Twelve days). Για να ξορκίσουν το κακό οι χριστιανοί στολίζουν και φωτίζουν τα σπίτια τους. Κατά τόπους, δε, τηρούν διάφορα έθιμα για τον ίδιο λόγο.

Στην Ελλάδα οι προετοιμασίες για τη γέννηση του Χριστού ξεκινούν από την παραμονή, ψάλλοντας τα κάλαντα και παρασκευάζοντας τα εδέσματα για το γιορτινό τραπέζι. Την παραμονή των Χριστουγέννων οι δρόμοι πλημμυρίζουν από τις φωνές των παιδιών που τραγουδούν «καλήν ημέραν άρχοντες ...». Οι «νοικοκυραίοι» τούς ανταμείβουν τώρα πια με χρήματα. Παλιότερα το ... αντίτιμο της ευχής ήταν καρύδια, σταφίδες ή σπιτικά γλυκίσματα.

Πρέπει, βέβαια, να αναφερθεί -χωρίς να ανήκει στα έθιμα- η εκκλησιαστική ακολουθία των Χριστουγέννων, που ψάλλεται στις εκκλησίες κατά το ξημέρωμα και είναι γεμάτη από λαμπρούς ύμνους των μεγάλων υμνογράφων της εκκλησίας. Σήμερα, οι προετοιμασίες ξεκινούν πολύ νωρίτερα με το στόλισμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Έθιμο, που ήρθε στην Ελλάδα από τις χώρες του βορρά. Για πρώτη φορά, χριστουγεννιάτικο δέντρο στολίστηκε στη χώρα στα ανάκτορα από τον βασιλιά Όθωνα. Ευρύτερα επικράτησε στην Ελλάδα μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο.

Ελληνικό έθιμο, που έρχεται από τα ιερά ψωμιά της αρχαιότητας, είναι το Χριστόψωμο. Αποτελεί τον βασικό άρτο των Χριστουγέννων. Είναι ένα μεγάλο, ειδικά ζυμωμένο ψωμί, στολισμένο με παραστάσεις από τη ζωή στην ύπαιθρο.

Επίσης, ελληνικό έθιμο είναι το σφάξιμο του γουρουνιού, που είθισται να γίνεται την παραμονή των Χριστουγέννων. Κατά την παράδοση, το χοιρινό κρέας είναι το κύριο πιάτο στα ελληνικά τραπέζια των ημερών. Σε πολλές περιοχές της χώρας, οι οικογένειες συνήθιζαν το γεμιστό κοτόπουλο. Το έθιμο με το γέμισμα της γαλοπούλας είναι πολύ νεότερο και προέρχεται από την αμερικανική ήπειρο.

Οι φωτιές τις ημέρες των Χριστουγέννων είναι ένα ακόμη έθιμο, που επικρατεί σε πολλές περιοχές της χώρας. Ακόμη και στους τόπους όπου δεν ανάβουν φωτιές σε πλατείες, η φωτιά πρέπει να βρίσκεται μέσα στα σπίτια. Οι νοικοκυραίοι, ρίχνοντας στο τζάκι μεγάλα κούτσουρα, προσπαθούν να την κρατήσουν αναμμένη όλη τη νύχτα.

Η ημέρα των Χριστουγέννων σε όλη την Ελλάδα γιορτάζεται γύρω από το τραπέζι, με όλη την οικογένεια να γεύεται το χοιρινό, τα μελομακάρονα, τους κουραμπιέδες και το Χριστόψωμο. Στο παρελθόν, μάλιστα, σε πολλά μέρη της χώρας, οι άνθρωποι την πρώτη μέρα των Χριστουγέννων δεν έκαναν επισκέψεις σε άλλα σπίτια. Σε άλλες ελληνικές γωνιές ο πρώτος επισκέπτης έπρεπε να ρίξει ένα ξύλο στη φωτιά, δίνοντας ευχές για καλή σοδειά, υγεία και ευτυχία.

Συνταγή για Χριστόψωμο

Υλικά

* 1 κιλό αλεύρι σκληρό

* 1 μαγιά ξηρή

* 1 κουτ. σούπας ζάχαρη

* ½ κουτ. γλυκού αλάτι

* 1 κουτ. σούπας γλυκάνισο

* 1 κουτ. γλυκού μαστίχα κοπανισμένη

* 4 κουτ. σούπας μέλι

* ½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

* 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό


Για το στόλισμα

* ½ κιλό αλεύρι

* ½ κουτ. γλυκού αλάτι

* 2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

* 1 φλιτζάνι χλιαρό νερό

* αμύγδαλα ασπρισμένα

* γαρύφαλλα ολόκληρα


Για το γλασάρισμα:

* μέλι

* νερό

Εκτέλεση

Ξεκινάμε από τη ζύμη. Σε μία λεκάνη κοσκινίζουμε το αλεύρι και βάζουμε μία κουταλιά της σούπας ζάχαρη. Χτυπάμε στο γουδί τη μαστίχα μαζί με λίγο αλάτι και τη ρίχνουμε στο αλεύρι. Ρίχνουμε, επίσης, την ξηρή μαγιά με το γλυκάνισο. Με μια τρυπητή κουτάλα ανακατεύουμε τα ξηρά υλικά της ζύμης, να «πάρουν τον αέρα τους».

Σιγά σιγά ρίχνουμε το χλιαρό νερό και παράλληλα χτυπάμε το μείγμα στο μίξερ. Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε το χτύπημα. Τέλος, χύνουμε το ελαιόλαδο και δουλεύουμε τη ζύμη για 5 λεπτά σε μέτριες στροφές.

Πασπαλίζουμε τον πάγκο με αλεύρι και αρχίζουμε να δουλεύουμε τη ζύμη με τα χέρια. Φτιάχνουμε μία μπάλα και την τοποθετούμε σε λαδωμένη λεκάνη, τη σκεπάζουμε και την αφήνουμε να φουσκώσει για 1 - 1,5 ώρα.
Η ζύμη για το στόλισμα: Κοσκινίζουμε το αλεύρι σε ένα μπολ και ανοίγουμε μία τρύπα στη μέση. Βάζουμε νερό, αλάτι, λάδι και αρχίζουμε να ανακατεύουμε και να ζυμώνουμε με τα χέρια μας για να «δέσουμε» τα υλικά. Ζυμώνουμε, ώσπου να «γυαλίσει» η ζύμη και να ξεκολλάει άνετα από τα χέρια μας.

Όταν φουσκώσει το Χριστόψωμο, το βάζουμε στο λαδωμένο σκεύος, που θα ψηθεί.

Παίρνουμε τη ζύμη για το στόλισμα, την ανοίγουμε με τον πλάστη, την κόβουμε σε κορδέλες, την τυλίγουμε, χαράζουμε με το μαχαίρι σχήματα, ζωάκια, φυλλαράκια, ό,τι θέλουμε και έχει κάποιο νόημα για τους ανθρώπους με τους οποίους θα μοιραστούμε το ψωμί στο τραπέζι. Κολλάμε τη διακόσμηση πάνω στο Χριστόψωμο, αφού προηγουμένως το αλείψουμε αβγό με ένα πινέλο.

Ψήνουμε στο φούρνο στους 190 βαθμούς για 40 με 45 λεπτά. Τα πρώτα 20 λεπτά δεν ανοίγουμε καθόλου την πόρτα του φούρνου για να μην «κάτσει» το ψωμί. Όταν είναι έτοιμο, το περνάμε με μελόνερο (3 μέρη μέλι, 1 νερό).

[Αγγελιοφόρος: Παρασκευή, 24 Δεκεμβρίου 2010 10:42]