Σάββατο 18 Απριλίου 2009

Κάθε τόπος και το Πάσχα του

Ο ουρανός στο Λεωνίδιο γεμίζει φωτεινά αερόστατα. Στην Κέρκυρα… βρέχει κανάτια. Στην Καλαμάτα ξεσπά «πόλεμος» με σαΐτες και στον Βροντάδο Χίου «ρουκετοπόλεμος». Στην Υδρα ο Επιτάφιος «βυθίζεται» στη θάλασσα και στην Πάτμο γίνεται και «δεύτερη Ανάσταση»… Σε κάθε γωνιά της χώρας αναβιώνουν, αυτές τις ημέρες, πανάρχαια έθιμα.

Σύμφωνα με τουριστικούς πράκτορες, οι Κυκλάδες αποτελούν ιδιαίτερα δημοφιλή προορισμό. «Πόλος έλξης» τουριστών είναι η Πάρος και η Σύρος. Η Ορθόδοξη και η Καθολική Κοινότητα Σύρου γιορτάζουν ταυτόχρονα το Πάσχα, δημιουργώντας μια ιδιαίτερα κατανυκτική ατμόσφαιρα. Εντυπωσιακό είναι το θέαμα και στην Πάρο.

Κατά την περιφορά του Επιταφίου της Μάρπησσας γίνονται δεκαπέντε στάσεις. Σε κάθε στάση φωτίζεται ένα σημείο του βουνού όπου παιδιά ντυμένα Ρωμαίοι στρατιώτες ή μαθητές του Χριστού αναπαριστούν σκηνές από την είσοδο στα Ιεροσόλυμα, την προσευχή στο Ορος των Ελαιών, το Μαρτύριο της Σταύρωσης, την Ανάσταση.

Στα Δωδεκάνησα, η Πάτμος προσελκύει κάθε χρόνο πλήθος κόσμου. Ξεχωριστό είναι το έθιμο της «δεύτερης Ανάστασης» που γίνεται το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα στο μοναστήρι. Οι εκδηλώσεις τελειώνουν την Τρίτη του Πάσχα με την περιφορά εικόνων του μοναστηριού. Ξακουστός είναι ο «ρουκετοπόλεμος» στον Βροντάδο Χίου. Το θέαμα είναι εντυπωσιακό: Οι δεκάδες ρουκέτες που εκτοξεύονται κάνουν τη «νύχτα μέρα» και απειλούν τα «αντίπαλα» καμπαναριά, αλλά και σπίτια.

Εθιμα αναβιώνουν και στο Ιόνιο. Στην Κέρκυρα, μετά την Αναστάσιμη Ακολουθία, στη μητρόπολη χτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών και από τα παράθυρα των σπιτιών πέφτουν εκατοντάδες πήλινα δοχεία (μπότιδες). Στην Ανω Πλατεία εκατοντάδες πιστοί κάνουν Ανάσταση υπό το φως των κεριών που «στολίζουν» τα ανοιχτά παράθυρα όλων των σπιτιών.

  • Το βράδυ της Ανάστασης στο Λεωνίδιο (Πελοπόννησος) οι πιστοί κάθε ενορίας ανυψώνουν δεκάδες φωτεινά αερόστατα, ενώ στην Καλαμάτα αναβιώνει ο διαγωνισμός των «μπουλουκιών»: Ντυμένοι με παραδοσιακές ενδυμασίες και οπλισμένοι με σαΐτες (χάρτινοι σωλήνες με μπαρούτι) οι διαγωνιζόμενοι επιδίδονται σε σαϊτοπόλεμο.


Η Σκιάθος είναι από τις ελάχιστες περιοχές της Ελλάδας όπου τηρείται το Αγιονορείτικο Τυπικό, όσον αφορά στις ώρες που γίνονται οι Ακολουθίες των εκκλησιών. Η βραδινή Ακολουθία του Επιταφίου ξεκινά τα ξημερώματα του Μ. Σαββάτου. Στις 4 το πρωί βγαίνουν οι Επιτάφιοι για περιφορά. Ενας τελάλης απαγγέλλει τους ψαλμούς. Οι πιστοί ανάβουν κεράκια στις αυλές των σπιτιών τους.

Στη Μακεδονία ο Τίμιος Σταυρός, που φυλάσσεται στο μοναστήρι του Ξηροπόταμου Αγίου Ορους, μεταφέρεται στην Πετροκέρασα (52 χλμ. από τη Θεσσαλονίκη). Το χωριό έχει το «ιερό δικαίωμα» να φιλοξενεί τον Τίμιο Σταυρό. «Χορευτικό» είναι το Πάσχα στη Θάσο. Στην Κοινότητα Λιμεναρίων διατηρείται το έθιμο «για βρέξ’ Απρίλη μ’», που γιορτάζεται την τρίτη μέρα του Πάσχα. Συγκροτήματα από όλη τη χώρα χορεύουν δημοτικούς χορούς.

Στην Κεντρική Ελλάδα γνωστό είναι το έθιμο του «λάκκου» στη Λιβαδειά. Μετά την Ανάσταση και προτού ξημερώσει, οι Λειβαδίτες φτιάχνουν λάκκους και ανάβουν φωτιές για ψήσουν τα αρνιά. Ολόκληρη η πόλη τυλίγεται σε σύννεφα καπνού…

  • ΕΥΑΓΓΕΛΟΔΗΜΟΥ ΕΛΕΝΗ, Ελεύθερος Τύπος, Παρασκευή, 17.04.09

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου