Κυριακή 19 Απριλίου 2009

ΠΑΣΧΑ χωρίς υπερβολές

  • Εφτασε το Πάσχα και μετά από 40 ημέρες νηστείας και εγκράτειας ήρθε η ώρα να γιορτάσουμε την Ανάσταση του Κυρίου. Σύμφωνα με τα έθιμα της πατρίδας μας, η εορταστική αυτή περίοδος συνοδεύεται από άφθονο φαγητό, ποτό και πολύ γλέντι! Ολοι, μικροί και μεγάλοι, καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες από αρνί, κοκορέτσι, μαγειρίτσα, τσουρέκι και κόκκινα αβγά και δυστυχώς δεν είναι λίγοι εκείνοι που παρουσιάζουν διάφορα μικρά και μεγαλύτερα προβλήματα στο τέλος του τριημέρου. Αυτό που συχνότερα ταλαιπωρεί τους περισσότερους είναι η δυσπεψία. Η υπερκατανάλωση τροφών και αλκοόλ δυσκολεύει το γαστρεντερικό σύστημα, με αποτέλεσμα να αισθανόμαστε ένα ενοχλητικό «φούσκωμα» και μια γενική δυσφορία.
  • Η μόνη λύση για το πρόβλημα αυτό είναι να προσέχουμε τις ποσότητες που καταναλώνουμε, καθώς και τη συχνότητα των γευμάτων. Η καλή παρέα και η ευχάριστη διάθεση δεν πρέπει να μας οδηγούν συνέχεια στο τραπέζι. Επίσης, κάτι που πολύ συχνά διαπιστώνουμε, είναι η μεγάλη αύξηση του ποσοστού χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων μέσα στις γιορτές. Τα αβγά, τα γλυκά, αλλά και η μεγάλη κατανάλωση κρέατος οδηγούν δυστυχώς στην αυξημένη πρόσληψη λιπαρών και αυτό με τη σειρά του στην αύξηση του ποσοστού χοληστερίνης και τριγλυκεριδίων.
  • Το μέτρο και εδώ παίζει τον βασικό ρόλο, ειδικά για τα άτομα που αντιμετωπίζουν ήδη κάποιο πρόβλημα με τη χοληστερίνη τους. Ιδιαίτερη προσοχή οφείλουν να δείξουν όσοι νήστεψαν για 40 μέρες. Μετά την αποχή απ' όλα σχεδόν τα ζωικά προϊόντα, καλό θα ήταν να αποφύγουν να καταναλώσουν μέσα σε 2-3 μέρες αυτό που δεν έφαγαν τις προηγούμενες. Ο κίνδυνος από την υπερβολική κατανάλωση δεν είναι μόνο μια απλή δυσπεψία, αλλά σοβαρότερες ενοχλήσεις στο στομάχι και το έντερο, που θα τους οδηγήσουν από το γιορτινό τραπέζι στο κρεβάτι ή σε κάποιο νοσοκομείο. Καλό Πάσχα!
  • Ελευθεροτυπία, Τρίτη 14 Απριλίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου